17 Haziran 2016 Cuma

İÇİNDEYMİŞİK,YEŞİLMİŞİK,SAZMIŞIK.....MELİNED -PRENSES MEVLÜDE'YE İTHAFEN

               Ramazan bereketi midir nedir,bir enerji geldi bana,sormayın dostlar...Dün gece sahura kadar kalıbını çıkarıp kestiğim elbisemi sabah diktim.Bu gece de başka bir elbise için kalıp çıkardım.Yarın sabah da onu kesip dikeceğim inşallah.
                Yayın başlığının anlamını kumaşımı görünce anlayacaksınız.Bu kumaşı Mevlüdem geçen yaz İstanbul'a geldiğinde beraber almıştık.Bostancı'da bir dükkan keşfetmişti Melined,5-6 m penyeyi 2 liraya almıştık.Aynısı onda da var.Geçen dergileri karıştırırken gördüğüm model bu kumaşı aklıma getirdi.Size de öyle oluyor mu bilmem,bir model görünce aklıma zuladaki kumaşlarımdan biri geliyor ve dikiyorum.Doğru modeli görene kadar kumaş bana bir şey ifade etmiyor.
                Efendim,bu yayını Mevlüdem'e ithaf ediyorum çünkü onun bana ilham vermesine kadar tek bir penye kumaş dikmişliğim yoktu.Hiç heveslenmediğim bir kumaş türüydü penye.Onda göre göre penyeyi sever oldum.
                 Gelsin bakalım kumaşımız,modelimiz,


Bu sefer güncel bir dergiden diktim,böylelikle beğenenler dergi aramak zorunda kalmayacaklar :))


Model bu,kullandıkları kumaş yüzünden pek seçilmiyor ama oldukça şık bir kesimi var.Kumaşına göre spor ya da elegan duracak bir model.


Ben penye kullandığım için sadece yan dikiş yaptım,sırtı bütün çalıştım,fermuar falan da koymadım,şip şak bitiverdi.Pensler haricindeki tüm dikişlerini de overlok makinesinde çektim.


Modelin bence en havalı yeri olan sahte ceplerde kumaşı dikine kullandım ki çizgilerin arasında kaybolup gitmesin,modele hareketlilik katsın.Bence çok hoş oldu.



Kol ağızlarını ve etek ucunu önce overlokladım sonra da dikiş makinesinde çift iğne ile bastırdım.Böylece hazırlardaki Cover Stich denilen çift dikişi elde ettim.Hani daha önce yazmıştım ya,overlok makinem bu dikişi yapıyor mu bilmiyorum diye.Meğer cover dikişi ayrı bir makineyle yapılırmış.Araştırıp buldum.Pfaff'ın Coverlock serisi, hem overlok hem cover dikişi yaparmış.Yani benim Hobbylock 2.5 cover dikişi yapmıyor.Ancak Coverlock'u hem overlok hem de cover dikişi için kullanmak oldukça zahmetli bir işmiş çünkü iğnesinden ipliğine ,hatta üst plakasına kadar bir sürü şeyi değiştirip makineyi düzenlemek gerekiyormuş.İyi ki de düz overlok almışım.Eğer cover dikişi istiyorsanız Cover Stich makinesini ayrıca alın diyor yabancı bir dikiş uzmanı.Hiç gerek yok çünkü benim yaptığım yöntemle aynısı oluyor zaten.


Yakayı daha önce gösterdiğim şekilde overlok makinesinde diktikten sonra,daha sportif görünsün diye dikiş makinesinde çift iğne geçtim yine.Youtube'a How to Make a T-shirt in 5 Easy Steps yazarsanız,benim Avusturalyalı ablanın videosunu bulacaksınız.Süper anlatıyor ve sonuç da süper oluyor.

Bu da arkadan görünümü.Dediğim gibi orta dikişi koymadım.



Öhm,yan dikişlerin mükemmelliğine dikkatinizi çekerim.Overlokla çalışması öyle kolay ki,yan çizgileri tutturmak gayet rahat oluyor.Tabi kumaşı biçerken önceden ayarlamak lazım.Bunun için ilk parçayı biçtikten sonra,ikinci kalıbı kumaş üzerine koyduğumda ilk biçtiğim parçayı yanına sererek ayarlıyorum ben.


