3 Şubat 2017 Cuma

YUMUŞACIK KOLAYCACIK POĞAÇA

                             Kopkolay,sürprizsiz,nefis bir poğaça yapıyoruz bugün.Mayalı bir hamur hazırlayacağımız için protein oranı yüksek bir un kullanacağız,ben proteini 12 olan bir un kullandım.Siz de 10-12 arası bir un kullanın ki,poğaçanız puf puf kabarsın.Ben Türkiye'deyken eskiden ,Söke un dışında un almazdım,harika bir undur özellikle ekmek ve poğaça yapımında.Sonra Kalecik diye bir un keşfettim,o da harika bir un ancak her yerde bulunmaz.Burada aldığım unları pek beğenmedim ama keşfetmeye devam ediyorum.



                             MALZEMELER

                             Ölçümüz 1 bardak;bardağın boyutu ne kadar büyük olursa o kadar çok sayıda poğaçamız olur.İster su bardağı,ister çay bardağı kullanın,sıvı malzememizi bardakla ölçeceğiz,unu el kararıyla.
                            1 bardak ılık süt,
                            1 bardak sıvı yağ
                            1 adet yaş maya (42 gram )
                            1 yemek kaşığı toz şeker
                            1 tatlı kaşığı tuz
                            1 adet yumurta
                            5-6 bardak un ( ölçü olarak kullandığımız bardağın büyüklüğüne göre un miktarı 10 bardağa kadar çıkabilir )
                            İçinin malzemesini anlatmayacağım,sevdiğiniz ne malzeme varsa kullanabilirsiniz.Mayalı poğaça yapacaksanız mutlaka yaş maya kullanmanızı öneririm.Yaş maya poğaçaya harika bir doku veriyor.Yaş mayayı saklamak zor olduğu için genelde kuru maya tercih ediliyor ama yaş mayayı derin dondurucuda saklayabilirsiniz,aklınızda olsun.
                            Öncelikle yaş mayayı ılık sütün içine ufalayalım.Sütümüzün sıcaklığı bebek maması sıcaklığında olsun,yani sütü bileğimizin içine damlatınca yakmasın ama soğuk da olmasın ki ; mayamız fermantasyona kuvvetli bir şekilde başlayabilsin.Mayayı ufaladıktan sonra içine toz şekeri de ekleyip şöyle bir karıştıralım ve 10-15 dakika kabarmasını bekleyelim.Maya kabarınca içine sıvı yağı ve yumurtanın beyazını ( sarısını poğaçanın üzerine sürmek için ayıralım ) ekleyip biraz karıştıralım,tuzu da katıp un eklemeye başlayalım.Öncelikle unun yarısını ekleyip malzemeyi harmanlayalım sonra yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak kıvamlı ama ele yapışmayan bir hamur elde edelim.Yağlı bir hamur olduğundan çabucak toparlanacaktır korkmayın.Hamurumuz hazır olunca mayalanma işlemi yapmadan hemen poğaçalarımızı şekillendirip tepsiye dizelim.Tüm poğaçalar hazır olunca tepsimizin üzerini örtüp mayalanmaya bırakalım.Eğer eviniz soğuksa mayalanma işlemi uzun süreceği için ,isterseniz tepsiyi fırının içine koyup sadece fırın lambasını yakarak mayalanmayı hızlandırabilirsiniz.Fırın lambasının ısısı mayalanma için yeterli olacaktır.Ya da hamur yoğurmaya başladığınızda fırınınızı 100 dereceye ayarlayıp ısıtın ve sonra kapatıp poğaça tepsisini fırına yerleştirin.Neticede poğaça hamurları iki katına çıkıp kabarınca üzerlerine yumurta sarısı sürüp fırına atalım.



180-190 derece fırında 20-30 dakika, üzerleri kızarana kadar pişirelim.Bu kez pişirme işlemi sırasında fanlı bir ayar seçelim.Fanlı pişirme ayarında poğaçaların dışı gevrek içi yumuşacık olacaktır.


                                           Afiyet olsun,kalın sağlıcakla.

      NOT:Zeytin yağı ve fındık yağı omega 3 yağ asidinden zengin çok sağlıklı iki yağ çeşididir.Poğaça yaparken rahatlıkla fındık yağı kullanabilirsiniz ancak zeytin yağını damak zevki açısından önermem.Bunların yanında ayçiçek yağı da omega 6 yönünden çok zengin bir yağdır ve vücudumuzun omega 3 yanında ,omega 6 yağ asidine de ihtiyacı vardır.Sadece omega 3 yağ asidi tüketmek sanıldığının aksine zararlı sonuçlar doğurabilir.Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin dengeli bir seviyede tutulması gerekmektedir.Bu nedenle mutfağınızdan zeytin yağı,fındık yağı ve ayçiçek yağını eksik etmeyin.Mısır yağı,kanola yağı,soya yağı gibi yağlardan ise uzak durun.Bu yağların elde ediliş yolları ya da hububatların üretiliş yolları sağlıklı olmadığından kanserojen özellikler taşıdıklarına dair pek çok literatür çalışması mevcuttur.





