4 Mayıs 2023 Perşembe

SCHWINGSCHIFFCHEN HANDKURBEL NÄHMASCHINE

                                     Yani efendim; koldan çevirmeli, mermi mekik dikiş makinesi demek oluyor yukarıdaki başlık. Kırk yalı aşkındır dikiş dikiyorum ve her türlü makineyi gördüğümü sanan bendeniz acemi, yeni yeni şeyler öğreniyorum. Hoş, öğrenmenin sınırı ve sonu yok, hepimiz biliyoruz bunu ama bir noktada insan sanıyor ki, artık bunun üstüne yeni bir şey öğrenemem de, ancak kenarına kıyısına süslemeler yapabilirim. Yok vallahi, öyle olmuyor, karıştırdıkça yeni bir şeyler çıkıyor. Ben de bu eski tip dikiş makinelerine bulaştığından beri, bir dünya yeni şey öğrendim. Temizliğinden tamirine kendimi bayağı bir geliştirdim. Bana kalsa her farklı türünden bir tane örnek toplayacağım ama eşim güneşim itirazlara başladı; bunların bir de taşınması var diye. E adam haklı ama ben de haklıyım. Burada bu makinelerin orijinallerini çok uygun fiyata bulabiliyorken almak istiyorum. Bir yandan da eşim güneşime hak veriyorum, taşınırken sorun olacaklar diye. Durum böyle olunca; yükte hafif, pahada ağır bir çözüm buldum ve ayaksız, kasasız, koldan çevirme bir makine aldım hem de inanılmaz bir fiyata. Hoş, burada birçok verschenke yani hediye/ücretsiz makine de bulmak mümkün. İlk makinemi öyle almıştım biliyorsunuz. Yani bu açıdan bakarsanız, evi çeşit çeşit makineyle doldurmam işten bile değil. Ah şu taşınma işi olmasa ….Şu anda bende olmayan bir tip mekik cinsi daha var, sanırım son olarak bir tane de bu cinsten alıp makine toplama işine bir son vereceğim. Yazarken bile üzülüyorum yahu. Çünkü atıl durumda, pislik ve pas içinde bırakılmış bir makineyi alıp, onu yeniden işler duruma getirmek o kadar mutluluk verici bir durum ki… Aldığım tüm makinelerin tanıtımlarında; çalışmıyor, sadece dekorasyon amaçlı kullanılır diye yazıyordu. Oysaki şu anda hepsi de kusursuz dikiş dikiyor. 

                                      Son aldığım makinemin eski ve yeni halleri burada, buyurunuz; 






Gördüğünüz üzere, kir ve pas içindeydi bu güzel kız. Kolu bile dönmüyordu. Uzun süren bir temizlik ve zımpara işinden sonra şu hale geldi ve çalışmaya başladı. 





Temizlik bitince sıra ayarlarını yapmaya geldi. Birkaç denemeden sonra ayarlarını yapmayı da başardım. Şimdi alt ve üst dikişi mükemmel şekilde eşit ve düzgün olarak dikiyor. 


Bir sonraki maceraya kadar sağlıkla kalın.