21 Şubat 2016 Pazar

KABAN ETKİNLİĞİ İKİNCİ PERDE BİRİNCİ KISIM

                         Heheheheh,etkinliği Melined  ( http://melined.blogspot.com.tr/  ) düzenleyince,yayınlar da ona öykünerek yapılmalı tebikiii.Mevlüdem de ara ara yayınlarını böyle parçalı yapar ya,ben de bu mantoyu öyle paylaşacağım.Yok kız,Mevlüdem anlata anlata yayın yapın dediydi de,ben zaten her diktiğimi anlatarak yayınlıyorum,hadi dedim bunu daha ayrıntılı anlatayım.
                         Bacıma vintage kalıptan retro bir manto dikiyorum.Kaşe bir kumaşım vardı,büyükçe bir bölümü hasarlı ve boyalıydı,beş liraya almıştım pazardan.Tam kardeşime manto çıkacak kadardı,bu senenin Burda Vintage dergisindeki bebe yaka mantoyu çalıştım.Aslında modelin orjinaline sadık kalıp düz renk yapacaktım ama,ilik ve düğme patı çıkacak kadar kumaş kalmayınca dergide yaptıkları gibi bu kısımları farklı renk çalıştım.Çok da iyi oldu kumaşın yetmemesi çünkü bu şekilde çok şık oldu.Mantoyu nasıl diktiğimi değil de yaka takmasını anlatayım dedim.Malum,kalıbı birleştirince ana yapı ortaya çıkıyor,esas iş yakayı takmakta.
                          Öncelikle yakayı dikip birleştiriyoruz ancak alt kısmını tamamen açık bırakıyoruz.



Yaka pervazını ,yakamızın üstte görünecek kısmına ekliyoruz,


tabi,yakayı birbirine eklediğimizde kenar süsü dikişini de geçiyoruz.Şimdi yaka bir yanda beklerken biz ön kenar patlarını hazırlıyoruz.


Telalayıp işaretli yerlerden ilikleri açıp,düğmeleri dikiyoruz.



Patları yerlerine diktikten sonra,yaka takma işine başlıyoruz.yakanın alt tarafa bakacak yüzünü mantomuzun arka yaka oyuğuna kalıbın işaretleri doğrultusunda iğneliyoruz.


İğnelerken kalıp çizgilerine milimi milimine dikkat edip dikerken de kaydırmazsak mükemmel bir yakamız olur.Her iki uçta da başlangıç noktalarına dikkat edip,iğnelemeye oralardan başlarsanız yaka kaymaz.Biraz acemilik varsa mutlaka teyelleyin,teyellemeye asla üşenmeyin,dikip sökmekten hayırlıdır.Çok düzgün olacağına emin değilsem bazı yerlerini ben de teyelliyorum,yaka pervazını teyellemişim bakın.Neyse efendim,yakayı oturttuktan sonra makineye çekiyoruz.


şimdiii,bu yakanın altı açık amaaa, diyenlere ben de diyorum ki,kız acele etme geliyor gerisi,


üst taraf pervaz ekli yaka katı,alt taraf da mantonun arka yakasına monte edilmiş yaka katı.Ortada dikiş payları,hah işte bu dikiş paylarını kalıp çizgisi hizasından elde dikerek birleştiriyoruz.Makinede de olur ama İngiliz dikiş okulundaki hoca elle birleştiriyor,bence de daha düzgün oluyor.


hah işte böyle.Diktikten sonra yuvarlak köşelere çentik atmayı ihmal etmeyin ki yaka düzgün ve rahat dönsün.Bu işlem bitince telalanmış pervazı aşağı çevirip ütüleyeceğiz ve çift taraflı yapışkan telayla mantonun arka yaka oyuntusuna sabitleyeceğiz.Onlar da gelecek yayına..Manto şimdilik böyle görünüyor,













26 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Eline sağlık Sevda'cığım, sen bir butik açsan, harikalar yaratırsın. Hatta ben çizeyim, sen dik:)))bayılırım moda tasarımına ama dikişten anlamam:)))düğme dik desen zor geliyor:))keşke 30 yıl önce sana rastlasaydım valla açardık bir butik...:)))

Nuray dedi ki...

Tühhhh Sevdadan önce yapayım dedim başaramadımm :)) Hahahaha gerçekten de böyle düşünüyordum ,ben çiçekler ve kadınlar etkinliğinin yayınını yapmaya uğraşıp durum...Hem pazen,hem kaban işini bir arada çıkaracağım ama biraz önce ütüsünü yaparken bir yandan da zihnimde sizinle konuşuyordum...Sabahtan beri kahvaltı dişında hiçbir şeyle uğraşmaksızın dikişle uğraşıyorum,ben mi diyorum pratik işleri bilmiyorum ,niye böyle zorlanarak yapıyorum,yoksa biz seviyoruz ama dikiş başlı başına zor bir uğraş mıı....offf bilemedim,denemeden( hem de defalarca),bir kaç kere sökmeden çıkmıyor işlerimmmm,besmeleyle de başlıyorum,beni yoruyorrr yoksa yaşlandım mı bennn...Doktor bana bir çareeeeeee......Neyse biraz da güzel şeylerden bahsedeyim,pazen kaabanımı çooook beğendim,eteği katlanacak,fotoğraf çekebilecek miiyim,hazırlanmaya halim var mııı,komşu çaya çağırdı,gitsem miii ????? ayyyy kızma kızma

Sevdaa kız yine çok güzel olmuşşşş,iyi ki kumaş yetmemişşş,çooook beğendim ,ellerine sağlıkkk,offf yaa niye yakın değiliz bir koşu gelirdim ,yan yana dikerdik,benim ki de yakalı

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

hehehe,sağol Müjdeciğim,annem de hep aynı şeyi söyler,sen okumasaydın butik açsaydık diye...

