Translate

1 Mart 2017 Çarşamba

PIRASALI ÇAKMA BALKAN YÖRESİ BÖREĞİ VE AKIL UÇURAN TAHİNLİ KURABİYE

                 Balkanlar'da sıkça yapılan ,yağlı hamuru elle çekerek açılan klasik çarşaf böreğini hepimiz biliriz.Genelde de pırasalı ya da soğanlı yapılır,tadı da enfes olur.Yakında ondan da yapıp anlatacağım,biz Bursa'da yaşarken öğrenmiştik yapmasını.Bursa'da çok sayıda Balkan göçmeni Türk yaşar;Boşnak,Yugoslav,Arnavut,Makedon Türkleri olan bu dostlarımız pek maharetlidir.İşte biz de onlardan neler neler gördük ,öğrendik,anacığımızla birlikte üç kız kardeş çeşit çeşit börekler,baklavalar yaptık.Çocukluk ve gençlidiğimizde öğrendiğimiz şeyler ileride ne çok işe yarıyor.Sağolsun anacığım da mutfağını hiç sakınmazdı bizden.Özellikle ben pek meraklıydım,koca koca teyzelerden tarif toplar,evde denerdim,yaşım henüz 12-13 civarıydı.Tabi o zamanlar ne bu kadar çok malzeme,ne de bu kadar çok tarif vardı.Şimdi internetten baka baka düğün pastanı bile yapabilirsin istersen.
                  Bak konuyu dağıttım gene,anlatacağım börek,işte o sözünü ettiğim çarşaf böreğinin hazır yufkayla yapılan çakması.
                  
                  MALZEMELER;yufka,tereyağı,sıvı yağ,nişasta,un,pırasa.
                  Miktar yazmadım,isteyen istediği kadar yapsın diye.Öncelikle pırasaları doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz,içine pul biber,karabiber,tuz ve isteğe bağlı olarak salça katıyoruz.Ben bir tatlı kaşığı toz şeker de ekliyorum,pırasaya karamelize bir tat katıyor çünkü.Arzu eden pırasa yerine kuru soğanla da deneyebilir.Piyazlık doğranmış kuru soğanları ,pırasa için anlattığım şekilde hazırlayıp kullanabilirsiniz,tadı müthiş oluyor.Pırasalar soğurken ,yarı yarıya erimiş tereyağı ve sıvı yağı karıştırıyoruz.Ben bir çay bardağı riviera zeytin yağı ve bir çay bardağı erimiş tereyağı kullandım.Bir kapta da yarı yarıya un ve nişastayı karıştırıyoruz,


Yufkamızı tezgaha seriyoruz,benim tezgahım yok o yüzden güzelce temizlediğim ocağın üstüne yayıyorum mecburen.Tereyağı ve sıvı yağ karışımıyla yufkamızın her yerini yağlıyoruz.Sonra üzerine un-nişasta karışımını bir elek yardımıyla serpiyoruz.Her bir yufkaya aşağı yukarı bir tepeleme yemek kaşığı yetiyor,


Sonra yufkamızı ikiye katlayıp,tekrar yağlayıp,unluyoruz ve iç harcımızı yerleştiriyoruz,


Şimdi yufkamızı rulo yapıp ister yuvarlak,ister kol böreği gibi sarıp tepsiye alıyoruz,


Tüm yufkalar bitince,kalan tereyağı-sıvı yağ karışımını üzerlerine sürüp,200 derece fanlı ayarda,üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.


Çıtır çıtır çakma pırasalı Balkan böreğimiz hazır.İlk piştiğinde üzerleri fazla sert gibi gelebilir telaşlanmayın,ılındığında harika çıtırlıkta börekler oluyorlar.
                          Gelelim TAHİNLİ KURABİYE'ye.Eğer tahin seviyorsanız,un kurabiyesine bayılıyorsanız,bu tam sizlik bir kurabiye.Ağızda dağılan,yerken insanı boğan ama zevkten de dört köşe yapan bir tarif.

