21 Aralık 2020 Pazartesi

NARDUGAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

                 21 Aralık en kısa gündüz ve en uzun gecenin yaşandığı gün. Kadim Türk Halkları bugünü bir bayram olarak kutladılar yüzlerce yıl. Amaç güneşin yeniden doğuşuna şükretmekti. Bu bayrama Nardugan dediler. Yani gün doğuşu. Seyretmek okumaktan daha kolay, buyurun seyredin. 







Hepinizin Nardugan bayramı kutlu olsun. Yeni doğan gün tüm dünyaya esenlik getirsin. Sağlıklı kalın. 

27 yorum:

Satır Arası dedi ki...

Günaydın.:)
Eskiler bizden daha saygılı ve daha duyarlı imis Doga'ya....

ASLANIN GÖZÜNDEN dedi ki...

günaydın güzel dileklerinize teşekkürler üstüme aldım.nice narduganlı yılları sevdiklerinizle sağlıkla kutlayın sevgiler

*mehtap dedi ki...

Nardugan bayramı yeni öğrendiğimiz eski bir Türk adetiymiş demek. Ağaçlara bir şeyler bağlamayı hep biliriz ama bunun kökenini bilmiyorduk. Bir de Nar parçalayın bu akşam falan diye şeyler paylaşılıyor,acaba bu Nardugan ı yanlış mı anlayanlar var:)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Günaydın, hoş geldiniz. Evet öyleymişler. Bence kadim geleneklerimizi terk etmeseydik hala aynı saygıyı devam ettiriyor olurduk. Bize zorla ya da çaktırmadan monte edilen Emevi adetleri yüzünden sakat bir kültür oluşmuş, ağaca değil betona anlam yükler olmuşuz. Sağlıkla..

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Üzerinize alınmanızdan onur duydum, çok mutlu oldum. Güzel dilekleriniz hepimiz için olsun. Sağlıkla...

Kaystros Tyrha dedi ki...

Bırakabilsek şu Bedevi örf ve adetlerini, özümüze dönsek ne güzel olurdu. Eskiden kutlanan Nardugan Bayramının kendine özgü ritüelleri de vardır mutlaka. Merak ettim şimdi, bir araştırayım bakayım:) Yerli ve milli lâfını dillerinden düşürmeyenler Arap bayramlarını onların örf ve adetlerine göre kutlamaya devam ededursunlar. Bu vesileyle Nardugan Bayramınızı kutlar, neşe dolu günler dilerim:)

Satır Arası dedi ki...

Hoş buldum. Aynen öyle Sevda Hn.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Aslında süslenen ağaç Akçam ağacıymış. Ancak internetten görsellerde nar ağacıyla temsil edildiğini de gördüm Nardugan’ın. Nar=Güneş, dugan =doğan manasındaymış. Buradaki nar, meyve narla karışmış olabilir. Öte yandan, nar bereketi temsil ettiği için de söylenmiş olabilir. Kadim halklarımızla ve gelenekleriyle ilgili hiçbir şey öğrenmedik ki okullarımızda 😞. İnternet olmasa öğreneceğimiz de yoktu zaten. Ben Nardugan’ı tesadüfen, bir yılbaşı öncesi ağaç süsleme tartışması çıktığında yaptığım internet gezisinde öğrenmiştim. Yani siyeceğim o ki; belki de narın da bir rolü vardır bu işte. Biraz daha araştırmak lazım. Sevgiler, sağlıkla..

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Zaten bu Arabi adetler, bizi diğer Türki topluluklardan uzaklaştırmış. Oysa ki başta Azerbaycan Türkleri olmak üzere, tüm Türki topluluklar bu tür kadim geleneklerimizi öyle güzel sürdürüyorlar ki, özeniyorum. Din adı altında kültürümüze montelenmiş bir sürü bizim asıl kültürümüze uymayan adet var ve bünyemize ters. Aklı başında, temiz yürekli yöneticiler gelmeden bu durum çözülmez. Zaten gelse de, çözülmesi asır sürer. Yani iki başlı at gibi, sağa sola yalpalamaya devam edecek bu ülke. Sizin de Nardugan’ınız tekrar kutlu olsun😀.

Sadece C. dedi ki...

Ah evet ya! En uzun gece.. Ben 22 Aralık'ı kutlamaya başlayacağım zira geceden gına geldi :)) Olur mu?

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

E, olmaz mı, tabii olur. Asıl amaç zaten 22 Aralık’a geçişi, günlerin uzamasını, geceden kurtulmayı kutlamak 😁. Hadi, şimdiden kutlu olsun, yeni yıl hep aydınlık olsun, sağlıkla...

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar.
Ayın hareketleri ve dönenceler benim ilgi alanımdır. 21 Aralık-21 Haziran gündönümü dönencesi, 21 Mart-21 Eylül ise, gece-gündüz eşitliği dönencesi şeklinde tanımlanıyor. Sizin de bahsettiğiniz gibi en uzun gece, en kısa gündüz tarihi 21 Aralıktır. Ancak ben bu 21 Aralık tarihinin eski Türkler tarafından Nardugan bayramı olarak kutlandığını, akabinde çam ağacını bir hayat ağacı şeklinde süsledikleri konusunu da bilmiyordum. Zaten öğrenmemiz ve bilmemiz gereken o kadar şeyleri kaçırıyoruz ki, ta ki birileri bunları bizim önümüze getirene kadar.

