6 Ocak 2021 Çarşamba

KARLAR DÜŞER BEN GÜLERİM

                                Yıllar sonra nihayet karlı bir kış geçiriyoruz dostlar. Buraya taşınırken en çok da, karlı geçecek kışlar hayaliyle coşmuştum. Çocukluğum Ankara ve Bitlis’te geçtiği için, kış demek kar demek benim için. Hem de öyle böyle değil, en az dört beş ayı karlı geçen bir kış demek. Ankara’da burnumuzda sümüğümüz donardı, Bitlis’te boyumuzca kar tünellerinin arasından okula giderdik. Hatta Bitlis’teki kara bot falan dayanmazdı, kara lastik giyerdik. Ardından yaşadığım Bursa ve İstanbul’da ise bazı yıllar kara doyduk, bazı yıllar yağmur bile görmedik. Buradan hareketle, kara ve kışa hasret bendeniz, büyük bir coşkuyla geldim buraya. Heyhat son dört yıldır, sadece Şubat Ayı’nda bir ya da iki gün kar gördüm. O da, sabah yağdı, akşama hiçbir şey kalmadı. Ancak ne hikmetse, bu sene daha Aralık ortasında kar görmeye başladık. En güzeli de, yılbaşında kar yağmasıydı. Yetmedi, yağmaya devem ediyor kerata. Öyle bir metre falan kar yok tabii ama sağda solda, ağaç dallarında, çatılarda incecik de olsa, o beyaz örtüyü görmek çok güzel. 

                                İstanbul’da kar yağdığında çocuklarla birlikte mahallemizi gezer, uygun yerlere kuru kedi ve köpek maması, evde yapılmış yal bırakırdık. Belediye temizlik görevlilerine de rica ederdik, mamaları süpürüp atmasınlar diye. Hoş, karsız günlerde de besleme yapardım ben ama o belirli noktalarda olurdu. Kar yağınca daha sık ve daha yakın mesafelere mama bırakmak gerekiyor. Çünkü soğukta aç kalırlarsa donma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor can dostlar. Burada sokak hayvanı yok, dolayısıyla besleme yapmıyoruz. Ancak sizler etrafınızdaki canlar için bir kap mama ve su bırakabilirsiniz. İlla kuru mama olmasına da gerek yok. Biraz ekmek, biraz süt, biraz da sıvı yağ karışımıyla yüksek enerjili ve de doyurucu bir yal hazırlayabilirsiniz. Sıvı yağ hem enerji verir, hem de yalın donmasını önler. Ayrıca yağdan gelecek enerji sayesinde üşümezler ve dolayısıyla donma tehlikesi en aza iner. 

                               Sizlere de bol karlı ama dondurmayan bir kış diliyorum, sokaktaki sessiz çocuklarımızı, can dostlarımızı da unutmayın diyorum. Ve, buyurun karlı manzaralara;