Çalışırken Çapi ile ilgilenemediğim için durduğum anda üzerime zıplıyor.Burada da sürekli üstüme tırmandığı için mecburen kucağıma aldım yoksa penyeyi paralayacaktı köftehor.O yüzden adam akıllı bir poz çekemedik idare edin.
                           Bu elbise kalıbını kesinlikle tavsiye ederim.Ancak daha kalın bir penye kumaş tercih edin.Benim penyem biraz ince olduğu için dışarıda giyerken iç etek kullanmam gerekecek.Kalıp çok rahat,yaz için biçilmiş kaftan.
                            Kalın sağlıcakla.











44 yorum:

Aycan Ulus dedi ki...

Çok şık çok da yakışmış ellerinize sağlık :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Çok teşekkürler Aycan hanımcığım.Mailimi yazmıştım gördünüz mü?Soru soracağım demiştiniz ya.Yoksa karıştırdım mı ben ☺️

Ayselce örgüler dedi ki...

Banane banane aynısından bende dikecem:)) zaten dergide dikeceklerim arasındaydı sende görünce daha bir beğendim maşallah gençkız gibi olmuşun tatlım, çok yakışmış çokk.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Aa,dik tabi ayol.Zaten dikin diye tavsiye ettim.Sana da çok yakışır narinim.

Makbule Abalı dedi ki...

Elinize sağlık. Okurken gülümseyerek okudum. Annem iyi bir dikiş öğretmeniydi. Çizgili kumaşlarda çizgilerin uygun biçimde birleşmesine çok özen gösterirdi. Öyle olmamışsa o dikiş onun için "kusurluydu."
Kusursuz bir dikiş olmuş. Güzel günlerde giyin.

Handan dedi ki...

Güle güle giy :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Evet ya,biz eskiler öyle gördük.Kareler,çizgiler,desenler denk gelmezse o dikiş becerilememiş olurdu.Şimdi neresi neresine gelirse oluyor.Ama ben yine de eski kafadanım.Bana da dikiş konusunda ilk bilfileri annem öğretti ve o da tıpkı anneniz gibiydi.Övgülere teşekkür eder,annenizin ellerinden öperim.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Sağol bacım.

Gökçe dedi ki...

Çok güzel olmuş, eline sağlık.. Dikelebilir listemdeki modellerden biriydi bu benim, listede üst sıraya tırmandı şu an :)) Çift iğneyi hangi marka ve penye için kaç numara kullanıyorsun diye sorsam? Çift iğnede sorunlarım var da :(

Sapsikanne dedi ki...

Ay harika!!! Üzerinde kapıda ve dergide durduğundan çok daha güzel durmuş.. Dikisleri super,hazır elbise zannederler bence,ben öyle zannederim: )

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Bunu dikerken Inspira 80/4 kullandım.Yani 80 numara ve aralığı 4 mm.Inspira her zaman bulunmuyor,elimde bir de Singer var.Ne sorun yaşıyorsun ki prenses.Belki yardımım dokunur.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Vay,teşekkür ederim.

Gökçe dedi ki...

Dikiş atlıyor bazen:( Penyelerde kullandım çift iğneyi hep. Penye cinsine mi bağlı, iğnelerim mi kötü çözemedim. En düşük hızda dikiyorum, makinenin çift iğne modunu açıyorum, ne kadar özenirsem özeneyim, arada biri iki dikiş kaçıyor. Çok belli olmuyor gerçi çoğu zaman ama yine de niye dikiş atlasın ki? İğnelerimi aliexpress'ten almıştım. Onlardan kaynaklanıyordur diye, makinemi aldığım bayiiden de aldım bir tane çift iğne, ama markası singer değil. Aynı sorun devam etti. 90 kalınlıkları heralde ondandır diye düşünüyorum artık. Buradaki tuhafiyelerde bulamadım çift iğne. Singer'in sitesinde de daha incesi yok. İnternette bir yerde prym marka buldum daha incesini, onu deneyecem bir de..

