10 Ocak 2021 Pazar

SİMİİİTÇİİİİYEEEAAAHHHHH

                                    Eğer yurt dışında yaşayan biriyseniz ve eğer eliniz az çok hamur tutuyorsa, özlediğiniz tatları kendiniz yapmayı öğreniyorsunuz. Evet, burada her şeyi bulabilirsiniz, yani neredeyse her şeyi diyeyim. Ancak, inanın bana, hiçbirinin tadı alıştığınız gibi değil. 

                                    Simit çok severim ben. Türk olup da sevmeyen var mıdır, bilmem. Yalnız bendeki simit aşkı öyle böyle değil, her öğün, her gün yesem bıkmam. Hal böyle olunca, deneye deneye, en beğendiğim tarifi buldum ve canım her istediğinde simit yapabiliyorum artık. Ha, Türkiye'dekinin aynısı oluyor mu diye soracak olursanız; görüntü ve çıtırlık aynı evet, yalnız susam ve pekmez nedeniyle tadı biraz farklı oluyor ama özlemimi gideriyor. Burada simitlik susam bulmak imkansıza yakın, normal susam alıp kavuruyorum ama gerçeği gibi lezzetli olmuyor. Buna da şükür. Öte yandan, simitlik un bulmak da ayrı sorun. Simitlik unun protein oranının en az 12 olması gerekiyor. Unların protein oranlarıyla ilgili şurada geniş bilgi vermiştim. Neyse, istediğim unu bulamadım ama elimdekiyle de sonuç kötü olmadı. 

                                   Daha önceden yapmadığım ya da yapılışı hakkında bilgi sahibi olmadığım  yiyecekleri, ben de herkes gibi internetten izleyerek öğreniyorum. İzlerken de, anlatan kişinin o konuda meslek erbabı olmasına dikkat ediyorum. Fırıncılık ürünlerinde ilk baş vurduğum adres; Sanal Fırın YouTube kanalı. Bu kanalın sahibi, işinin ehli, genç bir ustamız. Hem çok güzel anlatıyor, hem de sonuçlar hep çok lezzetli oluyor. Hele bir Şambalı tarifi var ki, damaklara şenlik. Tarifleri aynen anlattığı gibi yaparsanız, sonuç mükemmel oluyor. İşte, beğendiğim simit tarifim de bu ustamıza ait. Ben tekrar anlatmayacağım, videodan izlersiniz. Sadece yaparken çektiğim fotoları koyacağım ki, anlattığı şeyleri simit ustası olmayan birinin de yapabildiğini görün.




                        Usta burada şeker yakarak sos hazırlıyor ama isteyen pekmezle de hazırlayabilir. Kendisi de söylüyor zaten. Çok sorulduğu için simit fırınlarının kullandığı şeker yanığını anlatmış. Bunlar da benim simit yaparken çektiğim aşamalar;






















                             Fotoğrafta tam görüntüleyemedim, simitler nar gibi kızardılar. Bu tarifle farklı unlardan defalarca simit yaptım ancak bu seferkiler efsane oldu. Avrupa'da, özellikle Almanya'da yaşayıp da, bu simitlerden yapmak isteyen dostlar varsa; kullandığım un, Penny'de satılan un. Daha önce, pek çok farklı marketten aldığım değişik markalarda unları denedim, içlerinde en başarılı sonuca bu unla ulaştım. Öte yandan, mutlaka yaş maya kullanın çünkü kuru mayayla bu kadar iyi bir sonuç alınmıyor, onu da deneyerek öğrendim. 
                             Efendim, afiyetle ve sağlıkla kalın.