15 Aralık 2017 Cuma

ALMANYA'NIN EN ESKİ ŞEHRİ : TRİER

                           Bugün size Almanya'nın en eski şehri Trier'dan görüntüler sunacağım. Trier ( Triea diye okunuyor ), Roma İmparatoru Augustus tarafından MÖ 15 yılında kurulmuş. Zaten şehri gezerken Roma etkilerini hemen fark ediyorsunuz. Biz biraz geç bir saatte gittiğimiz için tam anlamıyla gezemedik, uzun saatler harcanacak bir şehir, kabaca ana meydanı ve şehir müzesini gezebildik. Başka bir gün daha özel fotolarla bu şehri tekrar anlatacağım.








                                               Almanya'da bu zamanlarda Weihnachten pazarları kuruluyor, her şehirde büyük ya da küçük pazarlar var. Noel'in Almanca'sı işte Weihnachten. Bu pazarlarda hediyelik eşyadan, yiyecek içeceğe kadar her şey var. Tabi olmazsa olmaz Glühwein. Yani sıcak baharatlı şarap.















                                              Almanlar  evlerini ve bahçelerini süslemeye çok özen gösteriyorlar. İstisnasız her evin penceresinde çeşit çeşit süslemeler, ışıklar, çiçekler var. O yüzden de çok çeşitli süs eşyası bulmak mümkün. Bugünlerde Noel renklerine hakim türlü çeşit süs eşyası standlarda sergileniyor. Özellikle de geyikler ve Noel babalar...


                                        Aşağıdaki fotolar şehir müzesinden. Müze beş katlı ve şehrin ana giriş kapısı olan Porta Nigra yani Kara Kapı denen yapının içinde yer alıyor. Ne yazık ki saat geç olduğu için ve bina da gerçekten kara olduğu için çektiğim fotolar iyi çıkmamış. O yüzden merak edenler, Kara Kapı'ya internetten bir göz atsınlar. İnternetten foto alamadım çünkü hepsinde telif hakkı söz konusuydu.





Aşağıdakiler çok eski el dokuma kumaşlar.





Eski bir soba



Porselen takımlar.



                               Aşağıdaki fotoda ise Trier'dan toplama kamplarına gönderilen Yahudi vatandaşların kimlik kartlarının sergilendiği duvar görülüyor. Duvarın önündeki masada duran bilgisayar ekranından, kamplardan kurtulmayı başarmış az sayıdaki insanlardan bazılarının anılarını dinleyebiliyorsunuz.






                                     Bu duvarın önünde bayağı bir zaman geçirdik ve insanoğlunun zalimliği ve kendini her şeyden üstün görme duygusunu nerelere kadar götürebileceğini tekrar düşündük, hatırladık. Almanya'da Hitler'in yaptıkları yok sayılmıyor. Bu konuda büyük utanç duydukları için, tekrar yaşanmaması adına yaşananların korkunçluğu ve yanlışlığı öğretiliyor. Bize de oryantasyon kursu sırasında bu konuyu uzun uzun tartışma imkanı sunuldu. Yani Hitler'den konuşup onu eleştirmek normal burada. Ancak Nazi yanlısı söylemler kesinlikle yasak. Dünyanın böylesi bir zalimliği bir daha yaşamaması ve halen dünyanın birçok yerinde sürmekte olan ( ve bundan daha az zalim değil o yaşananlar ) başka çeşit mezalimlerin son bulması dileğiyle, kalın sağlıkla, barışla....