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
bücürükveben dedi ki...

Çok güzel, çok sade, bayıldım. Çapi ile de ne güzel çıkmışsınız. Eline sağlık Sevda'cığım. Çok güzel dikiyorsun. Maşallah diyorum nazar değmesin.

Gökçe dedi ki...

Yok, normal dikiste sıkıntı yok, alt dikis de duzgun. Ben o mekik kısmını bi temizliyim o zaman, belki bi faydasi olur. (Makinem bindallı vera). Ya evet, yakında olsan, makineyi kapar gelirdim ben de:)))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Oo,internetten okuduğum kadarıyla makinen çok iyi bir makine.Ama çok hassasmış.O yüzden belki de ipliği takarken falan küçücük bir hata yapıyorsundur.Kullanma kılavuzuna iyice bak.İplik cinsi bile fark ediyor.Ve kesinlikle 80 numara kullanmalısın.90 numara penyeyi delerken ufacık zorlanıyordur ve mekiğe yeterince ulaşmıyordur.Alt ipliği alamayınca da dikiş atlamış olur.İğne iplik burada diye bir site var orada Groz Beckert iğneler ve Shmetz iğneler var bir incele.Bulursan Organ iğneler de süper.Bu kadar hassas makinede en kaliteli parçaları kllanmak lazım.Kumaşa göre iğne seçimi kesinlikle performansı çok etkiliyor.Nasılsa delinmiyor,iplik çekmiyor deyip kumaşa uygun iğneyi kullanmazsan dikiş düzgün olmuyor.Bu durumda doğru kumaşa doğru iğne,mekiğin tozunu almak ve kaliteli iplik kullanmak çözüm olacak gibi.Kaliteli iplik derken yanlış anlama çben de Oltalı,Tuana,Gülpoli gibi konfeksiyon iplikleriyle çalışıyorum.Eskiden bilmezken minik minik makaralardan alıyordum,şimdi bunların bobinlerini alıyorum.Ay hadi bir dene de bakalım olacak mı?

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim Müjdeciğim 😍

Ayselce örgüler dedi ki...

Teşekkürler balım bir sorum var kalıpta hiç oynama yaptınmı boyunu aynımı kullandın seninki çok ideal olmuş valla çokk yakıştırmışın kendine maşallah benim bacıma :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Bir tek boyunu uzattım narinim.Ben 7 cm uzattım,benim boyum 166 cm,ona göre hesapla.

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Nacizane fikrimi beyan edeyim hanimlar:)) Benimkide singer, ben organ igne kullaniyorum ama 90 kalin. Onu kullaninca bendede yapiyor atlama, o yuzden ben penyede 75/4 kullaniyorum. Iplik ayarinada bakmak lazim mesela benimki 3-3,5 ta atlama yapiyor, 2,5 ta dikiyorum sorun olmuyor;

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Sevdosum costun geliyorsun:) Cok begendim, ozellikle ceplere yaptigin vurguyu. Ilk bakarbakmaz hah bu guzel olmus iste dedim:)) Zayifladinmi sen hain kadin?:))
Biraksaydin capi'yide goruverseydik seni misler gibi. Ah capi ahhh!!!

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hah işte aynı şeyleri yazdık ikimiz de.Ama burada Organ iğne bulmak netedeyse imkansız.Çift iğnede en ince 80 var.O yüzden bulabilirsen Organ al dedim ben de.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Yok kız hala duruyor aldığım 12 kilo.Ama önceden çok zayıf olduğum için ben kendime şişko geliyorum ama dışarıdan bakanlar neren şişko diyor.Artık geldiğimde bisikletle vereceğim kiloları 😜

Gökçe dedi ki...

Evet sorun çözüldü. Haklıymışsınız, 90la penye dikilmezmiiiş:))) Sabah erkenden attım kendimi sokaklara, çift iğne aradım:) makineyi aldığım yerdeki abi, gelir yakında demişti, gelmiş:) Schmetz marka, 2,5/80. Bi tane bile dikiş atlamadan kol, yaka , etek ucu,ne bulursam diktim:)) Teşekkurlerr, opuldunuz:*

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Yaşasın yahu...Semihyener diye bir site keşfettim,her çeşit schmetz iğne var aklında olsun.