2 Şubat 2017 Perşembe

KURABİYE TADINDA NEFİS UN HELVASI

                      Tadı enfes,yapımı çok basit bir un helvası tarifiyle geldim bugün.Un kurabiyesini sevmeyen yoktur herhalde.Ancak çoğu zaman istediğimiz gevrekliği,ağızda dağılan o enfes tadı yakalayamayız.Vereceğim un helvası tarifinde,o özlediğiniz un kurabiyesi tadını her seferinde yakalayacaksınız.Çoğunuzun bildiği gibi ben Karadenizli'yim.Benim çocukluğumda köylere elektrik geldikten ve halk buzdolabıyla tanıştıktan sonra her bayramda bu helva yapılır olmuştu.Köye elektrik geldi dediysem çok eskilere gitmeyin ha,benim anamın babamın köyüne elektrik yetmişlerin sonunda geldi.O zamandan sonra da ne zaman köye gitsek ve bayrama denk gelsek hep bu helvadan yedik.
                      Malzemeler çok basit; un,tereyağı,pudra şekeri.İsteyen içine vanilya da katar.Öncelikle yarım kilo beyaz unu kalın tabanlı bir tencerede kavuracağız.Tenceremizin tabanı kalın olsun ki,unumuz yanmasın.Unumuzu alırken her zaman hatırlattığım gibi,protein değeri 7-10 arası bir un tercih edelim.Böylelikle çok gevrek bir helva elde ederiz.Unumuzu tenceremize direkt koyacağız,yağ falan eklemeden.Ocağınızın ısısını iyi ayarlayın ki un yanmadan kavrulsun.Unun kokusu çıkıp rengi dönene kadar sürekli karıştırarak kavuracağız.

  Unumuzu kavururken bir yandan da ezelim ki topaklanmasın.Unun rengi döndüğünde ocağımızı kapatıp unumuzu bir tepsiye alalım.Unu ne kadar kavuracağınızı şu fotodan anlayacaksınız,

   soldaki kaşık unun ilk hali,sağdaki de kavrulmuş hali.Unumuzun rengi sağda duran kaşıktaki gibi olduğunda kavurmayı bırakacağız.Şimdi kavrulmuş unumuzun içine bir su bardağı pudra şekerini katıp iyice karıştıralım.İsteyenler bir paket de vanilya eklesin.Bu aşamada un hala sıcak.Sonra ister unun soğumasını bekleyin ve içine 250 gram eritilmiş tuzsuz tereyağı ekleyip yoğurun;isterseniz de sıcak unun içine oda sıcaklığındaki tereyağını katıp yoğurun,ikisi de olur.Ben sıcak una oda sıcaklığındaki tereyağını katıp yoğuruyorum ama bazıları sıcak una dayanamıyor,o yüzden iki türlüsünü de yazdım.
                              Yoğurma aşamasında birbiriyle bütünleşen bir hamur elde etmeyeceksiniz,sakın telaşlanmayın.Avucunuza aldığınızda ıslak kum gibi sıkışan ama tepsiye koyunca dağılan bir karışım elde edeceksiniz.Yağ ve kavrulmuş un iyice karışınca ,elimizle bastırıp tepsiye yayalım.


Sonra bir yemek kaşığının arkasıyla bastıra bastıra iyice düzleyelim.Çok kuvvetli bastırmanıza gerek yok,hafif hafif dağıtmadan bastırıp düzleyin yeter.


Bu hale gelince istediğimiz şekli vererek keselim.Helvamızı donduktan sonra kesemeyiz,parçalanır aklınızda olsun.


Kesme işlemi bitince tepsiyi dolaba kaldıralım,yaklaşık iki saat sonra helvamız servise hazırdır.Ancak servis etmeden önce yarım saat kadar oda sıcaklığında bekletelim.Yiyen herkesin bir daha isteyeceği ,tarifin havada kapışılacağı,yapımı son derece basit bu helvayı mutlaka deneyin,afiyet olsun.
                NOT:Bir kez dondurduktan sonra mutfağınız serinse kapalı bir kapta buz dolabı dışında saklayabilirsiniz.Ancak mutfağınız sıcaksa ya da mevsim yazsa helvanızı mutlaka buz dolabında saklayın,servis etmeden yarım saat önce dolaptan çıkarın.






