Translate

2 Şubat 2017 Perşembe

KURABİYE TADINDA NEFİS UN HELVASI

                      Tadı enfes,yapımı çok basit bir un helvası tarifiyle geldim bugün.Un kurabiyesini sevmeyen yoktur herhalde.Ancak çoğu zaman istediğimiz gevrekliği,ağızda dağılan o enfes tadı yakalayamayız.Vereceğim un helvası tarifinde,o özlediğiniz un kurabiyesi tadını her seferinde yakalayacaksınız.Çoğunuzun bildiği gibi ben Karadenizli'yim.Benim çocukluğumda köylere elektrik geldikten ve halk buzdolabıyla tanıştıktan sonra her bayramda bu helva yapılır olmuştu.Köye elektrik geldi dediysem çok eskilere gitmeyin ha,benim anamın babamın köyüne elektrik yetmişlerin sonunda geldi.O zamandan sonra da ne zaman köye gitsek ve bayrama denk gelsek hep bu helvadan yedik.
                      Malzemeler çok basit; un,tereyağı,pudra şekeri.İsteyen içine vanilya da katar.Öncelikle yarım kilo beyaz unu kalın tabanlı bir tencerede kavuracağız.Tenceremizin tabanı kalın olsun ki,unumuz yanmasın.Unumuzu alırken her zaman hatırlattığım gibi,protein değeri 7-10 arası bir un tercih edelim.Böylelikle çok gevrek bir helva elde ederiz.Unumuzu tenceremize direkt koyacağız,yağ falan eklemeden.Ocağınızın ısısını iyi ayarlayın ki un yanmadan kavrulsun.Unun kokusu çıkıp rengi dönene kadar sürekli karıştırarak kavuracağız.

  Unumuzu kavururken bir yandan da ezelim ki topaklanmasın.Unun rengi döndüğünde ocağımızı kapatıp unumuzu bir tepsiye alalım.Unu ne kadar kavuracağınızı şu fotodan anlayacaksınız,

   soldaki kaşık unun ilk hali,sağdaki de kavrulmuş hali.Unumuzun rengi sağda duran kaşıktaki gibi olduğunda kavurmayı bırakacağız.Şimdi kavrulmuş unumuzun içine bir su bardağı pudra şekerini katıp iyice karıştıralım.İsteyenler bir paket de vanilya eklesin.Bu aşamada un hala sıcak.Sonra ister unun soğumasını bekleyin ve içine 250 gram eritilmiş tuzsuz tereyağı ekleyip yoğurun;isterseniz de sıcak unun içine oda sıcaklığındaki tereyağını katıp yoğurun,ikisi de olur.Ben sıcak una oda sıcaklığındaki tereyağını katıp yoğuruyorum ama bazıları sıcak una dayanamıyor,o yüzden iki türlüsünü de yazdım.
                              Yoğurma aşamasında birbiriyle bütünleşen bir hamur elde etmeyeceksiniz,sakın telaşlanmayın.Avucunuza aldığınızda ıslak kum gibi sıkışan ama tepsiye koyunca dağılan bir karışım elde edeceksiniz.Yağ ve kavrulmuş un iyice karışınca ,elimizle bastırıp tepsiye yayalım.


Sonra bir yemek kaşığının arkasıyla bastıra bastıra iyice düzleyelim.Çok kuvvetli bastırmanıza gerek yok,hafif hafif dağıtmadan bastırıp düzleyin yeter.


Bu hale gelince istediğimiz şekli vererek keselim.Helvamızı donduktan sonra kesemeyiz,parçalanır aklınızda olsun.


Kesme işlemi bitince tepsiyi dolaba kaldıralım,yaklaşık iki saat sonra helvamız servise hazırdır.Ancak servis etmeden önce yarım saat kadar oda sıcaklığında bekletelim.Yiyen herkesin bir daha isteyeceği ,tarifin havada kapışılacağı,yapımı son derece basit bu helvayı mutlaka deneyin,afiyet olsun.
                NOT:Bir kez dondurduktan sonra mutfağınız serinse kapalı bir kapta buz dolabı dışında saklayabilirsiniz.Ancak mutfağınız sıcaksa ya da mevsim yazsa helvanızı mutlaka buz dolabında saklayın,servis etmeden yarım saat önce dolaptan çıkarın.






25 yorum:

  1. Elinize sağlık. Biz buna taş helva diyoruz. Gerçekten yemesi de tadı da harika oluyor.(dildennagmeler.blogspot.com)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun,bizim memlekette helva deyip geçiyorlar işte,asıl helvamız kahverengi olur ve şerbetle yoğrulur.Sizin memleket neresi,merak ettim,belki de oradan çalmışızdır bu tarifi,dediğim gibi sonradan yapılır oldu bizim köyde 😍

      Sil
    2. Ahahahah,baktım şimdi,Ordu'ymuş,sonradan hatırladım ben sizin blogu bayağı bir gezmiştim önceden.Bizimki de Saraycık Köyü hemşerim.Yani yürütmemişiz,tarif bizimmiş 😜

      Sil
    3. Hep beraber afiyetle yiyelim o zaman hemşerim. Karadenizli olduğunuza göre hemşehriyiz. Ben aslen Göreleliyim(Giresun_Görele) daha okula başlamadan İstanbul'a yerleşmişiz. Aslında bizim oralarda ben bu helvaya rastladığımı hiç hatırlamıyorum. Yıllardır Ordu Ünye'deyim. Bizim buralar diye Ünye için söyledim. Saraycık da Ordu'nun değil mi?

