12 Nisan 2016 Salı

SORU - CEVAP OYUNU

             Ben düz yazı yazmaktansa,benim yazdıklarımı okuyun diye beklemektense,soru sorulmasını ve sorunun içeriğine cevap vermeyi daha çok seviyorum.O yüzdendir ki,yorumlarım yazdıklarımdan daha güçlüdür bana göre.Erişkin eğitiminde en temel kural,erişkinin konuya merek duymasıdır.Çocuk beyni,verileni öğrenmek üzere programlanmışken;erişkin beyni merak ettiği konuyu öğrenmeye programlıdır.Yani erişkine motamot bir şey öğretemezsiniz.Yani erişkine merak etmediği bir yayını okutamazsınız.Hal böyle olunca,ben de yazılarımı merak edilen şeye göre yazmak isterim.Erişkinler karşılıklı tartışmayı,tektaraflı dinleme ya da okumaya tercih ederler.Oysa ki çocuklar tek taraflı öğrenmeyi daha çok severler,o yüzden derslerinin interaktif hale getirilmesi öğretmenlerini zorlar.Yıllarca her iki gruba da eğitim verme şansım oldu.Okul eğitimleri,halk eğitimleri,personel eğitimleri verdim.Erişkinler,başkalarının sorduğu sorulara da merak içinde yaklaşırken,çocuklar arkadaşlarının sorularıyla pek ilgilenmezler.Velhasılı kelam,bundan sonraki bir yayınımı ya da bir kaç yayınımı ;eğer sizler bir soru sorarsanız ya da bir konu açarsanız,onun üzerinden yapmak istiyorum.Bir nevi kendi aramızda sohbet etmiş,bir panel düzenlemiş,bir konuda sempozyum yapmış gibi olalım istiyorum.Bu fikrimi beğenenler olursa,akıllarındaki konuyla ilgili soru yazsınlar ya da yorum bıraksınlar.Ben diyeceğimi diyeyim,gerisini de siz yazın.Bakalım neler olacak????

21 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Ben bu fikri beğendim Sevda'cığım. Kendi adıma sorumu da soruyorum. (Aç parantez bu soruyu birkaç hafta önce komşumuzda da sordum, epey konuştuk üzerinde ama bir türlü ikna olamadım.:) onlarla konuşup eve döndüm (zaten bitişik apartmanda komşum da)evde aklıma yeni sorular geldi. :))Tekrar buluşup bu konuyu yine açacağız ama daha buluşamadık. Neyse ben aynı soruyu sana soruyorum hatta cevap vermek isteyen (panel gibi olmuş dediğin için cesaret alarak) tanıdık-tanımadık yorumculardan da cevap gelirse sevinirim. Değil mi?:) ne derler insanlar konuşa konuşa...:)
Ay ne çok konuştum sorum şu:
Tanrı dediğimiz yaratıcı niye sırf puan vermek için, sınamak için, iyileri cennete, kötüleri cehenneme göndermek için insanları ve bu dünyayı yaratsın? Eline ne geçecek ki? Yani tövbe haşa tanrı olduğunu düşün, "Bir dünya yaratayım, hayvanlar olsun, kimi hayvanlar diğer hayvanları yesin. (şu bile ne kadar kötü), insanlar yaratayım, ne yaparlarsa yapsınlar karışmayayım ama yukarıdan seyredeyim, sonra iyileri mükafatlandırıp, kötüleri cezalandırayım." diyorsun.
Dolayısıyla 3 aylık bebek tecavüze uğrarken seyrediyorsun. (komşumun dediğine göre çok sabırlı tanrı, bekliyor sonra cezalandıracak) iyi de o bebeğin çektiği acıya değer mi böyle bir sınama fikri? Onca dünya savaşlarına? Soykırımlara, yani böyle bir fikir bana çok anlamsız ve haksız geliyor. Canı mı sıkılmış tanrının da, işi gücü yok, hadi insanlar yaratıp sınayayım? Hadi sınadı? Hemen belli olmuştur ne oldukları "Aman aman pişman oldum vazgeçtim tamam kıyamet kopsun" niye demiyor? Sına Allah sına...sına Allah sına...ne Autchwitz yetiyor, ne bir şey...:( yani ne eline geçiyor bizleri sınamakla? Anlatabildim mi? Kötülerin sonradan cezalandırmasının da dünyadayken acı çekenlere ne faydası var? Ben olayı basite indirgiyorum bir örnekle: Mesela ben beş çocuklu bir anne olayım, beş çocuğu bir odaya kapattım onları gizli kamerayla gözetleyeceğim, bakalım hangisi uslu, hangisi yaramaz, neler yapacaklar? Sonra da onlara şeker vereceğim veya cezalandıracağım. Biri ötekini bıçaklıyor ben seyrediyorum çünkü vakti gelmedi!!!! Yani olacak şey mi bu? Ben anlamıyorum kardeşim anlayan varsa anlatsın. Çok uzun yazdım çünkü komşumdayken bu sormak istediğimi ya ben iyi anlatamıyorum ya onlar pek anlamıyorlar. :))) yani demek istediğim yaratmasaydı insanları da, dünyayı da ne gerek vardı? Sınava ne gerek var? Bunca acıya değer mi? Sınav yaptı eline ne geçecek ki tanrının?

