Her zaman işin kolayına kaçmak olmaz,bu seferki cheese kekimizi pişireceğiz.Ancak yine de yapımı çok kolay ve çabuk olacak.Tadı enfes,sunumu pek havalı bir cheese kek tarifi geliyor;
CHEESE KEK İÇİN MALZEMELER
Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
24 adet çikolatalı kaymaklı bisküvi
50 gram tuzsuz tereyağı
500 gram krem peynir ( krem peynir alırken en az % 30 yağ oranına sahip olmasına dikkat edin ,krem peynirli tüm tarifler için geçerli bir kuraldır )
1 cup ( 200 ml - 1 standart su bardağı ) toz şeker
2 yemek kaşığı beyaz un
4 adet iri yumurta ( tüm hamur işlerimizde ,her zaman en büyük boy yumurtaları kullanmalıyız.Yumurtalarımız küçükse sayıyı artırmalıyız )
1 paket vanilya ( ya da bir tatlı kaşığı vanilya extraktı )
200 gram sütlü kuvertür çikolata ( bulamazsanız,damla çikolata veya normal sütlü çikolata da olur)
ÇİKOLATA GANAJ İÇİN MALZEMELER
200 ml krema ( minik süt kutularında satılan kremalardan,yine en az,% 30 yağ oranına sahip olmalı )
100 gram bitter kuvertür çikolata ( bulamazsanız normal bitter çikolata da olur )
1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
2 yemek kaşığı kakao ( elenmiş )
2 yemek kaşığı pudra şekeri ( elenmiş )
Öncelikle bisküvilerimizi ezip un haline getiriyoruz,ardından içine 50 gram eritilmiş tere yağını ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
Ben ezme ve karıştırma işini buzdolabı poşetinde yapıyorum,kolaylık oluyor.Bisküvi hamurumuz hazır olunca ,içine yağlı kağıt serilmiş ve yan kenarları yağlanmış 26 cm'lik kelepçeli kalıbımıza aktarıyoruz,
kalıbımızın dışını alüminyum folyo ile kaplıyoruz ki,pişirme sırasında pastamızın kenarları aşırı kurumasın.
Bisküvi hamurunu elimizle bastırarak,kalıbın dibine yayıyoruz ve önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişiriyoruz.Hamur pişerken sütlü çikolatamızı bir kaba kırıyoruz ve kaynayan su üzerinde eritiyoruz
tüm parçalar eriyince çikolatamızı ılınmaya bırakıyoruz.Başka bir kaba;krem peyniri,şekeri ,vanilyayı ve unu koyup güzelce karıştırıyoruz.Çırpma işlemi yapmıyoruz sadece malzeme bütünleşene kadar karıştırıyoruz.Malzeme bütünleşince içine erimiş çikolatayı da ekleyip iyice karıştırıyoruz,
tüm yumurtaları ekledikten sonra malzeme pürüzsüz bir hale gelene kadar tekrar karıştırıyoruz ve kalıba döküyoruz,
hamurumuzu spatulayla düzelttikten sonra,kalıbı bir iki kez tezgaha vurup hava kabarcıklarını çıkartıyoruz ve kalıbı fırına koyuyoruz.170 derecede ,fansız klasik pişirme ayarında,50 dakika pişiriyoruz. Fanlı ya da turbo pişirme ayarı kullanırsak,cheese kekimizin üzeri yanar ve çatlar.50 dakikanın sonunda kekimizi fırından çıkarıp bir ızgaranın üstünde soğumaya bırakıyoruz.Keki fırından aldığımızda ortası hala hafif ıslak ve sallayınca jöle gibi oynar vaziyette olacak telaşlanmayın.İstediğimiz pişirme miktarı bu zaten.
Gördüğünüz gibi kenarlar tam pişmiş ama ortası hafif nemli,bu arada ,kekin üzerinde gördüğünüz kabarcıklar ,kek soğuyunca yok olacaklar.Şimdi kekimizi soğumaya bırakıyoruz ve ganajı hazırlıyoruz.
GANAJ
Bir kaba bitter çikolatalarımızı kırıyoruz.Başka bir kapta da kremamızı kaynama noktasına gelene dek ısıtıyoruz.Kremanın kenarlarından kabarcıklar çıkmaya başladığında,yani kaynama noktasına geldiğinde ocaktan alıp,çikolataların üzerine döküyoruz.İki dakika kadar bekledikten sonra bir telle çırpıp çikolataları eritiyoruz,çikolatalar eriyince içine oda sıcaklığındaki tereyağını da ekleyip iyice karıştırıyoruz.Kabımızı kaynayan su üzerine oturtup içine pudra şekeri ve kakaoyu ekleyip 5-6 dakika boyunca şeker iyice eriyene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.Ardından ganajı soğuması için tezgaha alıyoruz.Arada karıştırarak ılınmasını bekliyoruz.Ganaj ılınınca,soğuyana kadar karıştırıyoruz.Karıştırmaya devam ettikçe ganaj katılaşacaktır.Hafif katılaşınca dolaba kaldırıp sürülecek kıvama gelmesini bekliyoruz.
Kek ve ganaj soğuduğunda,ganajı kekin üzerine döküp,kalıbı buzdolabına kaldırıyoruz. 6-8 saat sonra kekimiz servise hazırdır.
6-8 saat sonra dolaptan çıkardığımız Cheese kekimizin kenarlarını plastik bir bıçakla kalıptan ayırıp,kalıbın kelepçesini yavaş yavaş gevşetiyoruz ki,bir anda ayrılıp keki parçalamasın.Ardından cheese kekimizi ,kalıbımızın alt parçasıyla birlikte sevis tabağına alıyoruz.Afiyet olsun.
NOT: Cheese keki keserken bıçağı sıcak suya daldırıp kurulayın ve öyle kesin,her kesikte bu işlemi tekrarlayın.Böylece dilimleriniz düzgün kesilir.Üstteki fotoğrafta sol kenarı normal bıçakla kestim,sağ kenarı da sıcak bıçakla,farkı görüyorsunuz.