22 Ocak 2016 Cuma

KARDEŞİN DOLABINA KÜÇÜK BİR KOLEKSİYON ÇALIŞMAMIN SON PARÇASI DA BİTTİ

              Kardeşime dikmeyi planladığım son parça bir Channel ceketti,dün başladım ve bugün bitirdim.Demek ki insan azmetse aynı gün bile bitirebilir planladığı parçayı.Çünkü dün kaşe kumaşı ceket haline getirdim,bugün de astarı hallettim.Tabii bütün gün benim gibi evdeyseniz olabilecek bir şey bu.Neyse gelelim cekete,


Bu dergiden,

                                                                         


bu modeli kaşe kumaşa uyarladım.Ceketi nasıl diktiğim malum onu anlatmayacağım,asıl astarlama işinden bahsedeceğim.Öncelikle modeli hem kaşe kumaştan hem de astarlık kumaştan dikiyoruz.Ancak astarlık kumaşı biçerken;ön klapa ya da pervaz kalıbını ve arka yaka pervaz kalıbını ana kalıpların üzerine koyup bu bölümleri ana kalıplardan çıkarıyoruz.Astarı bu yeni kalıplara göre kesiyoruz,böylece pervaz eklentileri olmayan bir ceketimiz oluyor.Çünkü astarımızı,kaşe kumaşa diktiğimiz pervazlarla birleştireceğiz.Astarımızı ve ceketimizi tamamen diktikten sonra her iki kumaşın da yüzü yüze gelecek şekilde sırt sırta birleştirip,arka yaka ve ön kenarları dikiş paylarından iğneliyoruz.Şöyle ki,


                                                                         


sanırım anlaşılıyor ne dediğim.Sonra bu kısmı makineye çekiyoruz.Döndürdüğümüzde şöyle oluyor,


bakın kollar içeride kaldı,

                                                                        


şimdi kolları da uç uca ekleyeceğiz.Yanlız bunu yaparken kolların dönük durmadığından emin olun.Her iki kolun da kol altından dönmemiş olması yeterli.Kol kumaşlarının yüzü yüze gelecek şekilde ve dikiş payları dışarıda kalacak şekilde iğneliyoruz,


                                                                        

sonra da makineye çekiyoruz.Diktikten sonra da elimizi kaşe kumaşın kolundan sokup kolu çeviriyoruz.


 Artık sadece etek ucu kaldı.Ceketi tekrar ters yüz edip bu kez de etek uçlarını dikiş payından dikiyoruz ,yalnız her iki ucu da sonuna kadar dikmiyoruz  çünkü az bir kısmı elimizde bastıracağız aynı zamanda da ceketin düzünü çevirmek için bu açıklıklardan birini kullanacağız.Şimdi elimizi açık bıraktığımız kenardan içeri sokup kolları yakalayıp dışarı çekiyoruz ve tataaamm,astarlamamız bitti bile.Kalan açıklığı ve sarkan kenarı da el dikişiyle toparlıyoruz.Bunu yapmak çok basit ama fotoğraflayınca anlaşılmadı.Basitçe hazır bir ceketinizin alt kenarına bakıverin,ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.


                                                                           

Henüz son ütüsü yapılmadı o yüzden astarla kumaşın ek yerleri çok düzgün durmuyor ama ütülendiğinde hazır gibi olacak.


                                                                         

Gelelim İPUÇLARIna
--Öncelikle,kaşe kumaşın kıvırma payları kol ve etek ucunda 4 er cm iken,astarlık kumaşta 1,5-2 cm yeterli,çünkü astarın ana kumaştan kısa olması lazım.
--Astarı ve ana kumaşı diktikten sonra güzelce ütülememiz lazım,özellikle ana kumaşın kıvırma payları güzelce bastırılmalı.
--İki parçayı birleştirmeye başlamanın en kolay yolu,hem astarın hem de ana kumaşın arka kısmının orta yerini bulup işaretlemek ve birleştirmeye buradan başlamak.Arka yakanın ortasından sağa ve sola doğru iğneleyerek inerseniz astarın o tarafa bu tarafa kaymasını önlemiş olursunuz.
--Astarın etek ucundan sarkma yapmasını önlemek için ,kıvırma payını ya yapışkan tela ile ya da textil yapıştırıcısı ile yapıştırın.Hazır ceketlerimi kontrol ettim,hepsinde bu numarayı yapmışlar,süper bir hile bence.Hem astar sarkmıyor,hem de sarkma nedeniyle yakada oluşacak yırtılmaları önlüyor.
-- Eğer bir ev hayvanınız varsa bırakın çalışmanızı kontrol etsin,çünkü hatalarınızı hemen yakalar :))


                                                                          


                                                                         

babababa,bakışlara bak,anne yeter bırak şu işi beni kucağına al bakışı bu.Ceketi yetiştirmek için başından kalkmayınca onunla ilgilenemedim tabii.
            Umarım bu astarlama anlatımı iş görür.Yapması okuyup anlamasından çok çok kolay inanın.Evet efendim,kardeşin dolabına şimdilik son verip .pazenlerimde finale doğru yürümek istiyorum artık.Buyrunuz kombinlerimize bir bakalım,



 

Eh bir hafta için iyi bir çalışma oldu sanırım.Hadi kalın sağlıcakla.





