                           TAHİNLİ KURABİYE İÇİN MALZEMELER 

                         Bir su bardağından bir parmak az sıvı yağ
                         Bir su bardağından bir parmak az tahin ( tahini güzelce karıştırmayı unutmayın çünkü yağ kısmıyla katı kısmı kavanozda ya da şişede beklerken ayrılıyor)
                         Bir buçuk su bardağı pudra şekeri
                         Bir su bardağı çekilmiş ceviz
                         Birer paket vanilya ve kabartma tozu
                         Bir yemek kaşığı tarçın
                         5-6 su bardağı un ( unun yapısına bağlı olarak 4-5 su bardağı da yetebilir )

                         Öncelikle,tahinin hafif acımtırak tadını sevmiyorsanız , tarçın eklemeyin ve tahin miktarını azaltın.Azalttığınız tahin miktarı kadar sıvı yağ ekleyin.Tahinli pide,tahinli çörek gibi gıdaları seviyorsanız tarifimi aynen uygulayın.Un haricindeki tüm malzemeyi karıştırın ve azar azar un ekleyerek hamuru yoğurun.Ne kadar un alacağı,unun cinsine göre değiştiği için tam ölçü vermek mümkün değil.Tekrar belirteyim,kullanacağınız unun protein değeri 10'un altında olsun.Protein değeri düşük un kullandığımızda kurabiyemiz tam ağızda dağılan kıvamda olur çünkü.Hangi hamur işinde,hangi protein değerindeki unu kullanacağımızı daha önce anlatmıştım,sanırım kırmızı kadife kekteydi.Neyse,biz kurabiyemize devam edelim;dört bardak undan sonra hala elimize yapışan bir hamurumuz varsa,azar azar un ekleyerek yoğurmaya devam edelim.Hamur elimize yapışmadığında ve birazını elimize alıp sıktığımızda dağılmadan şekil aldığında hazır demektir.Yağlı kağıt serilmiş tepsimize top haline getirip hafifçe yassılttığımız kurabiyelerimizi dizelim.Önceden 180 dereceye ısıttığımız fansız-klasik pişirme ayarındaki fırında ,üzerleri çatlayıp hahif kızarana kadar pişirelim.Fırından çıkardığımızda soğumadan önce kesinlikle ellemeyelim,yoksa kurabiyelerimiz parçalanır,


Damaklara şenlik kurabiyelerimiz hazırdır ,afiyet olsun.
                         Kalın sağlıkla.





32 yorum:

  1. Ellerıne saglık gayet hoş duruyor.

    YanıtlaSil
  2. Börek çok severim, 12- 13 yaşında tarif almak! Bravo valla o zamandan belliymiş nasıl marifetli olacağın, ben çay yapamazdım o yaşta valla:))))eline sağlık çok nefis gözüküyor. Tahinli hiçbir şey sevmem onu okumadım:))))ama eline sağlık..Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Müjdeciğim,o zaman senin için sade kurabiye tarifi yazayım bir seferinde.Bu böreği yap ama,iç malzeme sana kalmış,börek enfes oluyor 😘

      Sil
  3. Off anam off. Tam öğle vakti niye baktıysam ben şimdi bu tariflere. İkisine de bayılırım. Eşim pırasayı hiç sevmez bir kere börek yapmak için almıştım ve eşimin yorumu " pırasa bu dünyaya börek olmak için gönderilmiş" çünkü gerçekten çok lezzetli oluyor.
    Mutfak ilgimiz çok benziyor. ben de çok küçük yaşta girdim mutfağa. Çok ilgiliydim yeni tarifler denemeye. Hatta vaniya kabartma tozlarının paketlerinde tarif vardı biriktire biriktire çekmece sığmazdı. Ama şimdi dediğin gibi sevgili gugıl en büyük şef :)
    Ellerine sağlık. Lakin tezganının olmaması gerçekten büyük sıkıntı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya,tezgah yapmamışlar bu eve.Zaten mutfak altı metrekare falan.Ama yapıyorum bir şeyler işte.Yemek yapmak bir zevk,o yğzden bu işten zevk alan,küçük yaşta başlıyor.Sen vanilya poşedi biriktiriyormuşsun,benim zamanımda vanilya bile yoktu,zar zor bulunuyordu,düşün artık 😂

