MALZEMELER
Bir kutu lazanya ( bir kısmı artabilir,yaprakların ve tepsinin büyüklüğüne göre değişiyor )
Yarım kilo az yağlı dana kıyma
3 yemek kaşığı riviera zeytinyağı
Bir baş kuru soğan
Bir diş sarımsak
İki yemek kaşığı domates salçası
Bir yemek kaşığı acı biber salçası
Bir su bardağı ketçap ya da koyu kıvamlı domates sosu
İki su bardağı su
Birer tatlı kaşığı; tuz,karabiber,fesleğen ( ya da reyhan ),kekik,köri
Bir adet yumurta
500 gram mozerella ( bir çeşit İtalyan peyniri,neredeyse tüm marketlerde var.Bulamazsanız yerine az tuzlu taze kaşar peyniri ya da dil peyniri kullanabilirsiniz )
500 gram ricotto ( bir çeşit İtalyan lor peyniri,büyük marketlerde var.Ben Türkiye'deyken Metro marketlerden alıyordum.Yerine taze lor peyniri de kullanabilirsiniz )
Üzerine serpmek için rendelenmiş kaşar,gouda gibi eriyen herhangi bir peynir
YAPILIŞI
Kıymamızı zeytinyağında suyunu çekene kadar kavuralım.Sonra ince kıyılmış sarımsak ve soğanı ekleyelim,bir kaç kez çevirdikten sonra domates ve biber salçasını ekleyelim.Karıştırırken tuzu ve baharatlarımızı ilave edelim.Salçalar kavrulunca bir bardak ketçap ya da domates sosunu ekleyelim.Hafifçe fokurdayınca yavaş yavaş iki bardak suyumuzu da ilave edip bir iki taşım kaynatalım.Kıymamızın topak topak olmamasına dikkat edelim.( Eğer ketçap yerine domates sosu kullanacaksanız bu karışıma bir tatlı kaşığı toz şeker ekleyin ).Sonuçta sulu kıvamlı bir sos elde edeceğiz,
Sosumuz bir kenarda dinlenirken peynir karışımımızı hazırlayalım.Mozerella peynirini rendeleyip ricotto peyniriyle karıştıralım.İçine bir yumurta kırıp iyice harmanlayalım.Eğer peynir karışımının tuzu yetersizse biraz tuz ekleyelim.Arzu eden bu karışıma maydanoz ekleyebilir,bizimkiler sevmediği için ben koymadım.
Genişçe bir fırın kabının dibine bir iki kepçe kıyma sosumuzdan yayalım.
bu karışımın üzerine lazanya yapraklarını döşeyelim.Evet lazanya yapraklarını direkt haşlamadan katı haliyle döşüyoruz,işin en eğlenceli yanı bu işte.
istediğiniz türde lazanya kullanabilirsiniz,benim bulduklarım düzdü ama kıvrık kenarlı lazanya da olur.Lazanyaların üzerine tekrar bolca kıyma sosu döküyoruz.
Kıyma sosunun üzerine de bolca peynir karışımı koyup yayıyoruz,
bunun üzerine tekrar lazanya yaprakları dizip aynı işlemleri peynir karışımı bitene kadar tekrarlıyoruz.En son dizdiğimiz lazanyaların üzerine kalan kıyma sosunun tamamını döküp en üst kata bolca rendelenmiş kaşar ya da gouda peyniri serpiyoruz.Fırın kabımızın üzerini alüminyum folyoyla kaplayıp 180-190 derecede ,tercihen fansız klasik pişirme ayarında,45 dakika bu şekilde pişiriyoruz,
45 dakikanın sonunda alüminyum folyoyu çıkarıp pişirmeye devam ediyoruz,
yaklaşık 15 dakika sonra,lazanyamızın üzeri kızarınca fırından alıyoruz.
27 yorum:
Mmmm...çok nefis görünüyor, inanır mısın ben hiç yemedim lazanya, kıymalı olduğu için. :))))ne dersin belki peynirli, maydanozlu da olabilir:)))afiyet bal olsun, eline sağlık:)
Bücürük'le ben Seni ve Çapi'yi öptük...
Canım benim,hassas kalpli arkadaşım.Tabi ki olur ama o zaman kazanyaları haşlayıp süzüp soğuk sudan geçirmelisin.Ya da bolca domates sosu eklersin lazanyalar yumuşasın diye.Aslında makarnadan farkı yok zaten canım benim 😍
Çok güzel ve lezzetli görünüyor :). Afiyet olsun.
Merhaba Sevda Hanım, nasılsınız? Bir süredir yemek tariflerinizi okuyorum blogunuza gelip. Bir yandan da düşünüyorum neler yaptınız, tam olarak yerleştiniz mi? Çocuklar üniversiteye alıştı mı, siz orada doktorluk yapmak için girişimde bulundunuz mu, Çapi ne yapıyor? Bir de tabii bu kış hiç dikiş etkinliği olmadı, pazenler kimsesiz kaldı. Ben çok katılamasam da en azından dikilenlere bakıp mutlu oluyordum.Pazen pelerin aklımda. Bir de kaç yıl önce diktiğim bir pazen ceket vardı onu da düzeltmem lazım, utanç içindeyim.Siz yeni dikiş projesi yapmasanız da eskilerden bir seçki yayınlasanız, belki bir gayret gelir bize de :)Sevgiler.
