MALZEMELER
Ölçümüz 1 bardak;bardağın boyutu ne kadar büyük olursa o kadar çok sayıda poğaçamız olur.İster su bardağı,ister çay bardağı kullanın,sıvı malzememizi bardakla ölçeceğiz,unu el kararıyla.
1 bardak ılık süt,
1 bardak sıvı yağ
1 adet yaş maya (42 gram )
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
5-6 bardak un ( ölçü olarak kullandığımız bardağın büyüklüğüne göre un miktarı 10 bardağa kadar çıkabilir )
İçinin malzemesini anlatmayacağım,sevdiğiniz ne malzeme varsa kullanabilirsiniz.Mayalı poğaça yapacaksanız mutlaka yaş maya kullanmanızı öneririm.Yaş maya poğaçaya harika bir doku veriyor.Yaş mayayı saklamak zor olduğu için genelde kuru maya tercih ediliyor ama yaş mayayı derin dondurucuda saklayabilirsiniz,aklınızda olsun.
Öncelikle yaş mayayı ılık sütün içine ufalayalım.Sütümüzün sıcaklığı bebek maması sıcaklığında olsun,yani sütü bileğimizin içine damlatınca yakmasın ama soğuk da olmasın ki ; mayamız fermantasyona kuvvetli bir şekilde başlayabilsin.Mayayı ufaladıktan sonra içine toz şekeri de ekleyip şöyle bir karıştıralım ve 10-15 dakika kabarmasını bekleyelim.Maya kabarınca içine sıvı yağı ve yumurtanın beyazını ( sarısını poğaçanın üzerine sürmek için ayıralım ) ekleyip biraz karıştıralım,tuzu da katıp un eklemeye başlayalım.Öncelikle unun yarısını ekleyip malzemeyi harmanlayalım sonra yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak kıvamlı ama ele yapışmayan bir hamur elde edelim.Yağlı bir hamur olduğundan çabucak toparlanacaktır korkmayın.Hamurumuz hazır olunca mayalanma işlemi yapmadan hemen poğaçalarımızı şekillendirip tepsiye dizelim.Tüm poğaçalar hazır olunca tepsimizin üzerini örtüp mayalanmaya bırakalım.Eğer eviniz soğuksa mayalanma işlemi uzun süreceği için ,isterseniz tepsiyi fırının içine koyup sadece fırın lambasını yakarak mayalanmayı hızlandırabilirsiniz.Fırın lambasının ısısı mayalanma için yeterli olacaktır.Ya da hamur yoğurmaya başladığınızda fırınınızı 100 dereceye ayarlayıp ısıtın ve sonra kapatıp poğaça tepsisini fırına yerleştirin.Neticede poğaça hamurları iki katına çıkıp kabarınca üzerlerine yumurta sarısı sürüp fırına atalım.
Afiyet olsun,kalın sağlıcakla.
NOT:Zeytin yağı ve fındık yağı omega 3 yağ asidinden zengin çok sağlıklı iki yağ çeşididir.Poğaça yaparken rahatlıkla fındık yağı kullanabilirsiniz ancak zeytin yağını damak zevki açısından önermem.Bunların yanında ayçiçek yağı da omega 6 yönünden çok zengin bir yağdır ve vücudumuzun omega 3 yanında ,omega 6 yağ asidine de ihtiyacı vardır.Sadece omega 3 yağ asidi tüketmek sanıldığının aksine zararlı sonuçlar doğurabilir.Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin dengeli bir seviyede tutulması gerekmektedir.Bu nedenle mutfağınızdan zeytin yağı,fındık yağı ve ayçiçek yağını eksik etmeyin.Mısır yağı,kanola yağı,soya yağı gibi yağlardan ise uzak durun.Bu yağların elde ediliş yolları ya da hububatların üretiliş yolları sağlıklı olmadığından kanserojen özellikler taşıdıklarına dair pek çok literatür çalışması mevcuttur.