      Sil
  4. Adamlar mutfak mı kullanıyorlar ki tezgah yapsınlar Sevda... Senin için alışılması zor bir durum olsa gerek...
    Ellerine sağlık bacım, ben en çok tahinli kurabiyede kaldım. sanki acıbadem havasında gibi. Burdan öyle bir tatla yutkundum zira :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok bacım tadı acı badem kurabiyesi gibi değil,ağızda dağılan bir un kurabiyesi tadı var,sen çok seversin.

      Sil
  5. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Bilecik'teyken çarşaf böreği yapardım. Ispanaklı. Sonra bıraktım. İçimden bir daha denemek geldi şimdi. Pırasayı da çok methediyorlar börekte. Denemeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pırasa da,kuru soğan da harika olur börekte.Mutlaka deneyin.

      Sil
  6. özellikle kurabiyeler harika gözüküyor, ellerine sağlık sevdacımm , yaa muhteşemler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşraa,o kadar lezzetli ki anlatamıyorum,tabi un kurabiyesi seviyorsan.

      Sil
  7. Yememem lâzım yememem lâzııım. Duba oldum duba,acilen hareketlenmem geeek benim. Ama çok üşeniyorum.

    YanıtlaSil
  8. Kurabiye senin, borekler benim olsun. Zaten gobusu yeteri kadar buyuttum, batti balik yan going diyorum:))

    YanıtlaSil
  9. Arnavut bir komşum vardı, iki günde bir börek yapar, bize çok senin çocuklar yesin der, iki üç dilim alınmış koca tepsiyi bize verirdi. Dolayısıyla öğrenmek şart olmuştu, Arnavut böreğini hem sık sık yaparım hem de çok severiz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen,aslı Arnavut böreği diye geçiyor ama diğer Balkanlı'lı dostlar da bu böreği kendilerinin sayıyorlarsa alınmasınlar diye Balkan yöresi diye yazdım.Çok sık yaparlar,bu konuda da haklısın,yapması da zevkli ama benim burada tezgah ve çarşafım yok,o yüzden çakmasını yaptım.Güzel beyaz bir örtü bulup aldığımda esasını da yapacağım.Çoluk çocuk,çekiştire çekiştire yapması çok zevkli değil mi 😘

      Sil
  10. Böreğin tarifini ilk kez duydum görüntüsü gel beni yer der gibi ekmeğimi alıp geliyorum hahahaa,tahinli kurabiye denediklerimin arasında ellerine sağlık kraliçem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol narinim,aslını da tarif edeceğim,esas o zaman çok beğeneceksin.Yapması da pek zevkli 😘

      Sil
  11. Ooo alırım ikisinden de . Tahinli kurbiş hiç denememiştim, nişasta da yokmuş, yaparım ben bunu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burcu,tahinli kurabiye tam senlik bir şey gibi geliyor bana,bir dene bakalım,yorumunu bekliyorum merakla.Börek zaten çok bize özfü bir tat,kimse de ,asıl bize aittir,diye sahiplenememiş bugüne kadar.Poğaça ve börek tarifleri genelde Türk tarifi olarak paylaşılıyor internet ortamında da,çok goş değil mi 😁

      Sil
  12. Favorim kurabiye ve o akıl uçuran kurabiyeden kesin yapacağım da un konusunu ilk defa duydum,yazıyor mu peki bu dediğin unların üzerinde ...Ben de siyez unu dedikleri undan getirttim taa Kastamonudan,genetiği değiştirilmemiş un :) Ellerine sağlık canımmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unların paketlerinin yan tarafında yazar protein oranı Nurayım.Mayalı hamur işkeri için 12-13 en az 10 kullanmak kazım.Kurabiye kek gibi şeylerde de 10'dan düşük protein oranı seçmek kazım.İşte o zaman her yaptığımız pastane işi gibi olur.Tahinli kurabiye bir efsane,mutlaka yap Nurayım😘

      Sil
  13. Böööğrrreek-poğaça Türklere aittir kimse bizden çalamaz.
    Elleren sağlık bacım,afiyet olsun.
    Kurabiyeyi deneyeceğim tahin hiç hayır demem,kabak tatlısını bile tahinle yerim bol cevizli ben...