Teşekkür ederim,lütfen deneyin,çocuklar yarısını yedi bile 😀
Özgeciğim,çocuklar henüz dil kursuna gidiyorlar.Üniversite seneye inşallah.Benim dil kursum ise martta başlayacak,dili halletmeden doktorluk yapamıyorum.Hoş doktorluk yapabilmem için de en az iki sene ek eğitim almam lazım buradaki yasalar bizim diplomaları kabul etmiyorlar çünkü.Henüz ev bulamadığımız için eşyaler ve haliyle dikiş malzemelerim de Türkiye'de henüz.Pazenler kimsesiz kaldı hakikaten,haklısın.Ancak burada bilgisayarım da yok ve mini ipedden yayın toparlamak bir eziyet.Aslında tüm pazenlerimin bir galerisini yapmak ne zamandır benim de aklımda.Şu sıralar ehliyet almakla uğraşıyorum,o iş hallolsun belki bir oazen yayını yaparım.Yok canım,otuz yıldır ehliyetim var aslında ama Alman hükümeti bizim ehliyetleri de tanımıyor,yol yapmakla olmuyor işte 😩
Eline sağlık .
Çok nefis görünüyor.
Kokusu buralara kadar geldi...
Sağol Merihciğim 😍
Hah, işte bana bunlarla gel:)) Hem kolay, hem de bir Garfi'nin temel besini :)))
Yazmayacaktım ama hadi yine itiraf edeyim, ilk lazanya denememde o yaprakları haşlamamıştım ben, sosum da bu kadar sulu değildi!! Yemeğe de bir arkadaşımı çağırmıştım. Üstelik kibar bir arkadaşımdı, sesini çıkarmadan bir kısmını yemişti zavallı :)))
Cidden her gün sadece gördüklerini yazsan, nasıl keyifle okurum ablacım. Her konuda yetenekli olduğun için, lazanyada ağlıyor şuan. :)
Baya merak ediyorum orayı, günlük yaşantınızı.
Çok öptüm, sevgilerimle!
Hah yaptın akşam akşam işi :)))
Bugün öğle yemeğinde az kuru az pilav yedim ve ne hikmetse karnım aç ve ben enfes bir tarif okuyorum :)))
Yeme de yanında yat olmuş bu...
Bu arada bu tarifi ben de geçen gün yaptım, kıyma var ama bu kadar sulu değil. Aralara bol beşamel sos ekleyerek...
Bunu da denemeli, peynirli domatesli daha şahane olur... Taze fesleğen de ne yakışır buna...
Offf offff Sevda kuşum ♥
Emeğinize sağlık dolu dolu bir blog sizi takibe aldım esen kalın.
ay sevda abla ben lazanyayı kıyma+beşamel sosla yapıyordum bi de bu peynirlerle deneyeyim. ve inanmazsın, hiç bir yemek yapmayı beceremem ama lazanyayı büyük dedelerim italya'dan göçmüş diyebilecek kadar iyi pişiriyorum ahahaha :)
Ahahahaha,hakkaten ha,senin temel besinin bu...Ben de eskiden haşlayarak yapıyorsum ama bu tarif tam tembel işi Garfi,illa yap,hem de o zavallı arkadaşını çağır.Bu sefer kibarlığından değil de ağız tadıyla yesin zavallı,hahahahaha,ilahi Gökçe 😘
Sağol ablacığım,yakında günlük fotoğraflı yazılar da yazacağım inşallah.Ehlşyet sınavını bir atlatayım,hayatımız yavaş yavaş düzene oturuyor,düzene girdikçe de yayınlarım sıklaşıyor işte 😀
Lazanyaları haşlamıyoruz ya,sos o yüzden bu kadar sulu Şebom,tam tembel işi,eskiden ben de beşamel sosla yapıyordum ama bana ağır geliyordu.Bunu bir yersen bir daha başka türlü pişirmezsin,diyim ben sana ��Bu arada pasta hala yapılmadı,dikkatimden kaçmadı bil istedim ������
O soru işaretleri gülen göz kırpan yüzdü,bir şey oldu,hesap kurtarmaya gitti iped,anlamadım,böyle oldu hihihih
Çok teşekkürler,goş geldiniz,ben de geliyorum size az sonra 😀
Pelinim,ben de eskiden beşamel sosla yapıyordum ama bu efsane oldu 😁 Bir de bunda haşlama işi yok ya,al kuzuları yanına beraber yapın,oy oy o minnak parmaklar içine girince tadından yenmez 😍Ayrıca istesen neler yaparsın sen 😜
Hala krem tartar arıyorum desem ahahahaa :))
Şaka gibi vallahi :)
Kız bacım,krem tartar diye arama,Dr Oetker standlarında krema sertleştirici diye satılıyor,yazdım ya.Krem tartarı ancak aktarlarda bulursun.Geline oyna demişler misali,ilahi Şebom ya😘
Süper, olsada yesem şimdi:) marifetli ellerine sağlık tatlım.
Sağol narinim
ahahahaaaa :)))
Bu pastayı yapacağım, hikayesiyle de yazacağım ahahahaaaaa :))
Hahahaha,eğer krema sertleştirici bulamazsan toz jelatin koy ama jelatini nasıl hazırlayacağını oku paketten 😂😂😂
ay ne kuzuları sevda abla benim bi tane kuzum var..töbe de! :)) ahahah :) ah onun elinin değidiği her şey bal kaymak :)
Ya Allah söyletti Pelin,biliyorum senin bir tane ama seninkinin yaşakrda biri daha vardı çyeni bir bebeği daha olduydu,bir an katıltırdım sonradan hatırladım seninki bir taneydi diye.Diğer kişi kimdi hatırlayamadım ama😜😜Yavaş yavaş ikincinin vakti geliyor Peliinn nihahahaha.Yirim onun barnaklarını😍
Yorum Gönder