24 Ocak 2017 Salı

PİŞİRİLMEDEN YAPILAN LİMONLU CHEESE KEK-NO BAKE LEMON CHEESE CAKE

                       Efendim,bu tarif; Oytun'la Hayat blogunun sahibi ,duygusal deli,canım anne,canım teyze,canım arkadaş,şiirden yıl başı ağacı yapıcı,komik yazıcı,hep gülüşlü,bol gezişli,kocaman yürekli güzel kadın,güzel insan Şebnem'e;nam-ı diğer Şebom'a ithaf edilmiştir
                       Bugünkü tarifim çabucak ve kolayca hazırlanan bir cheese kek tarifi.Pasta yapmak her zaman çok zahmetli bir iş değil.Bazen böyle kolay tarifler inanılmaz başarılı oluyor.Hiç mutfak deneyimi olmayan biri bile bu keki kolayca hazırlayabilir.Pişirmeden,sadece karıştırıp ,dolaba atıverip ,hazır edeceğiniz bir pasta tarifi bu.
                                              MALZEMELER 

                       1) 150 gram toz haline getirilmiş kepekli ya da yulaflı bisküvi
                       2) 60 gram eritilmiş tuzsuz tereyağı
                       3) 1 paket vanilya
                       4) 350 gram krem peynir
                       5) 200 ml krema ( süt kutusu gibi kutularda olan küçük kremalardan )
                       6) 1 cup pudra şekeri ( 200 ml )
                       7) 2 adet orta boy limonun suyu
                       8) 1 paket krema sertleştirici

                       Ezip un haline getirdiğimiz bisküvi kırıntılarını erimiş tereyağıyla iyice karıştırıyoruz.Islak kum gibi bir doku elde ettiğimizde ,bu karışımı kenarları yağlanmış ve tabanına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli bir kek kalıbına döküyoruz.Kalıbımızın kelepçeli olması önemli çünkü kekimizi kalıptan başka türlü çıkaramayız.Sonrasında bisküvi karışımını bastırarak kalıbın tabanına sıkıştırıyoruz.


Bu işlem birince kalıbımızı buzdolabına kaldırıyoruz.
                        Karıştırma kabına kremamızı döküp katı bir kıvam alana kadar çırpıyoruz.Diğer bir kaba da krem peynirimizi alıyoruz.( Krem peyniri kaba aktarırken içindeki suyun kaba akmamasına dikkat edelim yoksa karışımımız sulu olur,kıvamını tutturamayız ).Peyniri de şöyle bir çırpıp içine vanilyayı ve pudra şekerini de ekleyip iyice çırpıyoruz.Ardından limon suyunu katıp,tekrar çırpıyoruz.Malzeme bütünleşince,önceden çırpıp kabarttığımız kremamızı ve krema sertleştirici tozu da bu karışıma ekleyip tekrar çırpıyoruz.Kremamız hazır olduğunda tadını kontrol ediyoruz,damak zevkinize göre içine ekleyeceğiniz limon suyunu ya da pudra şekerini arttırabilirsiniz.

Krem peynir karışımımız artık hazır,kalıbımızı dolaptan çıkarıp karışımı içine boşaltıyoruz.Üzerini düzeltip kalıbı şöyle bir sallıyoruz ve her zaman yaptığımız gibi tezgaha bir iki kez vuruyoruz.Böylelikle içindeki hava kabarcıkları dışarı çıkıyor ve kekimizi kestiğimizde düzgün bir görünüm elde ediyoruz.

Artık cheese kekimizi tekrar buzdolabına kaldırma zamanı.üç dört saat sonra kekimiz servise hazır olacak.Dolapta ne kadar çok beklerse tadı o kadar güzel oluyor,aklınızda bulunsun.En iyisi bir gün önceden yapıp,ertesi gün servis etmek.Peynir kremasını limon dışında bir meyvenin suyuyla da aromalandırabiliriz.Üzerine herhangi bir meyve püresi ya da reçel dökerek süsleyebiliriz.Sunum sizin zevkinize kalmış.Bizimkiler sade istediler,

 kalıbın kelepçesini açıp yan parçayı dikkatlice çıkarıyoruz ve kekimizi servis tabağına alıyoruz.Afiyet olsun.