    Bacısı mayamı kurtardım derken,ekmeğim kabardıydıda,gecenin 2 sine kadar uğraştım fırından çıkarıp zor yattım gündüz neye yapamadım valla unutum mayalayıp hamuru gezmelere gitmiştim.
    sabah ekmeğimiz olmuş bildiğin taş,taş-maş lezzetinden bir şey kaybetmemiş,eşimde bir sevinç ama koparıp yerken gülme krizindeyiz, diş kıracaz valla,borcamda yaptım ondan mı ? özellikle kabuğu doktorum resmen bildiğin odun olmuş.Atmaya kıyamadık yiyecez dişlere kuvvet.
    kısacası bir yerde yine hata yaptım,bilemedim nerde ? Kızma ablam bilemedim işte...!
    yok yok sen gibi yapamayacam ama vazgeçmeyeceğim yine de.

    Seevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bacı,hamurun mayası gelince bekletmeden pişirmek gerekir.Yani hamur iki katına çıktığı zaman artık pişirmelisin.Eğer mayalı hamuru çok bekletirsen böyle sertleşir bacı can.Yapa yapa ustalaşacaksın zaten.İş ekşi mayayı tutturmakta,sonra da o mayayla ekmek hamurunu kabartabilmekteydi.Sen ikisini de başardın.Bundan sonrası artık uzmanlaşma dönemi.Sonra her yaptığın ekmek harika olacak.Tıpkı çocuklara bir şeyleri gözün kapalı öğrettiğin gibi,ekmeği de gözün kapalı yapar hale geleceksin.Helal sana valla.Bir de ekmek pişip soğuyunca poşete koydun değil mi,yani öyle açıkta komadın ?Borcamda pişen hamur işleri çok güzel olmuyor bu arada,az kabarıyor falan,Haa,fırınının ayarı fansızdı değil mi?Hani sadece altta ve üstte birer çizgi oluyor ya,klasik pişirme ayarı deniyor,işte onda pişireceksin.Bir de ,ekmeği dilimleyip,mikrodalgada 20-30 saniye çevirirsen yumuşat ama hemen yiyeceğin kadarını ha.Mikrodalgada ısıtıp tekrar beklerse gene taş fibi olur.Oy kıyamam ya,benim gibi değil,benden güzel yapacaksın korkma.Hamuru bayağı bir cıvık tutuyorsun değil mi,böyle yapış yapış,vıcık vıcık olacak unutma.😘😘😘❤

      Sil
    2. Sevdam sağol canısı zahmet edip,ayrıntılı aydınlatıp yazmışsın.
      Yazdıklarını dikkate alıp bir daha deneyeceğim.Fotografını gösterecek kadar yapabilirim dilerim...
      Çok teşekkür edeerim,gerçekten çok incesin...ve içten paylaşımcısın,seni tanıdığım için mutluyum..

      Sil
    3. Gene olmazsa,gen yazne olacak,bildiğimizi paylaşmazsak ne işe yarar ki canım benim.İnan hiç sıkılmadım,zahmet falan da olmadı.Ası ben teşekkür ederim,kıymet verip soruyorsun,değer verip yazıyorsun.Yanında olsam beraber yapardık.Ne zaman istersen bacım.

      Sil
  14. pırasalı arnavut böreği ooooo :) tahinli kurabiye ayyyy efsaneee eveeet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay evet aslında Arnavut böreği deniyor ama diğer Balkan yöresi dostlarımızı da kırmayayım dedim,hepsi yapıyor bu böreği çünkü,tahini efsane ,hala bar bir iki tane ve aynı tazelikteler.Yap mutlaka yavrucuğum 😍😘

      Sil