8 Ağustos 2016 Pazartesi

KANAVİÇE-ÇARPI İŞİ-CROSS STITCH-PUNTO DE CRUZ

                          Kanaviçe,belki de dünyada en yaygın işlenen nakış türü.Öğrenmek için fazla zaman ve çaba gerektirmeyen ama sonuçları hemen her zaman harika olan bir uğraş.İster elde,ister kasnakla işlenebilen,çarpı şeklindeki ilmeklerle ve sayılarak yapılan bir işleme türü.Sürprizi yok,çünkü bir nevi matematiksel yapı üzerinden işleniyor.Desen çeşidi sonsuz,gördüğünüz her şey kanaviçeye dönüştürülebilir.Bu zevkli uğraş için gereken malzemelere bakalım:
                          Kumaşlar;kanaviçe neredeyse her tür kumaşa işlenebilir.Hatta örgü üzerine bile işlenebilir.En sık kullanılan kumaşlar;etamin,evenweave,keten,jüt kumaşlardır.Ayrıca düz kumaş üzerine sökülebilir ya da suda eriyen kanaviçe kumaşı geçirilerek de kanaviçe işlenebilir.Bu kumaşların iki buçuk santimetre karesine denk gelen,işlenebilir kare sayısı o kumaşın count -ct ölçüsünü verir.Seçeceğimiz iplik ve iğneyi bu ölçüye göre belirleriz.Ayrıca yapacağımız desenin boyutunu da bu ölçü belirler.Count sayısına göre desenimiz büyür ya da küçülür.Tıpkı akıllı telefonlarda fotoğrafları büyütüp küçülttüğümüz gibi.Count sayısı arttıkça desen küçülür.Yani 11 counta işlediğiniz desen,18 counta işlediğiniz desenden daha büyük olur.

Keten

Sökülebilir kanaviçe kumaşı

Jüt-çuval kumaşı

Evenweave

Etamin-aida

                               İplikler;en sık tercih edilen iplik türleri muline ve coton perledir.Muline iplik;çile halinde satılır,altı kat iplikten oluşur ve katlarına ayrılabilir.Katlarına ayrılabildiği için kumaşınızın ct ölçüsüne göre ,iki,üç,dört kat kullanabilirsiniz.

Muline iplik

                       Coton perle iplik,yumaklar halinde satılır,üç kat iplikten oluşur ve katlarına ayrılmaz.Bu iplik türünde kullanacağınız kumaşın ct ölçüsüne göre kalınlık numaraları vardır.2-5-8-12 mevcut numaralarıdır..Ben işleme yaparken bu ipliği daha çok seviyorum.Çünkü katlarına ayrılmadığı için işlerken hiç zorluk çıkarmıyor,katların karışması derdi yok,düğümlenmiyor.

Coton perle iplik

Yukarıdan aşağıya 2-5-8 ve 12 numaralı coton perlelerin kalınlığı.Buna göre en sık kullanılan 14-16 ct kumaşlarda 8 numara coton perle ipliği tercih edebilirsiniz.

Alttaki mavi iplikler muline ipliği.Kalın mavi olan 6 kat muline,ince mavi olan da tek kat muline.İki ipliği karşılaştırdığımızda;2 numara coton perlenin,6 kat mulineye ve 12 numara coton perlenin tek kat mulineye denk geldiğini görüyoruz.Burada muline daha avantajlı görünüyor çünkü tek bir çileyle her kalınlıkta kumaşı işleyebilirsiniz.
                             İğneler;ucu yuvarlatılmış özel iğnelerdir.Kumaşın count ölçüsüne göre iğne numarası seçilir.

Burada 26 ve 24 numaralı iğneler görülüyor.Tıpkı ct ölçüsünde olduğu gibi ,numara büyüdükçe iğne incelir.Örneğin 16-18-24 ct'lik bir kumaşı 26 numaralı iğneyle;11-14 ct'lik kumaşı 24 numara ile işlemek gerekir.
                                  Kasnak;çok çeşitli malzemeden yapılmış kasnakların hepsini kanaviçe işlerken kullanabilirsiniz.İşlemenizin ölçüsüne göre kasnak seçmenize satıcı yardımcı olacaktır.Kanaviçe kasnaksız da işlenebilen bir nakış olmasına rağmen,benim kişisel tecrübelerim kasnakla işlemenin hem daha hızlı,hem de daha düzgün olduğu yönünde.
                                   Umarım yeni başlayanlara faydalı bir yayın olmuştur.Kalın sağlıkla.










21 yorum:

Handan dedi ki...

Aaa benim bir işim vardı, nereye koyduğumu bile hatırlamıyorum şu an. Al işte bendeki hamaratlık da bu kadarmış :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Yarına yayın olarak bekliyorum o işi,ona göre 😜

nurtenbegendi.blogspot.com dedi ki...

Sevdacım galiba grip salgını falan gibi bir şey bu kanaviçe aşkı. Kanaviçeden ne yapayım derken seccade işlemeye karar verdim ama bizim buralarda bulamadım. Neyse sipariş verdim, Eskişehir'den gelecek. Kış gelmeden bir çarpı işine başlamak istiyorum ben de.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Çocukluğumuzda annelerimizin bize öğrettiği ilk elişiydi kanaviçe Nurtenciğim.Ben ilk panomu orta iokuldayken yapmıştım.Mutlaka sen de yapmışsındır.Dediğin gibi şimdilerde yeniden çoğaldı meraklıları.Harika bir şey bence.Yalnız kumaşlar çok pahalı,bizim gibi bir pamuk ülkesinde ithal kumaşla çalışmak çok acı.Eskiden sudan ucuzaydı etamin kumaşlar.Bu gün biraz alayım diye gittim,metresi 50-70 lira arasında değişiyor,almadan geldim,sinir oldum.Allah'tan ta otuz yıl öncesinden kalma kumaş var hala elimde.Hadi kolay gele,eminim nefis bir iş çıkaracaksın.😍

Nil dedi ki...

