10 Ocak 2021 Pazar

SİMİİİTÇİİİİYEEEAAAHHHHH

                                    Eğer yurt dışında yaşayan biriyseniz ve eğer eliniz az çok hamur tutuyorsa, özlediğiniz tatları kendiniz yapmayı öğreniyorsunuz. Evet, burada her şeyi bulabilirsiniz, yani neredeyse her şeyi diyeyim. Ancak, inanın bana, hiçbirinin tadı alıştığınız gibi değil. 

                                    Simit çok severim ben. Türk olup da sevmeyen var mıdır, bilmem. Yalnız bendeki simit aşkı öyle böyle değil, her öğün, her gün yesem bıkmam. Hal böyle olunca, deneye deneye, en beğendiğim tarifi buldum ve canım her istediğinde simit yapabiliyorum artık. Ha, Türkiye'dekinin aynısı oluyor mu diye soracak olursanız; görüntü ve çıtırlık aynı evet, yalnız susam ve pekmez nedeniyle tadı biraz farklı oluyor ama özlemimi gideriyor. Burada simitlik susam bulmak imkansıza yakın, normal susam alıp kavuruyorum ama gerçeği gibi lezzetli olmuyor. Buna da şükür. Öte yandan, simitlik un bulmak da ayrı sorun. Simitlik unun protein oranının en az 12 olması gerekiyor. Unların protein oranlarıyla ilgili şurada geniş bilgi vermiştim. Neyse, istediğim unu bulamadım ama elimdekiyle de sonuç kötü olmadı. 

                                   Daha önceden yapmadığım ya da yapılışı hakkında bilgi sahibi olmadığım  yiyecekleri, ben de herkes gibi internetten izleyerek öğreniyorum. İzlerken de, anlatan kişinin o konuda meslek erbabı olmasına dikkat ediyorum. Fırıncılık ürünlerinde ilk baş vurduğum adres; Sanal Fırın YouTube kanalı. Bu kanalın sahibi, işinin ehli, genç bir ustamız. Hem çok güzel anlatıyor, hem de sonuçlar hep çok lezzetli oluyor. Hele bir Şambalı tarifi var ki, damaklara şenlik. Tarifleri aynen anlattığı gibi yaparsanız, sonuç mükemmel oluyor. İşte, beğendiğim simit tarifim de bu ustamıza ait. Ben tekrar anlatmayacağım, videodan izlersiniz. Sadece yaparken çektiğim fotoları koyacağım ki, anlattığı şeyleri simit ustası olmayan birinin de yapabildiğini görün.




                        Usta burada şeker yakarak sos hazırlıyor ama isteyen pekmezle de hazırlayabilir. Kendisi de söylüyor zaten. Çok sorulduğu için simit fırınlarının kullandığı şeker yanığını anlatmış. Bunlar da benim simit yaparken çektiğim aşamalar;






















                             Fotoğrafta tam görüntüleyemedim, simitler nar gibi kızardılar. Bu tarifle farklı unlardan defalarca simit yaptım ancak bu seferkiler efsane oldu. Avrupa'da, özellikle Almanya'da yaşayıp da, bu simitlerden yapmak isteyen dostlar varsa; kullandığım un, Penny'de satılan un. Daha önce, pek çok farklı marketten aldığım değişik markalarda unları denedim, içlerinde en başarılı sonuca bu unla ulaştım. Öte yandan, mutlaka yaş maya kullanın çünkü kuru mayayla bu kadar iyi bir sonuç alınmıyor, onu da deneyerek öğrendim. 
                             Efendim, afiyetle ve sağlıkla kalın.






42 yorum:

parıldayan çiçek dedi ki...

Selam iyi yıllar elinize sağlık. bende simit çok severim. Dün aldım. Biraz sonra çayın yanında yiyeceğim. Unun bu kadar etkili olduğunu bilmiyordum. Sevgiler.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Merhaba, hoş geldiniz. Evde yapılan pek çok üründe yaşanan hayal kırıklığının sebebi, aslında doğru un seçilmemesinden kaynaklıdır çoğunlukla. Bol şekerli çayla nefis gider o simit, afiyet bal olsun 😀

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar.
Simitlerin görünümleri çok güzel. Çok lezzetli ve enfes olduklarını da söyleyebilirim. Elinize, emeğinize sağlıklar dilerim. Şu anda sizin gurbette yaptığınız bu simitler, Türkiye'de yapılan simitlerden daha değerli ve daha lezzetlidir.
Selam ve saygılarımla.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Çok sağolun Recep Bey, selamlar bizden de.

Mavinindenizi dedi ki...