Teşekkür ediyorum şimdiden...

Nuray dedi ki...

Sen bulursun da kötü olur mu o fikir :))) İstediğimiz sorudan başlayabilir miyiz sormaya öğretmenim :))) öpüyorum seniii ...

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Ben kendimi boyle sartlandirilmis gibi, yani soru sormaliyim yada neyi merak ediyorum diye dusundugum zamanlarda aklima hicbirsey gelmez, olanlarda ucar gider ki:)))
Sen ne yazarsan ben okurum cunku bilirim ki illa birseyler ogrenecegim yazdiklarindan.
Ha bazan canim ciddi yazilar okumak istemez, o zaman ertelerim okumayi, ama ilerde illa okurum.
Hadi baskalari sorsun, sen yaz, bende dusuneyim:))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Müjdeciğim içimi okudun sanki.Daha geçen gün bunu konuştuk çocuklarımla,neredeyse aynı örneklerle.Ben de dinler hakkında yazayım istiyordum çoktandır.Bu halde ilk yayın dinlerle ilgili olacak o zaman.Müsadenle biraz kafa yorayım,sabaha karşı yazarım ben bu konuyu.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hehehe,teşekkürler örtmenim,istediğiniz sorudan başlayın çocuuum,aaa,her sınavda sormayın bu soruyu artık,hihihi

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

İşte demek istediğim de buydu,uygulamalı göstermiş olduk.Şimdi muhtemel açılacak konu senin ilgini çekerse dökülürsün sen de.Ayrıca ne güzel sözler bunlar ayol,gurur duydum vallahi 😍

bücürükveben dedi ki...

Estağfurullah canım, ne derler müsaade senin:)))bu konuyu sen de merak ettiğine göre, demek merak eden çok var:) buna sevindim ayrıca.:)

Merih'in Atmosferinde dedi ki...

Hani doktor bulunca şuyum var,buyum var diye başlar ya insan dikkat ettim blogcanlarda seni sıkmadan bilgi edniyor teşekkür ediyorlar.,sende (diyorum müsadenle,blogcan oldukya sakıncası yoktur umarım.)Samimi ve candan havalı sarşın ama havalı olmadan herkese bilimsel-teknik-donanımlı birikiminle cevaplıyorsun bu yöntemide beğendim.Şimdiden teşekkürler.

EQ dedi ki...

Valla sen ne yazarsan benim kabulum ve keyifle, ilgiyle okuyorum (dikisten hic anlamadigim ve ilgi alanima pek girmedigi icin, o yazilardaki fotolara keyifle bakip geciyorum sadece):)

Yalniz sen kadin hastaliklariyla da ilgili oldugunu yazmistin. Benim "Pap 3 D" ve Human Papilloma Virüsü ile ilgili özel sorularim olabilir, eh onu da özelden sorarim en iyisi:)

Ama fikir sahane, eminim cok ses getirecek burada.

Makbule Abalı dedi ki...

Bu yöntem güzel tabii, ilgi çekici. Ancak ben sizin diğer yazılarınızı da severek okuyordum; Akıcı bir dil, güzel bir Türkçe, zekice kelime oyunları... Son yazdığınız "Anılar" ne kadar güzeldi. Gerçi bazı bloglar hakkında henüz fikriniz yoktur ama, konu ilginç gelince ben içtenlikle yorum yapmaya geldim.