      Sil
    4. Aynen,Ordu Saraycık Köyü,şimdi mahallesi oldu.Yazdığım gibi,asıl helvamız kahverengi şerbetli helvaydı ama sonraları bu moda oldu.Her bayram bundan yaparlar bizim oralarda😀

      Sil
  2. Hiç böylesini görmemiştim sanırım, denenebilir. Ama ben rejime girmeye karar verme aşamasındayım şu an :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handaaan,yeminle rejim mejim dinlemezsin diyeyim ben sana ha😜😜😜

      Sil
  3. Eline sağlık Sevda'cığım, çok nefis gözüküyor, ben çok severim ama pek yiyemem bayıyor beni her türlü helva, işte ne bileyim şerbetli tatlı, baklava filan...:))))çocukluğumdan beri böyleyim. Afiyet olsun canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunda şerbet yok ya Müjdeciğim o yüzden çok hafif,şekeri de az,belki seversin.

      Sil
  4. Bayagi yemek bloguna bagladin sen olayi :))
    Kanima girmee, bu hafta sonu misafirlerim var, tiramisu bile yapmayacagim yememek icin:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kız ne yapayım,başka yapacak bir şey kalmadı 😜😜

      Sil
  5. Biz Erzurimlilerin supriz misafirlerinin klasiğidir.En çabuğ ikramlarından.Yağını kusturana kadar kavurur çoğda yağlı yapırler.
    Ben de fena yapmam hani.Kızlarım çok sever kahvaltıya o koku ile uyanmayı çok severiz evcek...
    Ama pudra şekeri ile olması;yağsız kavrulup sonra katılması çok iyi fikir hafif olur.
    Deneyecek sana da yazacağım.
    Elleren sağlık bacim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merih,hani böyle una süt ya da su serpip küçük kırıntılar elde edip sonra ufalıyorsun,bol yağda iyice kavuruyorsun,yağı kusana kadar aynen,sonra da sıcak şerbet döküyorsun.Sıcak sıcak yiyorsun,onu mu kasttetin?Off,çok füzel oluyor o gerçekten,yedin mi bir daha üşümezsin kolay kolay😜

      Sil
    2. Sevdaaaa kanıma girirsen,
      Yav sen doğtorsen sana yağışir mi insanın ağlına bele,şeyler soğırsen.
      Sen de bilirsen ki ele helva yaparsan,sıcağ sıcağ yersen,bir tabağın yarsınide midene indirirsen adamağılli kilo alırsen....

      Bacım bacım sen (Doktordan sağlıklı yemek tarifleri ) kapsamında devam et.
      Bir sene de verdiğim 1o kiloyu bir ayda almaya hiç niyetim yok.
      Ben kalın geyirem hem üşümirem,..

      Sıcak günlere hep beraber...kuzum çapiyide seni de öptüm...

      Sil
    3. Bir de anam içine cevizde koyir.Söyliyim dedim.
      Sıcağ sıcağ yerken yanında çay içirsen ele damağından aşağı yağğğğ gimin kayır gidir,çoğğğğ güzel olir ...

      Sil
    4. Ele datlı,ele datlı,daha deme.

      Sil
    5. Galelimde yersense bişi olmiyşr bacım,ele yağ gibin gayiir gidiir😜

      Sil
  6. Balım önce ellerine sağlık,benimde yaptığım bir helva burda kaşık helvası ya da saray helvası deniliyor sadce yerken konuşmayacaksın yoksa insanın genzine kaçıp öksürüğe boğuyor bilmem yaşadınız mı:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahah evet,leblebi tızu gibi narinim.Ama çok lezzetli yaaa😍

      Sil
  7. Ablam yapiyoda ben bilmiodum.Ama el insaffff acım ve bunu gördm dahada acktimm 😃 harika bence afiyet olmustr size 😃

    Bu arada meraba.Blogunuzu takibe aldım.Çok hosmus gerckten 😃

    Banada beklerim.Sevgilerrrr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz.Benim de kız kardeşim var ve ben yaparım o yer,siz de mi evin küçüğüsünüz yoksa.Ama ablalar kardeşlerine bir şeyler yapıp yedirmeyi oek sever😍Geliyorum blogunuza şimdi.

      Sil
  8. Evettr kazanın dibiyim 😃 Abla bambaskadır ya kız kardeşten ziyade en yakın arkadasmdır.Eminim sizde öylesinizdir 😃 ne mutlu ki böyle bağlıyz birbirimze 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Allah bozmasın biz de çok bağlıyızdır,ben bir de çok şanslıyım;hem ablayım hem de ablam var😁Bu arada blogunuz hayırlı olsun,yeni açmışsınız üstelik de aynı meslek grubundanmışız,ben de emekli doktorum.Sabah internet problemlşydi yapamadım alıyorum takibe şimdi sizi.

      Sil
    2. Olsun hic önemli degl �� çokkk sanslisiniz desenize o zaman ��

      Evet yeniyim bende.Evde zaman gecmiyo bi acayım bakayim dedim ve sevdim bu isi.��

      Haha �� saylir iste.Doktorluk yapabilene güzl meslek ama bana ağır geldi.Emekli olmaniza sasirdim .çok genç gözüküyosunuz ��

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim,48 yaşındayım ben,22. yılımda emekli oldum,hekimlik yapmanın tadı kalmadı,çok üzülerek bıraktım 🤗

      Sil