23 Ocak 2017 Pazartesi

KREMALI HAVUÇLU KEK-CREAM CHEESE FROSTING CARROT CAKE

                    Bugün,bildiğimiz havuçlu keki bir üst aşamaya taşıyan krem peynir kramalı havuçlu kek tarifi vereceğim.Bu keki bir gün önceden hazırlarsanız tadı enfes oluyor.Bekledikçe güzelleşen bir kek.Sunumu çok şık ve yapımı da çok basit.
                                             MALZEMELER
                     Vereceğim tarif 28-30 cm'lik kalıba rahatça yetiyor.Ben 20 cm'lik iki kalıpta pişirerek pastamı dört katlı yaptım.
                     1) 2,5 cup (su bardağı ) düşük proteinli un ya da kek unu
                     2) 2 cup ( su bardağı ) toz şeker ( yarısını esmer şeker olarak kullanırsanız kekiniz daha yumuşak olur )
                     3) 4 adet iri boy yumurta
                     4) 2 cup ayçiçek yağı
                     5) 1 tatlı kaşığı karbonat
                     6) 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
                     7) 2 cup havuç rendesi
                     8) 1 yemek kaşığı tarçın
                     9) 1 adet portakal kabuğu rendesi
                    10) 1 paket vanilya
                    Öncelikle un,kabartma tozu,karbonat ve tarçını iyice karıştırıp elekten geçiriyoruz.Sonra yumurtaları ve şekeri çırpıp kabartıyoruz,

buna sıvı yağımızı da ekleyip iyice çırpıyoruz.Ardından, karıştırıp elediğimiz kuru malzememizin yarısını ekleyip çırpıyoruz.Malzeme bütünleşince kalan kuru malzemeyi de ekleyip son kez iyice çırpıyoruz.Kuru malzemeyi tek seferde eklersek kekimiz güzel kabarmaz.Hamur hazır olunca,havuç rendesi ve portakal kabuğu rendesini de ekleyip spatula ya da kaşık yardımıyla güzelce karıştırıyoruz.Hamurumuzu kalıba döküp önceden 180 derecede ısıttığımız fırında 45 dakika pişiriyoruz.Kekimiz pişince fırını durdurup kapağını aralıyoruz ve kekimizi 10-15 dakika fırında dinlendiriyoruz,ardından dışarıya alıp bir ızgara üzerinde kalıp içinde de 10-15 dakika dinlendirdikten sonra,kekimizi kalıptan çıkarıp iyice soğuması için ızgara üzerine bırakıyoruz.




                    Kekimiz pişerken kremamızı hazırlamaya başlıyoruz.
             
                    KREMA İÇİN MALZEMELER
              1) 500 gram krem peynir ( sert dokulu bir krem peynir olması kremamızın kıvamı açısından iyi olur )
              2) 125 gram tuzsuz tereyağı
              3) 2 cup pudra şekeri
              4) 1 oaket vanilya
              Krem peynirin ve tereyağının oda sıcaklığında olması gerekiyor,o yüzden önceden dolaptan çıkaralım.Krem peynirimizi bir kaba alıp telle ya da kaşıkla biraz ezelim.( Peynirin suyunu süzmeyi unutmayalım.).Ardından mikserle çırpalım ve tereyağını da parça parça ekleyip çırpmaya devam edelim.Peynir ve tereyağı karışınca içine pudra şekerini ve vanilyayı katıp iyice çırpalım.Ancak pudra şekerini katarken yine azar azar eklemeyi unutmayalım.Kremamız hazır olduğunda buzdolabına kaldırıp kekimiz soğuyana kadar dinlendirelim.Bazen krem peynirin cinsi yüzünden krema yeterince sert kıvamda olmuyor,böyle bir durum yaşarsanız,kremanın içine krem tartar ( dr oetker markası krema sertleştirici adıyla üretiyor,marketlerde kabartma tozu-vanilya satılan bölümde bulabilirsiniz ) katıp çırparak katı bir kıvam elde edebilirsiniz.Öncelikle bir poşet ekleyip çırparsınız,istediğiniz kıvamı elde edene kadar ekleme yapabilirsiniz.
                 Kekimiz tamamen soğuduğunda ortadan ikiye bölüp arasına bolca krema sürelim.Ardından üstünü ve yanlarını da kremayla kaplayalım.Kremanın tekrar toparlanması için pastamızı buzdolabına kaldırıp 1-2 saat bekletelim.Ardından çıkarıp öğütülmüş cevizle kaplayalım ve servis edelim.


                     Afiyet olsun,kalın sağlıkla.