Translate

19 Ocak 2017 Perşembe

KIRMIZI KADİFE KEK-RED VELVET CAKE

              Uzun zaman oldu yazmayalı,tatlı bir şeylerle geleyim dedim dostlar.Araya giren bir dolu iş ve yeni yıl tatili blogdan ayrı düşürdü beni.Nihayet resmi dairelerdeki işlerimi toparladım,Türkiye'den gelen sınıf arkadaşımı ağırladım ve işte karşınızdayım.
               Bu gün tarifini vereceğim Kırmızı Kadife Kek ellili atmışlı yıllara ait vintage bir kek.Görüntüsü de tadı da enfes.
               KEK İÇİN MALZEMELER
               Başlarken belirteyim;1 cup , 1 su bardağına eş değerdir.Aşağıda ayrıntılı anlatacağım.
       1) 2,5 cup (2,5 su bardağı ) beyaz un ; kek yaparken tercih ettiğiniz un kekin dokusunu ve kabarıklığını etkiler.Kek için ya hazır kek unlarından kullanın ya da 550 randıman,düşük proteinli un tercih edin.Un paketlerinin yan tarafında içerik tabloları vardır.Protein oranı 7-9 arası unlar kek ve kurabiyeler için idealdirDüşük protein oranına sahip unlarla yapacağınız keklerde daha yumuşak,süngerimsi bir doku elde edersiniz ve bu iyi bir kekte istenen sonuçtur..Protein oranı yüksek unları ekmek,mayalı poğaça gibi hamur işlerinde tercih edin.Genel kullanım için olan unların protein oranları 9-11 arasındadır.Bu unlarla her türlü hamur işi yapılabilir.Ama düşük protein oranına sahip un bulabilirseniz kekinizi mutlaka bununla yapın.Türkiye'deki unların randıman oranları paketlerde çoğunlukla yazmaz.Unların;405,550,680 gibi randıman oranları var.Bulabilirseniz 550 randımanlı un alın,yoksa genel kullanım için olan unlardan alabilirsiniz.Genel kullanım unları 405 randımana sahipler.Randıman unun inceliği ve içerdiği maddeleri belirliyor.
       2) 115 gram oda sıcaklığında tuzsuz tereyağı
       3) 1,5 cup toz şeker ( 1 cup 200 mililitredir,yani standart su bardağı ölçüsüdür.Eğer varsa ölçü kabı kullanın.Cup ölçüsü ülkelere göre farklılık göstermekle birlikte,genel geçer ölçüsü 200 ml'dir.Bu da standart bir su bardağına denk gelir.Yalnız yeni moda su bardaklarının çoğunlukla standardı olmadığı için 200 ml'lik bir ölçü saptamanız lazım.En kolayı hazır ölçü kaplarından almak.

                   
             B
u tür bir ölçü kabını neredeyse tüm marketlerde bulabilirsiniz.
        4) Bir paket vanilya
        5) İki iri yumurta;hamur işlerinizde mutlaka en büyük boy yumurtaları tercih edin.
        6) 1 tatlı kaşığı karbonat
        7) 1 çay kaşığı kabartma tozu
        8) 1 çay kaşığı tuz
        9) 1/4 cup ( 50 ml ) kakao ;yani su bardağını dörde böldüğümüzü düşünürsek,sadece bir bölümü
       10) 1 cup ( 200 ml ) buttermilk;buttermilk Türkiye'de bulunmuyor.Bunun yerine sade kefir kullanabilirsiniz.Ya da 200 ml ılık süte 1 yemek kaşığı elma sirkesi katıp 10 dakika bekletip kullanabilirsiniz.
       11) Kırmızı gıda boyası,toz,sıvı ya da jel halinde bulabilirsiniz.Katacağınız miktar bunlara göre değişecektir.Bu yüzden miktar yazmıyorum.Siz hamurunuzda istediğiniz kırmızılığı elde edene kadar azar azar katın.
       12) 1 yemek kaşığı elma sirkesi
       13) 50 ml ayçiçek yağı ( yarım çay bardağı) 
    
            KREMA İÇİN MALZEMELER
        1) 500 gram mascarpone peyniri;İtalyanlar'a ait bir tür krem peynir olan mascarponeyi büyük marketlerde bulabilirsiniz.Bulamazsanız yerine krem peynir kullanabilirsiniz.Ben Türkiye'deyken Metro marketlerden alıyordum.
        2) 400 ml sour cream (ekşi krema);yine büyük marketlerde bulabileceğiniz bir krema türüdür.Bulamazsanız normal kremaya 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyip karıştırarak elde edebilirsiniz.Ya da sadece normal krema kullanabilirsiniz.
        3) 250 gram pudra şekeri
        4) Bir paket vanilya