Nardugan bayramınızı kutlarım. Bu bilgilendirici paylaşımınız için kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
Selam ve saygılarımla.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Çok sağolun Recep bey, süslenen ağaç Akçam ağacıymış, sadece o bölgede yetişirmiş. Hani şimdilerde moda olan ‘hayat ağacı’ var ya, hani millet kolyesini falan takıyor ya, işte o ağaç Akçam’mış. Eski Türkler’de sonsuz hayatı simgelermiş. Bizim müfredatımızda atalarımıza ait doğru düzgün bileği yok ki. Varsa yoksa, şu savaş oldu bu savaş oldu. Nasıl yaşamışlar, adetleri meymiş, töreleri neymiş yok. Sözde milliyetçi bir toplumuz. Ancak ne hikmetse hiçbir genetik bağımız olmayan Araplar’ı içeren tuhaf bir milliyetçilik söz konusu. Türki cumhuriyetlerle neredeyse hiç ilişkimiz yok, nasıl bir milliyetçilik ben anlamıyorum. Hoş, Atatürk milliyetçiliği dışındaki bir milliyetçilik bana uymuyor zaten de, o ayrı bir konuşma konusu. Kusura bakmayın, çok uzattım ama kadim geleneklerimizi bilmiyor olmak üzüyor beni. Sağlıklı kalın inşallah.

bücürükveben dedi ki...

Kutlu olsun Sevdacığım, ben ağaç süslemelerine bayılıyorum, çocuktum o zamanlar Ankara'dayız, şimdiki gibi Keçiören denen berbat semtte değil Çankaya'daydık...orası da büyükelçiliklerin olduğu semt..yılbaşına doğru çok güzel süslerlerdi çam ağaçlarını, ışıklarını yakarlardı, tam da cam önüne koyarlardı böyle zemin kat, girişlerde. Hayran hayran bakardım okuldan eve yaya yürürken...:)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Meğer bizden dünyaya yayılan bir gelenekmiş bu Müjdeciğim. Hani, insanın ,yok canım diyesi geliyor ama koskoca Muazzez İlmiye Çığ anlatıyor bunu. Zaten dinledikçe aklına yatıyor insanın, ağaç dallarına yamalık bağlayan başka millet var mı bilmiyorum, bu gelenek de işte, Akçam dallarına renkli kumaşlar bağlamaktan gelirmiş. Türk toplumlarıyla ilişkilerimizi güçlendirmemiz lazım, yoksa hepten Arap adetleri kendi gelenek ve göreneklerimizin önüne geçecek. 😘😘

uzmanamator dedi ki...

narduganı geçen yıl öğrenene biri olarak kendimi çok cahil hissetmiştim bunlardan neden bahsedilmiyor diye ...

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Üzülme, yalnız değilsin. Ben öğreneli de 3-4 yıl oldu sadece. Varlığını bilmediğimiz bir konuyu araştıramazdık haliyle🤗❤️

oytunla hayat dedi ki...

Kutlu olsun Sevdakuşum ♥
İçimizi umut, sevgi dolduran her gün kutlu olsun hepimize :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Olsun Şebom, nice yıllar birlikte kutlu olsun 🙏❤️❤️❤️

EĞİTİM PINARI dedi ki...

Öyle bir bayram yeni duyuyorum Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

Bigudili Anne Blogger dedi ki...

Ah ablacim, sen uzun gece hangisi bir de gönlünde yara olanlara sor... değil mi ama. Cok sevgiler

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hoş geldiniz, daha bilmediğimiz ne adetlerimiz var kim bilir, öğrenmenin zamanı, yaşı yok. Sağlıkla kalın.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

O, bilmem mi Bigudili, o konuya hiç girmeyelim. Yokmuş gibi yapalım. Sonuna gülme imojisi mi koyayım, ağlama imojisi mi koyayım bilemedim. O kadar karışık duygular yani 🤗😘

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

Sevgiyle karşıladık kutladık kuzum öyle de devam etsin herkes için inş. Seviyorum seni güzelllikkk.

deeptone dedi ki...

ne güzelmiş pekiiiii kutlu olsuuuun :) yabancı bayramları daha iyi biliyozz galpağ :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Amin ablam, inşallah. Ben de seni seviyorum ablacığım 😍❤️

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ah be çocuğum, hiç öğretilmedi ki bize eski Türk örf ve adetleri, gelenek ve görenekleri. Varsa yoksa Arap adetleri, Amerikan yaşayışı ıvır zıvır. Okuldayken tek dostumuzun Pakistan olduğunu bilirdik mesela. Azerbaycan ‘dan söz edilmezdi. Gerçi onlar 1991’de bağımsızlıklarını ilan ettiler ama yine de haklarında Türk oldukları dışında bir şey öğrendiğimi hatırlamıyorum. Sonra , Turancılık’ın kötü bir şey olduğu öğretilirdi bize. Oysa ki, şu anki Avrupa Birliği’nden bir farkı yok Turancılık düşüncesinin. Türki devletlerle yakın ilişkiler içinde olabilsek, ciddi anlamda güçlü ve yaptırım gücü yüksek bir güç birliği sağlayabilirdik. Coğrafi olarak iyi konumda çünkü Türki devletler. Ancak böylesi bir güç birliği yamyam A ve İ’nin işine gelmediğinden taa Menderes zamanından bu yana, hain politikacılarımızın iş birliğiyle engelleniyor. Uzatmayayım çocuğum, anlayacağın, daha bilmediğimiz ne bilgiler , ne adetlerimiz var. Dünya vatandaşı olmalıyız ancak örf ve adetlerimizi de devam ettirmeliyiz çünkü bizi biz yapan şey yaşanmışlıklarımız, atalarımızdan bize aktarılanlar. Öptüm çocuğum 😘