MALZEMELER
Ölçümüz 1 bardak;bardağın boyutu ne kadar büyük olursa o kadar çok sayıda poğaçamız olur.İster su bardağı,ister çay bardağı kullanın,sıvı malzememizi bardakla ölçeceğiz,unu el kararıyla.
1 bardak ılık süt,
1 bardak sıvı yağ
1 adet yaş maya (42 gram )
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
5-6 bardak un ( ölçü olarak kullandığımız bardağın büyüklüğüne göre un miktarı 10 bardağa kadar çıkabilir )
İçinin malzemesini anlatmayacağım,sevdiğiniz ne malzeme varsa kullanabilirsiniz.Mayalı poğaça yapacaksanız mutlaka yaş maya kullanmanızı öneririm.Yaş maya poğaçaya harika bir doku veriyor.Yaş mayayı saklamak zor olduğu için genelde kuru maya tercih ediliyor ama yaş mayayı derin dondurucuda saklayabilirsiniz,aklınızda olsun.
Öncelikle yaş mayayı ılık sütün içine ufalayalım.Sütümüzün sıcaklığı bebek maması sıcaklığında olsun,yani sütü bileğimizin içine damlatınca yakmasın ama soğuk da olmasın ki ; mayamız fermantasyona kuvvetli bir şekilde başlayabilsin.Mayayı ufaladıktan sonra içine toz şekeri de ekleyip şöyle bir karıştıralım ve 10-15 dakika kabarmasını bekleyelim.Maya kabarınca içine sıvı yağı ve yumurtanın beyazını ( sarısını poğaçanın üzerine sürmek için ayıralım ) ekleyip biraz karıştıralım,tuzu da katıp un eklemeye başlayalım.Öncelikle unun yarısını ekleyip malzemeyi harmanlayalım sonra yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak kıvamlı ama ele yapışmayan bir hamur elde edelim.Yağlı bir hamur olduğundan çabucak toparlanacaktır korkmayın.Hamurumuz hazır olunca mayalanma işlemi yapmadan hemen poğaçalarımızı şekillendirip tepsiye dizelim.Tüm poğaçalar hazır olunca tepsimizin üzerini örtüp mayalanmaya bırakalım.Eğer eviniz soğuksa mayalanma işlemi uzun süreceği için ,isterseniz tepsiyi fırının içine koyup sadece fırın lambasını yakarak mayalanmayı hızlandırabilirsiniz.Fırın lambasının ısısı mayalanma için yeterli olacaktır.Ya da hamur yoğurmaya başladığınızda fırınınızı 100 dereceye ayarlayıp ısıtın ve sonra kapatıp poğaça tepsisini fırına yerleştirin.Neticede poğaça hamurları iki katına çıkıp kabarınca üzerlerine yumurta sarısı sürüp fırına atalım.
Afiyet olsun,kalın sağlıcakla.
NOT:Zeytin yağı ve fındık yağı omega 3 yağ asidinden zengin çok sağlıklı iki yağ çeşididir.Poğaça yaparken rahatlıkla fındık yağı kullanabilirsiniz ancak zeytin yağını damak zevki açısından önermem.Bunların yanında ayçiçek yağı da omega 6 yönünden çok zengin bir yağdır ve vücudumuzun omega 3 yanında ,omega 6 yağ asidine de ihtiyacı vardır.Sadece omega 3 yağ asidi tüketmek sanıldığının aksine zararlı sonuçlar doğurabilir.Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin dengeli bir seviyede tutulması gerekmektedir.Bu nedenle mutfağınızdan zeytin yağı,fındık yağı ve ayçiçek yağını eksik etmeyin.Mısır yağı,kanola yağı,soya yağı gibi yağlardan ise uzak durun.Bu yağların elde ediliş yolları ya da hububatların üretiliş yolları sağlıklı olmadığından kanserojen özellikler taşıdıklarına dair pek çok literatür çalışması mevcuttur.