Şahane !

Gülsüm Tahmazoğlu dedi ki...

Hafta sonu ben de deneyeceğim. Elinize sağlık, afiyet olsun :)

sessizkaldım dedi ki...

Vallahi çok güzel görünüyor ellerine emeğine sağlık canım benim 😊bende çok severim simiti ama evde yapmayı hiç denemedim aklımda bulunsun 😊afiyet olsun sevgiler 😊

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hoş geldiniz, çok sağolun, selamlar.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hoş geldiniz, Söke un, Kalecik ya da Hekimoğlu markalarını deneyin bence. Bunların genel kullanım için olan unları bile çok başarılı ve mutlaka yaş maya kullanın. Yaparsanız, sonucunu da yazın olur mu? Çok selamlar.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hoş geldiniz, çok teşekkür ederim. İnanin yapılışı çok basit aslında. Selamlar, saygılar 😀

*mehtap dedi ki...

Görüntüsü tıpkı sokak simidi gibi olmuş. Eline sağlık. Biz şanslıyız bir kaç sokak ötemizde simitçi fırını var.Sık sık alırız. Çay saatlerinin vazgeçilmezi. Sanırım okul zamanında kantinlerden aldığımız tek şey simit,gazoz olduğundan bu alışkanlık oluştu bizlerde. Ben de çok severim sokak simidini. Sanal Fırını bende takip ediyorum, güzel ürünler yapıyor.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Simit bizim genlerimize yazılmış bence. Fırından alınmış simit gibisi de olan hakikaten, çok şanslısınız, afiyet olsun. Çok selamlar 😃

deeptone dedi ki...

oooo eline sağlık, simit tulum peyniri siyah zeytin çay bir efsaneeee :)

bücürükveben dedi ki...

Simite bayılırım Sevdacığım, yanında sıcacık çay olmazsa olmazım.
Ne iyi yapmışsın, afiyet olsun. Kanalı not ettim:)
Sevgiler♥♥♥

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Sen de yaparsın ki bunu. Hadi yapsanaaa, bir yayınına atsanaaa. Benim becerikli çocuğum 😘❤️🧿

Sadece C. dedi ki...

Ellerinize sağlık harika görünüyor! Bu arada ben de simit delisiyim ve herkes halime öyle acırdı ki, Türkiye'ye 10 gün gittiysem en az 20 simit falan yemiş olarak dönerdim :))) Ve bıkmazdım bıkmadım! Fakat bir mucize oldu, bir gün ofisimden çıktım süpervizörüme yürüyorum aman allahım vitrinde bizim simitler! Şüpheyle girdim dedim ya kurudur ya tadı tatlımsıdır ama yok aynı sokak simidi :) Size sözüm olsun gelirseniz Münih'e oradan sıcak sıcak alır eve getirir sizi de kahvaltıya çağırırım ama offf demlik de yok bende (tüm kainatta demliği olmayan tek Türk olduğumdan şüpheleniyorum!) ve bir üst yorumdaki cevaptan sonra utandım yani teklifimi geri çekebilir miyim? :))))

Handan dedi ki...

Harika gözüküyor, ellerine sağlık.

Simite ulaşamasaydım, kesin ben de yapardım, simitsiz olmaaazzz :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Evet, bol şekerli, ince bellide sunulmuş çay olacak Müjdeciğim, çok öptüm ❤️

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

O fırının sahibi ya da ustası Türk’tür kesin. Hay Allah, simit delisi ama çay içmeyen bir Türk 😵😂😂😂. Bu durumda teklifi ben sunayım; Frankfurt’a gelirseniz, simit yaparım. Yanına da, Paşabahçe marka ince bellide çay ikram ederim. Tabii ki beyaz peynir ve sele zeytiniyle birlikte. Paşabahçe’yi özellikle belirttim ki, tam Türk olsun. Çocukluğumuzdan bu yana hala var olan ender fabrikalarımızdan, süslü püslü nice markalara yenilmemiş bir kahraman 😍. Bu arada bende iki takım çaydanlık var he 😂😂😂😂😂. Çok selamlar 😍

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Evet olmaz, yanında da sedefe çayla demlenmiş çay 😁😘

Kaystros Tyrha dedi ki...

Yapmayın yaa! Simit neymiş? Onun adı gevrek, gevrek bir kere:))) İzmir'de herhangi bir fırına gider, simit istiyorum deseniz, fırıncı bön bön bakar yüzünüze:)) Biz simit diye denizde can kurtaran halkaya deriz:)))

Şaka bir yana, elinize sağlık, pek güzel görünüyorlar. Bizde gevreğin yanında bir de İstanbul simiti satılır. İkisi birbirinden farklıdır. Şöyle ki;

Simit; şekerli, sütlü ve yağlı mayalı hamurdan hazırlanır. Halka şekli verilen simit susamlanır ve fırına verilir.