Sorularıma geçebilirim:
Televizyon programlarında pek çok sağlık programı var. Bunların içinde gerçekten izlenebilir kaliteli programlar öylesine az ki. Bazı programlarda bilim dışı konuşmalar yapılıyor, hurafelere yer veriliyor, yanlış bilgiler aktarılıyor. Bir doktorun doğru dediğine diğeri yanlış diyebiliyor. Halkımızın kafası zaten karışık, ne duysa uygulamaya kalkıyor. Benim merak ettiğim, bu yayınları denetleyen, etik ya da bilimsel bulmadığında yaptırımlar uygulayan bir kurum yok mudur? Tabip Odaları bu işlere karışmaz mı?

Diğer bir sorum: Yurt dışında insan sağlığıyla ilgili büyük hatalarda çok yüksek tazminatlar ödenirken ülkemizde neden hep hatalar örtbas edilir?

Son sorum: "Koruyucu Hekimlik" neden ülkemizde çok da önemli sayılmaz?
Pek çok soru düşünüyorum. Ama sizi daha fazla yormak istemiyorum. Teşekkür ederim.
Esenlikler dilerim.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Evet ya,sağolsunlar kimse burayı bir tansiyonumu ölçsene doktor hanım,muhabbetine çevirmeden soracağını soruyor,zaten mail adresimi de defalarca yazdım bunun için.Ben zevkle cevaplıyorum her soruyu.Dedim ya sosyal sosyal yazacağım diye,kim ne okumak istiyorsa onu yazayım,fikirleşelim dedim.Çok teşekkürler yorumuna.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hımm,bir dahaki sağlık yazımı bu konuya ayırayım o halde.Sen yine soracağını,telefonla ya da mailden sor Ayşem,her vaka başka başka neticede 😍

Sapsikanne dedi ki...

sorum yok örtmenim; ama açılacak konuyu merala bekliyorum.. Tanri ve dinler konusu derya dneiz; girilirse nasıl çıkılır hem de birbirini kırmadan bilmem :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Öncelikle beğeninize çok teşekkür ederim.Zaman zaman yazılarımda sorularınızın bazılarına değiniyorum.Eğer okumadıysanız Doktorlar ve Diğerleri başlıklı yazımı okursanız,bundan sonra yazacaklarım için iyi bir kılavuz olacaktır.Özellikle son sorunuzu çok beğendim,tüm sorularınızı içeren uzun bir yazı siize ithaf olunacaktır.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hiç merak etmeyin kimse kimseyi kırmayacak çünkü ben yazılarımda her hangi bir fikri dikte etmeden kendi birikimlerimi yazıyorum ,iddialı her sözün arkasına o sözün sadece benim fikrim olduğunu ve genel geçer fikir olamayacağını ekliyorum.Din konusunda da anladığım ve yaşadığım şekli ve sorularımı paylaşacağım,şu şöyledir,bu böyle olamaz gibi iddialı söylemlerim olmayacağı için kırgınlığa yol açacağımı sanmıyorum.Din o kadar özel bir durum ki,kimsenin de çok iddialı kesin yargılı lakırdılar etmesinin bilimsel anlamda bir değeri olacağını düşünmüyorum.Bu nedenle,daha çok fikir alış verişi gibi olacağını be herkesin mutlu olacağı bir yayın olacağını umuyorum.Bakalım göreceğiz,altından kalkabilecek miyim 😀😀

Bi Poşet Kitap dedi ki...

harika fikiiir ne sorular gelcek acabaa :)

Handan dedi ki...

Ne olacak bu memleketin hali söyle bakem. Ay vurma be,özgün olmadı tamam düşüniim biraz, sorucam ben sana sonra. Hahahah.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Şimdiden üç yayın konusu çıktı bile kuzucuğum.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hiiii,ayyy,en harika konuyu istediiinn.Ama bacım,peçeteye yazıp yollamazsan yayın yapmıyorum.De get,tam unutmuştum memleketin halini,gene soktun aklıma yaa 😜

deeptone dedi ki...

hımmm pekii, şemgen vizesi kalkacak mıııı :)))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hımm,sayın deep tonedan bir adet şengen sorusuuuuu,gelin hanıma düğün hediyesiiii.Taam be,bu soruyu da sosyal sosyal yazarım ki ben hihiggi