Çeyiz hazırlığında anneme asla istemem kanaviçe demiştim. Bana çok itici geliyordu. Oysa şimdi yapılan etaminleri kanaviçeleri ( ki hala arasındaki farkı bilmem) görünce bayılıyorum. Ne varsa eskilerde var.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Gençlik aklı işte,sanki çok klasik bir gelin evi olmasın aklı.Oysa ki tüm dünyada çok değerli bir elişi kanaviçe.Aslında etamin kullanılan kumaşın adı,tekniğin asıl adı Kanaviçe.Zaman içinde klasik kanaviçe bezinin kullanımını etamin kumaş alınca,işlemenin adı da etamin olmuş.Nakış litaratüründe hepsi kanaviçe olarak geçiyor.Senin adın mucizelerinle anıldığına göre,şimdiden sonra kendi kanaviçelerini kendin yaparsın,anneciğinin sandığındakilere de el koyarsın,olur biter.Anacığının ellerinden öperim.Sandığı karıştırmışken,pazen mazen bulursan,bir tane de bana ayır,göz hakkı olarak 😀😀😀

deeptone dedi ki...

punto de cruz. güzelmiş ismi :)

Calimero dedi ki...

İşleyesim geldi, geldi de vakitsiz geldi :) Verdiğin bilgiler çok değerli.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Kendi gibi adı da datlu

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Kim tutuyor ayol,işle gştsin,işle gitsin 😜

Virginia Kuşu dedi ki...

Bir ara eskide kalmış gibiydi de sağolsun senin gibi hamarat hatunlar şirin şirin modellerle canlandırdılar. Demek ki neymişşş moda insanın hayal gücünde hayat buluyormuş :) Sevgiler canım ❤

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Eskide kalmasın,kalmamalı,o kadar güzel bir uğraşı ki...

Merih'in Atmosferinde dedi ki...

İyi de bacım örnekleri neye sağlırsen,çalaraz diye gorgirsen,bizde örnek çoğki.
Senede verırığ istersen.İşlede bi göreğ.
Şaka bir yana bayıldım o malzemeleri bir süre seyredersin sen şimdi.
Sonra da döktürür becerikli Sevdam..Kolay gele bacım. ne deyim...Gözümüz yoğ...yokmuş resmen kıskandımda alışverişe gidecek halim yok bu aralar.
Sevgiler.

Ayselce örgüler dedi ki...

Güzellik durup durup gündeme bir şeyler getiriyorsun:) üretken kadınsın vesselam maşallah sana... kanaviçe benim işim diyecek kadar iddialıyım ama ne ellerim ne de gözlerim müsade ediyor.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Neye öyle diyirsesen ki,yeminli örnehtir bacım,yoksa niye vermiyah.Yok bacım,bunlar temsili resimler.Ben ha bire işliyorum,çerçeveleteyim yavaş yavaş yayınlayacağım.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Oy kıyamam narinime.En korktuğum şey,bir gün işleyemzsem diye aklıma gelir benim de.Belki minik peçete,broş falan işleyip azıcık da olsa zevkini köreltirsin sen de.😍

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

Ayşe'm de (gelin kızım) minik kumaşa başlayacaktı aklıma gelmişken malzeme ayarlıyayım ona :))
Jüt kumaşlardan o kadar çok fiskoslar sehba örtüleri heybeler yaptım ki bir ara o yıllar da orijinalinden başka renk yoktu iyi olmuş ama renkliler de harika görünüyor.
Kanaviçe dersleri öncesi yayını gibi olmuş ellerine sağlık.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ben zamanında çok zorluk çekmiştim bilgisizlikten,yeni başlayacakların hevesi kaçmasın,buradan okuyup başlasınlar istesim abla.Çok sağol.

Nuray dedi ki...

Yerim ben seniiiii :) bilgileri de vermiş güzel güzelll...Ben de göz kırpıyorum kaneveceye amaaaa zamannn oluşturamıyorum henüz :)) Ağzına sağlık canım,ben de orta okulda hesap işi yapmıştım,çarpı işi değil de :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Nurayıımm,bu hem çok kolay hem çok zevkli,sen çocukken hiç işlemedin mi yaa,bak şaşırdım buna.Geleneksel şeylere meraklısın benim gibi sen de,mutlaka bulaşmışsındır bu işlere diye düşünmüştüm.Gerçi hesap işi yapmışsın,bana bak yoksa Ev Ekonomisi Dersi'nde mi yaptındı???Çünkü orta ikideyken bize yaptırmışlardı.Nurayy,bir bulaşsan var ya,seni o balkondaki oturma grubunun üstünden kimse alamaz.Kanaviçen ve sen sadece uyku molalarında ayrılabilirsiniz,pazen aşkıyla yanan kadın kanaviçeyle de yanar,diyeyim ben sana.Nasıl kocaman öptüm bilemezsin.

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

Ct ölçüsü de nedir diye bakayım dedim de google özlemişindir gir karxelinşn hesabına açıklamış dedi ki banaaaa😂😂😂😂😂 tekrar teşekkürler.
Duymasakda görmesek de bir kardeş var uzaklar da😘🥰seviliyorsun kuzummm unutulmadın.