20 yorum:
Saat geç olsa bile sıcak sıcak nasıl da güzel giderdi yanında çayla beraber :) Elinize sağlık :)
Mmmm...canım çekti akşam akşam. Bizim markette Kalecik unu her zaman bulunuyor, senin tarife göre yapayım ben de, eline sağlık ne güzel olmuş, afiyet olsun Sevda'cığım. :)
Vallahi yapılır yenilir ne olacak 😀
Ay Müjdem,çok şanslısın,harike bir un Kalecik.Bu tarif Kalecik unla iki kat kabarıyor inan.Mayanın tarihi geçik olmasın sadece.Ay çok sevindim beğenmene,hem de yapmak istedin,yerken beni hatırlarsın.Bücürük de bi çimdik yesin,Çapi öyle yapıyor çünkü.Bir çimdik uzatıyorum,güya yiyor,tiyeceğinden değil ya,sırf meraktan 😍
Cay da varmi yaninda? :))
Olmaz mı Mevlüdem,kalk gel hazır çay.Malum biz gelemiyoruz,ehliyetler iptal 😜Yalnız ehliyetleri alır almaz sizdeyiz söyleyeyim,ailecek özledik vallahi.Pazı var mı pazı😂😂😂
ay yanında un mu götürdün yoskaaam :)
Hahahahah,yok ayol,onu nereden çıkardın ki...😜
Afiyet olsun. Canım çekti şimdi.
Pofidik pofidik olmuşlar.
Kızçem,ikizinin yanına gidecek,bizden börek ve poğaça-simit istedi.inan ki yarın yapacaktım,Sevda teyzemizin tarifini yapayım da ağızları tatlansın.
Elinin lezzetini tatmadan bile,tatlı bulduğum kadın.Ellerine sağlık.
Görüntü harika çok başarılı ellerine sağlık bidenem..... söölemesi ayıpp:)) benim mayalılarımda fena olmaz hatta 3gün ilk piştiğinde ki yumuşaklığı kalır püfünü isteyenlere söyleyebilirim:))
Sağolun,buyrun beraber olsun😀
Oy kıyamam,afiyet bal leker olsun yavruma,gelsin ben de yapayım.Elimin lezzeti,senin sevgş dolu yğreğinden geliyor Merihciğim,çok sağol.
Narinim,maharetinden zerre şüphem yok zaten.Söyle püfünü,yaz buraya,herkesler öğrensin,gençler de yapsın,hazırlarla beslemesinler bebeleri.Hatta arada sen de tarif ver blogunda,hazıra alışmasın hanımlarımız kız,ne güzel olur😘
Nefis gözüküyorlar.
Merhaba bu arada; sizi takip eder olarak artık :)
Hoş geldiniz,sefa verdiniz,Kalemime Sıkışanlar bölümünde yazdıklarım ( sağ blokta 😀 ) size hitab eder gibi sanki 😊
Bacım sen ne yapıyorsun böyle....
Yapma gözünü seviyim :)))
Ben her gördüğüme aş eriyorum :)))
Oyoyoyyyy feci bir durum bu :P
Kız yazın orada olsam ben,her sabah var böyle bir şey,aşş erince damlarsın bize.Sabah 4-6 arası kalkıyorum ben,o saatten sonra tükkan açık bizde 😂😂😂
Yeminle hep aklımda bloguma sonucu iyi olan tariflerimi paylaşmak ama ben artık tembelll üşengeççç bebelerde büyüyünce misafir gelmese elimi ayağımı çektim diyebilirim:) ayy biraz abarttım ama sık yapmıyorum diyebilirim.
Evet mayalı hamurlarımda ben tarifi ne olursa olsun bir yemek kaşığı süt kaymağı kaymak yoksa bir tatlı kaşığı eritilmemiş tereyağı ilave ederim dene de gör derim ;)
Tamam narinim deneyeceğim ben de.Kars'ta kete yaparken koyarlar içine kaymak,belki de bu sebeptendir çünkü bir yapmaya bir sürü yapıyorlar ve bayatlamıyor.İlk mayalı hamurumda deneyeceğim 😘
Yorum Gönder