               Öncelikle kek kalıbımızı yağlayalım ve tabanına yağlı kağıt döşeyelim.Kalıbın etrafını ve altını da alüminyum folyo ile kaplayalım.Bu kek yaklaşık 60-70 dakikada piştiği için altının ve yanlarının yanmaması için alüminyum folyoyla kalıbı kaplamak önemli.Şöyle ki;


Karbonat dışındaki tüm kuru malzemeyi bir kaba eleyelim ve iyice karıştıralım.Kalıbımızı ve kuru karışımı hazırladıktan sonra kekimize başlayabiliriz,oda sıcaklığındaki tereyağını mikser kabına alalım


Tereyağı hafifçe kabarana kadar çırpalım,

Bu şekilde kabardığında içine toz şekeri ekleyip tekrar çırpmaya başlayalım.Bu aşamada işimizi kolaylaştırmak için ,karışıma yarım çay bardağı (50 mililitre) kadar ayçiçek yağı ekleyelim.Şeker eriyene kadar çırpalım,

 Karışım bu hale geldiğinde içine yumurtalarımızı teker teker karıştırıp yedirelim.Yani iki yumurtayı aynı anda değil birer birer katalım.Diğer yanda buttermilkin ya da kefirin içine kırmızı boyamızı karıştıralım.Şimdi bu yağ-şeker-yumurta karışımının içine kuru malzememizin ve buttermilkin yarısını ekleyip çırpalım,malzeme bütünleşince kalan kuru malzeme ve buttermilki de akleyip iyice çırpalım.Son olarak bir yanda beklettiğimiz karbonatın içine sirkeyi döküp kabartalım ve hamurumuza ekleyip iyice karıştıralım.


Artık kekimiz pişmeye hazır.Bu hamur 26 cm'lik kalıba tam geliyor.Hamuru kalıba döküp düzeltelim ve kalıbı bir iki defa tezgaha vuralım ki içindeki kabarcıklar yüzeye çıksın.Bu işlemi yapmazsak kekimizi kestiğimizde içinde delikler görebiliriz.Önceden 180 dereceye ayarlayıp ısıttığımız fırınımızın orta rafında kekimizi pişmeye bırakalım.Kek pişirirken fansız,klasik pişirme yöntemini tercih etmeliyiz.Böylece yumuşacık bir kek elde ederiz.Kekimiz 180 derecede yaklaşık bir saatte pişecek.İlk yarım saat fırının kapağını kesinlikle açmayın,ondan sonra pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.Kekimiz pişince fırını kapatıp kapağını aralıyoruz ve kekimizi 10-15 dakika dinlendiriyoruz.Direk dışarı çıkarırsak kekimiz söner,

 Daha sonra dışarı alıp yaklaşık 15 dakika kadar kalıp içinde ve sonrasında da kalıptan çıkmış olarak,ızgara üzerinde soğumaya bırakıyoruz.
            Kekimiz soğurken kremamızı hazırlayıp dolaba atıyoruz.
                           KREMANIN HAZIRLANIŞI
            Ekşi kremamızı ya da sade kremayı hafifçe çırpıp içine 125 gram puda şekeri ve bir paket vanilya katıyoruz ve iyice çırpıyoruz.Başka bir kapta mascarpone peynirimizi ya da krem peynirimizi önce kaşıkla biraz çırpıyoruz.


Bu kıvama gelince içine 125 gram pudra şekerini ekleyip iyice çırpıyoruz.Ardından,önceden çırptığımız kremamızı yavaş yavaş mascarpone peynirimize ekleyerek çırpıyoruz.

Bu kıvama gelince kremamız da hazır demektir.Kremayı dolaba kaldırıp kekimizin iyice soğumasını bekliyoruz.Kek tamamen soğuyunca iki parçaya ayırıp alt parçaya bolca krema sürüyoruz.Ardından diğer parçayı üstüne kapatıp kalan kremayla kekimizi kaplıyoruz.İşimiz bitince keki dolaba kaldırıp 2-3 saat dinlendiriyoruz.Ardından dolaptan çıkarıp istediğimiz gibi süslüyoruz.Kekimiz artık servise hazır,afiyet olsun.



            Kalın sağlıcakla.