31 Ocak 2017 Salı

ÇOK KOLAY LAZANYA

                        Lazanya sever misiniz? Makarna ve pizza sevenlerin çokca rağbet ettiği bir İtalyan yemeği lazanya.Yapması biraz zaman aldığı için çok sık yapmadığım bir yemekti eskiden.Malum, çalışmayınca vakit bol ya,çeşit çeşit tarif dener oldum.Bu tarife de bir youtube kanalında rastladım.Azıcık evirip çevirdim,ekledim çıkardım,süper kolay ve lezzetli bir sonuç elde ettim.Çarçabuk şık ve lezzetli bir şeyler yapayım diyorsanız buyrun tarife.Bu tarifte lazanya yapraklarını haşlayıp süzme,sudan geçirme işlemi yok.
                        MALZEMELER
           Bir kutu lazanya ( bir kısmı artabilir,yaprakların ve tepsinin büyüklüğüne göre değişiyor )
           Yarım kilo az yağlı dana kıyma
           3 yemek kaşığı riviera zeytinyağı
           Bir baş kuru soğan
           Bir diş sarımsak
           İki yemek kaşığı domates salçası
           Bir yemek kaşığı acı biber salçası
           Bir su bardağı ketçap ya da koyu kıvamlı domates sosu
           İki su bardağı su
           Birer tatlı kaşığı; tuz,karabiber,fesleğen ( ya da reyhan ),kekik,köri
           Bir adet yumurta
           500 gram mozerella ( bir çeşit İtalyan peyniri,neredeyse tüm marketlerde var.Bulamazsanız yerine az tuzlu taze kaşar peyniri ya da dil peyniri kullanabilirsiniz )
           500 gram ricotto ( bir çeşit İtalyan lor peyniri,büyük marketlerde var.Ben Türkiye'deyken Metro marketlerden alıyordum.Yerine taze lor peyniri de kullanabilirsiniz )
           Üzerine serpmek için rendelenmiş kaşar,gouda gibi eriyen herhangi bir peynir
                        YAPILIŞI
            Kıymamızı zeytinyağında suyunu çekene kadar kavuralım.Sonra ince kıyılmış sarımsak ve soğanı ekleyelim,bir kaç kez çevirdikten sonra domates ve biber salçasını ekleyelim.Karıştırırken tuzu ve baharatlarımızı ilave edelim.Salçalar kavrulunca bir bardak ketçap ya da domates sosunu ekleyelim.Hafifçe fokurdayınca yavaş yavaş iki bardak suyumuzu da ilave edip bir iki taşım kaynatalım.Kıymamızın topak topak olmamasına dikkat edelim.( Eğer ketçap yerine domates sosu kullanacaksanız bu karışıma bir tatlı kaşığı toz şeker ekleyin ).Sonuçta sulu kıvamlı bir sos elde edeceğiz,


Sosumuz bir kenarda dinlenirken peynir karışımımızı hazırlayalım.Mozerella peynirini rendeleyip ricotto peyniriyle karıştıralım.İçine bir yumurta kırıp iyice harmanlayalım.Eğer peynir karışımının tuzu yetersizse biraz tuz ekleyelim.Arzu eden bu karışıma maydanoz ekleyebilir,bizimkiler sevmediği için ben koymadım.



                      Genişçe bir fırın kabının dibine bir iki kepçe kıyma sosumuzdan yayalım.


bu karışımın üzerine lazanya yapraklarını döşeyelim.Evet lazanya yapraklarını direkt haşlamadan katı haliyle döşüyoruz,işin en eğlenceli yanı bu işte.


istediğiniz türde lazanya kullanabilirsiniz,benim bulduklarım düzdü ama kıvrık kenarlı lazanya da olur.Lazanyaların üzerine tekrar bolca kıyma sosu döküyoruz.


Kıyma sosunun üzerine de bolca peynir karışımı koyup yayıyoruz,


bunun üzerine tekrar lazanya yaprakları dizip aynı işlemleri peynir karışımı bitene kadar tekrarlıyoruz.En son dizdiğimiz lazanyaların üzerine kalan kıyma sosunun tamamını döküp en üst kata bolca rendelenmiş kaşar ya da gouda peyniri serpiyoruz.Fırın kabımızın üzerini alüminyum folyoyla kaplayıp 180-190 derecede ,tercihen fansız klasik pişirme ayarında,45 dakika bu şekilde pişiriyoruz,


45 dakikanın sonunda alüminyum folyoyu çıkarıp pişirmeye devam ediyoruz,


yaklaşık 15 dakika sonra,lazanyamızın üzeri kızarınca fırından alıyoruz.


Servis etmeden önce 10-15 dakika dinlendirirsek lazanyamız dağılmaz.
             Hadi afiyet olsun.