32 yorum:

BitliTurist dedi ki...

Eh derken? Nasıl yani? Bu yaptıklarınızı görüdükçe, zayıflayıp alışveriş yapmak istiyorum. :d Ellerinize sağlık. Kardeşiniz çok şanslı.

Tamam dikmeyi de istiyorum.. Olabilecek bir şey değil, ama olsun, istemek de güzel bir temenni.

Handan dedi ki...

O nasıl güzel yatıştır, nasıl güzel bakıştır :)

Ay ben daha fotoğraflara bakarken yoruluyorum, sonra da hatun bana enerjik diyor. Kim enerjik, ben mi sen mi :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

kız demek ki yaptığımız işler birbirimize karışık gözüküyor.Doğru bak,geçenlerde bir arkadaşım bana,'sen insan olamazsın,biyoniksin sen' dediydi,demek bu yüzdendi.Valla senin yorulmadan bıkmadan Bilgiç'in etrafında tavaf yapman beni bitiriyor.Belki de ikizlerin etrafında pervane olduğum zamanları anımsatıyordur bana da,o yüzden yoruluyorumdur :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

hehehehe,ne bileyim yahu,ben de hep daha çoğunu yapma hissiyatı mı vardır nedir,yaptıklarım hep az gelir bana.Ablam da söylüyor,hobiyi göreve çevirdiğimi,ya galiba haklı kadınceğiz.Bak şimdi siz yazınca kafama dank etti.Hoş geldiniz bu arada,sefalar getirdiniz.

Nuray dedi ki...

Parayla ölçülemeyecek güzellikler bunlar.İçinde sevgi var ,emek var,enerji var,coşku var..Kısa sürede üç ayrı parça her biri birinden güzel...Sevdaaa sen çok yaşa emi,ellerin kolların dert görmesin,kardeşin de sağlıkla ,keyifle giysin ,ama eminim en çok da gururla giyecek,hey bunları ablam dikti biliyonuz mu siz bakışı atarak :))) Astar da deneyeceğim efendim ama ben yaparak yaşayarak öğrenenlerdenim hahahaa hep itiraz hep itiraz ....Günaydın bu aradaaa

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Günaydın sana da,çok teşekkür ederim Nurayım,aynen dediğin gibi yapacaktır Veda,eminim.Astar işi ahan da bu kadar kolay,manto ceket gibi kollu şeyler,hele de yazdığım ip uçlarıyla çok kolay valla bak.Zor olan kolsyzlar.Dene bak.

oytunla hayat dedi ki...

Bir kere daha karar verdim, dikiş bana göre değilmiş..Sen o burdan bu burdan diye anlatırken bile kafam karıştı :))) Bitmez işlerim zaten meşhurdur. Bir de bunu eklemeyelim :))

EQ dedi ki...

Heeee...kardesine ceket dikmismis. Lafta biz de kardesiz dimi? Bizim basimiz kel mi? Bak kiskaniyom artik he!


Aman bir de ciddiye alirsin, valla saka yapiyorum. Zaten bana kumas yetistiremezsin, cadir gibi birsey olur:)
Ceket bir harika olmus yaa..diktigin seyler de öyle az buz birseyler degil yani. Süpersin doktorcum, ellerine saglik.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

hahahha,gerçekten istesen yaparsın sen ama merak meselesi işte :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

te allam yaa,kadın sen kendini nasıl bir dev aynasında görüyorsan artık,bakarsın birgün beraber çay içip dikiş dikeriz ;)

Ayselce örgüler dedi ki...

Offfff bu güzellikler neeee kesinlikle butik açmalısın şekerim ;) dikişlerin fazlasıyla başarılı cekete bittim benimde bu kalıptan var 2015 burdasında hatta Nuray hocam da düşündüğünü söylemişti dikeceğim inşallah eee senden astarlamayıda öğrendim hem kızımın ceketinide bitireceğim hemde kendime dikeceğim:) diken ellerin dert görmesin maşallah benim doktorcuğuma.

Yelek dedi ki...

Senin şu kompakt kardeşin var ya ne şanslı bir hatundur. Bir haftada 3 ayrı kıyafetin sahibi oldu. Allahım nasıl severmişsin o kardeşini dikmelere doyamadın. Kız kardeş candır. Benim kardeşimde diktiğim bir şeyi çok beğensin direkt alır. Abla bu çok güzel zaten belliki bana dikilmiş der. Hiç bir zamanda hayır demem. Çünkü ben yine dikerim. Kız Allah acılarını göstermesin. Çok aminnnn. Bu arada ceket 10 numara olmuş. Bahar gelsin Sevda kardaş bir ceket dikme etkinliği yapak derim. Mevlüde olsun bu sefer etkinlik sahibesi. Sıra onda, yapamam falan yok dimi.