Gevrek hamuru, nohut mayasıyla hazırlanır. İçinde süt veya şeker yoktur. Su, yağ, tuz ve nohut mayası karıştırılarak unla yoğurulur. Halka şekli verilen hamur kaynayan pekmezin içine atılır ve yaklaşık 10 dakika pişirilir. Kaynayan pekmezden alınan halkalar susama bulanır ve fırında yarım saat pişirilir. İki kere pişme işleminden geçtiği için çok daha 'gevrek'tir. Simit, gevreğe göre daha kalın ve daha yumuşaktır.

Fakat ben en çok Ankara simidini (gevreğini mi desem:)) sevdiğimi itiraf etmek isterim. Ankara'dan İzmir'e giderken Polatlı'da yol üstüne dizilen sokak satıcılarından aldığımız simidin tadını hâlâ unutamam:)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Evet biliyorum; simide gevrek, çekirdeğe çiğdem dersiniz 😂👍. Sizin tarif ettiğiniz gevrek, bizim kazan simidi dediğimiz şey, enfes olur aynen. Yukarıda kanalını paylaştığım usta her yörenin simit tarifini ayrı ayrı anlatıyor. Bu tarif Ankara Simidi mesela. Çıtır çıtır ama kazan simidi gibi üzeri parlak değil. Bizim Bursa Simidi de aynı İzmir Gevreği gibi parlak ve çıtır olur, tek halka şeklindedir, İstanbul Simidi gibi birbirine dolalı değildir. Of, hele Mahkeme Fırını’nın bir Simidi olur, eyvah eyvah!!! Bir de Ülkü Pastanesi vardır ki, profiterolü ve tahanlısı dillere şenliktir. Ben de bunları unutamam, olsa da yesek. Selamlar...

Bigudili Anne Blogger dedi ki...

Bura'da bu'na biz'ler gevrek deriz Sevda ablacigim

Bigudili Anne Blogger dedi ki...

Gurbette olmak garip bir his değil mi? Cok uzak olmasa da Izmirden Konyaya yine bittabi sadece serhatin işi sebebiyle, gelin gidince... Benim de canım sabahları boyoz çekerdi de, bulmak imkansızdı. Bir de izmirde bizim hayır olsun diye sokakta dokturdugumuz lokmalari (yani bittabi istediğimizde bedava yedigimiz) faiş fiyatlara satarlardi😀 eline emeğine sağlık. Afiyet olsun💟

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Biliyorum, biliyorum yukarıda bay Kaplan’a da yazdım ya. Kız kardeşim İzmir’de oturuyor, aşinayım isimlere 😁

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Evet aynen. Bırak başka şehri, ülkeyi, başka semte bile taşınınca insanın nevri dönüyor. İlk evlendiğimizde evler çok pahalı diye, benim çalıştığım hastaneye yakın bir yere taşınmıştık. Yemin ediyorum, kendimi mecburi hizmete gitmiş gibi hissediyordum. Böyle, hayal dünyasında, rüyada, alacakaranlık kuşağında falan yaşıyormuşsun da, geri dönecekmişsin gibi, olduğun yer geçiciymiş gibi bir hissiyat 🤷‍♀️😞. Beyözü meselesine gelince, e bunda da çok haklısın. Ben boyozu Kardeşim evlendiğinde yedim ilk kez. Allahım, o nasıl bir tat. İstanbul’da bulabiliyorduk, pek bir şeye benzemiyordu ama hevesimizi gideriyordu. Burada imkansız tabii. Amaaa ablan onu da yaptı 😁. Şu yukarıdaki delikanlının kanalında boyoz tarifi de var😁. Lokma tatlısı Ayvalık’ta da dağıtırlar, arada rast geliriz. Immmm, enfes olur, haklısın. Sevgiler küçük beye ve sana.

Bigudili Anne Blogger dedi ki...

Yoook artık, boyoz mu yaptiniz🙏🏻 benim un ile tek alakam ayda yılda bir kek çarpmak, bir de çorbaların terbiyesine birkaç kasik un'cuk🙂 küçükken babaannem börek hamuru hazırlamış, üstünü örtmüş. Ben de kaldırıp parmakladim. Elime öyle bir vurdu ki hala sizlar😀 hamur aşı ellenmez, bozulur dediyyyydi de... Hala ondan ellemem heralde😀 ellerine sağlık ablacığım. Sevgiler.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Oysa ki bir parçacık verseydi eline.... Hamur yoğurdumda güzelleşir, yarın öbür gün, Gökalp Bey istemeye başlayınca sen de bol bol yaparsın Bigudili 😍😘

Goodvibes dedi ki...