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

valla seninle birlikte dikmek çok zevkli olurdu Nurayım.Benim pazenli mantom en son dikileceği için daha çok var ona.Sırada bir bacıma bir Beliz'e iki kaban daha var.Başına otursak iki güne bitiririz de tek başına olunca anca bir haftaya dikiliyor.Beraber olsak fikir vere vere dikeriz hiç dik sök olmaz,hem de ne derin sohbetler ederiz,ooff of.Bu arada ,dikiş gerçekten zor bir zanaat,hele bizim gibi her şeyi kendi kendine yapa yapa öğrenenler için,o yüzden dik sök oluyor.Öptüm kocaman.

Nuray dedi ki...

Ooooo Müjde Hanım hem yazıyor hem çiziyor desene ,ne güzelll :)

♕Süslü Püslü ♕ dedi ki...

Ellerinize sağlık çok hoş olmuş:)

Türkan dedi ki...

2. kaban dikildi maşallah . Patta başka renk kullanmak farklı hava katmış . Kardeşiniz iyi günlerde kullansın . Sevgiler

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Çok sağolun :)

Ayselce örgüler dedi ki...

Ama bu model düşman çatlatırcasına güzellll ne yaptın doktorcuğum yeminle hazırdan bin kat daha güzel ve şık kutluyorum seni bravoooo neolur bende daha çok ayrıntılı dikişler dikebileyim inşallah zamanla olacak bekliyorum bendeki manto biteli nerdeyse 3hafta oluyor bu kadar beklemeye bir de yanına bonusu olsun dedim ne olduğunu söylemeyecektim ağzımdan kaçıp Mevlüde' ciğe yazdım galiba neyse çenem düştü ....diken ellerine kollarına gören güzel gözlerine maşallah mantonun sahibi (kim biliyorum tabi tahminle ) çokk şanslı ..

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Bacımın işte kaban narinim,dikersin sen de telaş yok,şimdiden ustalaştın bile.Çok dikince çok öğreniliyor,bakalım senden neler gelecek,eminim çok şık olacaklarına :))

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Afferin cocuuummm, odevinin hakkini vermissin ayrintili anlatarak:)) 100 uzerinden 100 verdim, otur!!!!
Valla bende katiliyorum arkadaslara, iyiki yetmemis kumasn on pat cok chic olmus, tam vintage havasi vermis. Vedaaaaa kiskaniyorum bak!!!
Guzel gunlerde giysin. Seninde ellerine saglik Sevdamm

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

hehehehe,tenkyu öğretmenim.hayırlısıyla astarlayınca bitecek inşallah,hihihi

sevdicann dedi ki...

Ay şimdi de kaban mı. Gerçi sen geçende kızına da dikmişrtin kaban. Komşunu da unutma ama.. Ne güzel şeyler dikiyorsunuz ya.. Mevlüde, sen, diktimdiktim giydim harikasınız:)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

bu ay kaban etkinliği ayımız da komşum,hani hanımlar altın günü falan yapıyor ya,biz de her ay birine bir etkinlik kakışlıyoruz,bir şey dikiyoruz.Geçen ay ve bu ay benim pazen etkinliğim,yine bu ay Melined'in kaban etkinliği,martta Aysel'ce Örgüler'in ceket etkinliği var.Daha önce Diktim Diktim Giydim ekose etkinliği yaptı,Funda'nın Penceresinden uzun etek etkinliği yaptı,hiç bitmiyor,ööyle kendimizi sazlıyoruz işte

Yelek dedi ki...

Ayyy ne kadar güzel olmuş kız ellerine sağlık. Veda bacım bu sene Sevda butik den doldurdu giysi dolabını. Kurban olam senin gibi aplaya.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Kız kıyamam ben bacıma,yavaşladım biraz yoksa daha çok dikeceklerim var ona.Sağol atomum.

Fatma Basaran dedi ki...

Harika olmuş. Özellikle ön pat çok hoşuma gitti. Elinize emeğinize sağlık :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Çok teşekkür ederim :)

deeptone dedi ki...

bacın şanslı :) anlatımın yine komik vee yorumlar da eğlenceli hihi :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

hehehehe,deli doktor terzi...

Aycan Ulus dedi ki...

Şu kumaşların yetmeme durumu olmasa düz renk dikip geçicez valla allahtan yetmiyor da renkleniyor dikişler :)) Çok şık olmuş ellerinize sağlık ;))

Gökçe dedi ki...

ben de bu mantodan dikecektimmmm :) süper bir kaynak oldu benim için bu post, devamını da bekliyorumm :))
Çok güzel olmuş bu arada, eline sağlık :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim,orjinalinden esinlenerek dikilen versiyonu öyleydi,ben de yaptım gitti.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Garfi,cepleri çok kocaman,ben hiç beğenmedim,gizli cep yapıyorum,bir de astar işi biraz çetrefilli.O yüzden sarktı elimde.Sanırım yarın tamamlayacağım,yayınımı yapayım da sen ona göre giriş mantona istersen,kolaylık olur sana da.Ama acayip şık oluyor giyince.