BitliTurist dedi ki...

Hoşbuldum. Ama ben bayağıdır takip ediyorum. Hatta şu hobi fuarı üzerine yazışmıştık buradan. Bu arada bana yakın diye gittim, ben de elim boş çıkmayım diye keçe aldım. :D Sizin iğnelerle yarışır herhalde. :)


Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ay özür dikerim ya,gidip yayına tekrar bakınca hatırladım,hatta ufaklığa tahta boncuklu bir şeyler yapacaktınız da boncuk da alırım demiştiniz.Bu arada Emiönünü'nde Tuhafiyecilerin sokağının bitiminde sağa dönün azıcık yürüyün sağda bir dükkan var adını hatırlamıyorum,yüzvinlerce boncuk var,adamlar da bilmiyor çeşit sayısını.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Sağol narinim,gayet kolaymış değil mi

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ay esas ablası olmakla ben şanslıyım Fundacığım,öyle fedakarlıklar yapmıştır ki,ona ne yapsam az gelir.Canımın yarısıdır,öbür yarısı da ablamdır.Kız pazen birince kaban etkinliği yapalım dedik ya,onu da Mevlüdem yapsın dedikya.Ceketi de mi o yapsın kız,yazık len.Ceketi kakalayacak birini düşünelim bakalım hihihihi

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ve de aynen,kız kardeş candır can,seninki de çok şanslı bak.İnsanın bacısıyla öyle teklifsiz olması nasıl güzel bir duygu değil mi,Allah hepsine sağlıklı uzun ömür versin

Yelek dedi ki...

Ben harbi yaşlandım. Elimizin altında bir Mevlüde varya kakala ne bulursan. Oyy zavallı kadıncaaaz. O zaman ceket etkinliğini Aysele yamayalım. Ve aminnnnnn diyorum. Kardeşimle aramızda 3 yaş var ama nerdeyse koskoca kadıni kucağıma alacam sevicem. Erkek kardeşimlede 12 yaş var. Düşün artık ona davranışımı.:))))

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Hahahahhaa Nurayim bende anlatmadan pek anlamam, illa gormem lazim:))
Bakarak daha guzel ogreniliyor bence:)) Bir kere deneyince: amaaaannnn bunuu buyutmusum gozumde olacaksin. Kendimden biliyorum:)
Ilk ceket dikerken, allahim ben sapsigin onde gideniyim, delimiyim hem ceket, hemde astarli diye az kabuslar gordurmemistim kendime:) Birinciyi yaptiktan sonra o hizla 3 ceket dikmistim, hemde eeennn acemi oldugum donemde:))

Mevlude Turk Topal dedi ki...

He canim hee, ceketide yikin ustume!!! Buldunuz tabi elin gavur memleketlerinde tek basina bi gariban, vurun abaliya hesabi:))
Tamam ceket etkinliginide ben yaparim sorun yok, amaaaaa, bundan sonra ben ne dersem o!!! ( boylede diktatore baglarim aninda:))

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Sevda'm cosmussun valla kiz. Cok guzel olmuss, ellerine saglik hayatim. Ama, ama ablasii Izmir'e soyyyyllleeee efil efil bir elbise yakismazmi simdi?
Bu arada DILEK ABLAAAAAAAA gormuyorsun sen burayi tabi degil mi? Gor bakkk, ellerde ne kardesler varr!!!! :)))
Mikser gibi hissettim kendimi:)))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Fundaaa,kız benim kardeş 44 yaşında,ben hala onu yere yatırıp gıdıklıyom,sırtıma alıp gezdiriyom falan.Kız işte bunlar hep delilikten.Sevme delisiyiz biz.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Mevluudeemmm,anacım sen etkinlikleri yapmasan da,sen ne dersen o,zaten.Şatonun cesur prensesi senii...

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

ayrıca,ablam kıskanmaz ki,aksine Veda'ya bir şeyler yapıyorum diye çok sevinir.Veda bizim çocuğumuz gibi be.

Ayselce örgüler dedi ki...

Sevda'cığım benim astar ense kısmına ve omuzlara dar oldu cekette oldukça bolluk var astarın arka parçasını ortadan kesip yukarıdan aşağıya dikdörtgen bir parça yerleştirsem olarmı hı de hele biraz keyfim kaçtı ilk deneme beni zorladı keşke kursta astarlamayıda öğretselerdi :((

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Aa,neden olmasın ki,tabiki olur.Ceket senin keyif senin,istediğin gibi dikersin,yap gitsin bacım

Ayselce örgüler dedi ki...

Sağoll ustam benim ; öyle yapayım bari kaban etkinliğine de yetiştireyim ;)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Yok ayol,ne ustası....

deeptone dedi ki...

renkler çok güzelmiş yaa :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

teşekkür ederiz ki

deniz dedi ki...

size abla diyebilir miyim?

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

hehehhe,amanın pek çok kardeşim oldu,siz de gelin,bir taneye daha yer açarız