Gökçe dedi ki...

Aa super! Ordan alirim devamini. (İgneiplik.com'da bulamadim ben cift igne, cift igne makinesi diye bisey varmis galiba, ona uygun igneler var ama bildigimiz cift igne yok, ya da ben telefondan becerip bulamadim)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Yok haklısın,iğne iplikte sanayi tipi iğneler var,ben de iyice inceleyince anladım.Normalde makinenden çıkan iğnenin koduna bak,o koddan alman lazım iğneleri.130/705 bizim makinelerin iğne kodu.Shmetzde bu rakamın peşine H,He,S,j gibi harfler geliyor.S streç,J jeanH genel kullanım,HE nakış demek.Daha bir sürü tipi var.Ben de bu gün keşfettim.Bakşa markalarda da farklı kodlar var.Mesela sarı,streç kumaş,kırmızı nakış için,mavi kot için.Anacığım derya deniz bu konu.

Nil dedi ki...

Arapçada bir atasözü var. İçindeki güzel ki, üstündeki yakışmış manasında.
Çok şık olmuş ve sana çok yakışmış.

renklidesign dedi ki...

Çok şık olmuş. Yan dikişlerin düzgünlüğüne de bayıldım. Ellerinize sağlık.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Böyle de güzel iltifat duymamıştım,çok teşekkür ederim.Senin boya işleri ne alemde 😀

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim Özlem hanımcığım ☺️

Unknown dedi ki...

Sevda Hanım, maşallah size. İftardan sahura benim pestilim çıkıyor, siz kalıp çıkartıyorsunuz. Üstüne sahurdan sabaha da bitirmiş oluyorsunuz. ELlerinize sağlık.
Kumaşa yakın çekim yapmasanız penye olduğunu anlamayacaktım, gerçekten çok güzel olmuş.
Güle güle giyin.Sevgiler.

Yelek dedi ki...

Tek kelimeyle harika olmuş çok yakışmış. Güle güle giy doktorcum.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Sağol sevgi pötürcüğü,senin şimdi bir şey yapmaya halin olmaz zaten.Sen bol bol dinlen,esas ağır işi sen yapıyorsun şimdilerde.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Sağol atomum,sana da bir parça geliyor bekle,hihihihi

Nil dedi ki...

Araya ramazan girince baya salladım. Sehpayı boyamaya başladım ama bitmedi. İstediğim rengi tutturamıyorum bir türlü. Baya ağırdan aldım anlayacağın.

Unknown dedi ki...

vallahi süper olmuş! enerjinize, pratikliğinize hayranım!:)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hehehe,teşekkür ederim,ben de senin okuma azmine hayranım.Zannetme ki takip etmiyorum,ne okumuşsun ne yazmışsın takipteyim ona göre 😜

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Acelesi yok,baz geçme yeter.Ben bir yıl önce yaptığım şeylere bakıp ne kadar acemiymişim diyorum.Yaptıkça güzelleşiyor.İnancım tam sana,hadi göreyim seni 👏👏

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

ellerin dert görmesin mükemmel olmuş çizgiler denk gelince nefis bbir görüntü olmuş.
Çapili pozlar çoğalsın derim öpüldünüz:)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Neredeyse her yayınımda var Çapi abla,onlarsız olmaz ki zaten.Emeklilik bebeği gibiler 😍 Ayrıca beğenmen beni çok mutlu etti.

Nuray dedi ki...

Sevdaaa gençlerin bir beğeni sözü var,onunla söyleyeceğim:elbisen ateş ediyor yani o kadar efso olmuş😀😀😀valla bir okadar da bilgilendirici bir yazı o iplik atlama derdi beni dikisten soğuttu nerdeyse, meğer neler varmış organ iğne neler neler de biliyormussunuz siz kıslarrr çok şey öğrendim sizden harikasin her zamanki gibi canım arkadaşımmm❤❤

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Kız vakit bol ya,oku dur yani.İnternet derya deniz.Bir yıl önce sadece 80-90-100 numara iğne biliyordum ben de hihihihihi