Harika olmuşlar uzun zamandır simit yemediğimi fark ettim ellerinize sağlık :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hoş geldiniz, çok sağolun. Selamlar.

Mutlu Eller dedi ki...

Her şey olsa da alışılan lezzette bulmak çok zor, sizi çok iyi anlıyorum. Burda doğup büyüyenlerin damak tadı bambaşka, onlara göre her şey var. Ama bana göre doğru dürüst beyaz peynir bile yok. Ezine peyniri, koyun/keçi peyniri gibi yoğun kıvamlı, yağlı peynirleri seven biri olarak yazıyorum. Kuru bakliyat, çay dışında hemen hemen çoğu ürün benim için hayal kırıklığı. Zaman zaman canım çekip denesem de genel olarak almıyorum. Simit de özlediğimiz lezzetlerden. Bir ara denemiştim ama o kadar uğraşa güzel bir sonuç elde edememiştim. Tekrar denerim belki bir gün:) Elinize sağlık bu arada.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Yazdıklarınızın herbir kelimesi yüzde yüz doğru. Buradaki ünün, susamın tadı da kötü, o yüzden istediğiniz gibi olmamıştır. Ancak yılmak yok, denemeye devam. Çok selamlar.

minikmini dedi ki...

Ellerinize sağlık, bayılırım sinire ben de. Kaç kere denedim, istediğim gibi olmadı. Bir de tavsiye ettiğiniz kanaldan deneyeyim. Teşekkürler 🙂

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Deneyin, kesinlikle memnun kalacaksınız. Yalnız un çok önemli. Bulabilirseniz simitlik un alın, yoksa ekmeklik un alın. Hiçbiri yoksa protein oranı en az 10 olan bir un alın. Söke, Kalecik, Hekimoğlu markaları çok iyi. Maya da mutlaka yaş maya olsun. Ben çok denediğim için iyice deneyim sahibi oldum 😂. Yaparsanız sonucu yazın olur mu, merak ettim çünkü 😍. Selamlar.

Görkem CAN dedi ki...

Bir vakitler Ankara'da simit yemiş ve tadını çok beğenmiştim. Ankara simidi başka oluyor sanırım. Fotoğraflara bakınca geçmişe gittim. Teşekkürler.

oytunla hayat dedi ki...

Ahhh şekercim benim simit hasretini çok iyi bilirim :)))
Kardeşcağızım ilk yurtdışına yerleştiğinde simit diye ağlamışlığı vardır... Senin gibi o da internetten bulup yaptı ama yok o tadı bulamadım, susam olmuyor diyordu. Şimdi her geldiğinde simitçiden kavrulmuş susam alır götürür. Kısmen şimdi o lezzeti yakalıyorum diyor. Aklında bulunsun geldiğinde sana da simit fırınından susam alalım cancağazım.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ankara ve Bursa’nın simidi, İzmir’in gevreği bir başka olur hakikaten, hoş geldiniz.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Kız aklınla bin yaşa Şebom, vallahi yapalım. Susamı kavurmak dert değil, buradaki susamlar dandik. Simit susamı; hani böyle tombik tombik olur ya, buradakileri kavurduğumda bile yassı yassı duruyorlar. Vallahi çörek otunun tadı bile daha çok benziyor susama. Al gene bir devrik cümle ihihihihihi. Gelip bir köye yerleşeceğim Şebo, takacağım şalvarı bacağıma, sabahtan akşama; ekmekti, bazlamayı, simitti süreceğim taş fırına 😁😘😘😘😘

oytunla hayat dedi ki...

Uffff o köyde emekli olunca ben de komşu olurum sana ve sonra Şebo olur 150 kilo hahahaaaa :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Yok yaa, bütün gün bağda bahçede çalışan insan kilo almaz ki 🤗 😘

N.Narda dedi ki...

Azminize elinize sağlık!
Tarif ararken bahsettiğiniz kanala bakacağım artık. Teşekkürler.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hoş geldiniz, çok sağolun. Evet, kesinlikle memnun kalırsınız Sanal Fırın’dan. Sadece pişireceğiniz ürüne uygun un seçmeye dikkat edin yeter. Türkiye’de unların üstünde yazıyor zaten; baklavalık böreklik, ekmeklik, pastalık vs. Çok selamlar.