20 Ocak 2016 Çarşamba

AZICIK PAZENLİ KIZKARDEŞ ELBİSESİ-BU DA MANSİYON ALIR HERHALDE

             Kardeşime diktiğim ikinci elbise de bitti.Bu seferkine olmazsa olmazım pazenlerimle hafiften dokundum.Bir önceki diktiğim divitin elbisemden artan kumaştan çıkardığım minik gülleri elbisenin üzerine monte ettim.
             Model gene 1968 Burda Moden dergisinden.Bu kez yakayı yükselttim,nar çiçeği renginde kaşe kumaş kullandım.Geçen seferki elbiseyi tulumlama şeklinde astarlamıştım ancak ha bire kafam karışmış ve dik sök yapmıştım.Astar işi çok nankör bilirsiniz,azıcık ara verince,len ben bunu nasıl çevirdiydim öteki sefer la,oluyor insan.Bu yüzden bu elbiseyi omuzlardan çevirdim,aman pek rahat ettim.Bir de elbise bir anda bitti gibi oldu sanki.


Öncelikle her astarı ait olduğu kumaşa yaka ve kol oyuklarından diktim.Dikerken tam kalıbın başlama çizgilerinden dikmeye dikkat ettim yani dikiş paylarına taşmadan sadece kalıp çizgilerinden diktim.Böylelikle çevirirken zorluk çıkmadı.


Omuzları dikmedim,burası önemli.


  Astar parçalarını ve ana kumaşı da birleştirmedim.Ama önceden tüm kenarları overlokladım.Aslında astarı ve kumaşı tam olarak ,omuzlar hariç,diktikten sonra da birbirlerine ekleyebilirdim ama böyle tek tek parçalarla çalışmak kolayıma geldi.


Çevirme yapmadan önce yaka ve kol oyuntularına çentikler attım ki döndürme sonrasında potluk veya çekme olmasın,


Her parçayı bu şekilde hazırladıktan sonra,ana kumaşı ana kumaşla,astarı astarla birleştirip omuzlara geldim.


Elbiseyi astar dış tarafta duracak şekilde çevirip ana kumaşın omuz dikişlerini makineye çektim.Astar dikişlerini de elimle bastırdım ve kaba işim bitmiş oldu.

 

Burada gördüğünüz şekilde.Sonra yaka ve kol ağızlarına 2 milimden dikiş geçerek elbiseyi tamamladım.Göğüs altına şerit çekip divitin gülleri monte ettim.Divitin parçaların kenarlarını yorganlama dikişiyle temizledim.Kumaş yapıştırıcısıyla da elbiseye monte ettim.



Şimdi sıra geldi elbiseyi gösteren en önemli aytıntıya,ütü efendim ütü.Ütülendi asıldı huzurlarınızda,



İnşallah iyi günlerde giyer.Hadi kalın sağlıcakla.











35 yorum:

Ayselce örgüler dedi ki...

Astarlama yüzünden kızıma diktiğim uzun ceket kaldı ne güzel anlatmışın okuyunca sanki hemencik yapıveririm gibi geldi:) divitin elbisemin biri dün bitti üzerimde resimlemek için oğlumu bekliyorum diğerinide kestim ama kollarına kumaş yetmedi başka kumaştan yapacağım veeee bende bende divitinimin çiçeklerinden kestim belki bir yerde kullanırım diye ,bunu yapmayı yayınladığım güllü elbisemin çiçeklerinden kesip kolye yapmayı düşünmüştüm ;) güllü elbisemin kenarları akmıyor divitininki akıcı sen gibi kumaş yapıştırıcı alayım bari off ne uzatmışım :))) elbise çok şık çok güzel dikmişin sahibi severek kullansın.

Handan dedi ki...

Güle güle giysin kardeşin:) Ellerine sağlık hamarat hatun :)

Nuray dedi ki...

Kardeş yaşadı,nasıl da sevinir ,ellerine sağlık.Sevdacığım bu astar konusu benim başımın belası,uzmanlaşmak istiyorum bu konuda,yelekte,elbisede,kendi tahminlerime göre yapmaya çalışıyorum ama çok zorlanarak,astar yapan arkadaşlara bakıyorum pek bi pratik yapmışlar,uzman bir dikiş hocası olsa gideceğim de, yok...

nurtenbegendi.blogspot.com dedi ki...

Ama çok güzel olmuş. Ne şanslı bir kardeşmiş, maşallah ona da, sana da canım.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Bu yöntemle çok tahat ettim narinim,dene bak.Yalnız kolları astarlarken ya elde bastır ya da ceket astarlama videosu diye yaz youtube a oradan bir izle.Aslında kollu bir şeyi astarlamak,kolsuz elbise ya da yelek astarlamaktan daha kolay.Bekliyorum elbiseni , drsevsasahin@hotmail.com a fotolarını atmayı da unutma.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Sağol Handancığım :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Nurayım,ben de bir sürü video izledim youtube dan ,ondan sonra da oradan gördüklerimi kendi kolayıma giden bir şekilde yaptım.İlk elbisede dik sök dik sök yaptıktan ve elbiseyi bitirdikten sonra,len ben niye bu kadar uğraştım acaba diye videoları izledim.Önceden izleme ihtiyacı duymadım çünkü kaç seferr yaptığım işti güya.Az yapınca unutuyor insan.Ama bu anlattığım yöntemle çok rahat oldu,elbise hazır astarlanmış da elime gelmiş gibi oldu valla.Artık yelek ve ya kolsuz elbise dikersem hep böyle astarlayacağım.Kollu şeyleri astarlaması daha kolay çünkü.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

sağol Nurtenciğim :))

sevdicann dedi ki...

Ay sen benim de ablam olsana ya. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Aaa,ne demek ayol,tükkan senin,oldum gitti

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Daha onceden nasil astarladigini merak ettim:)) Anlattiklarina bakilirsa deveye henden atlatmissin oncekinde:)) Kursta pazen elbisemi boyle astarlatmisti hocamiz. Hep boyle astarliyorum simdi. Banada kolsuzlar daha kolay geliyor. (sadece elbisede) Ceket manto kolay zaten...
Veda yasadi valla, sen gidene kadar iki daha dikersin. Ama ablasi bu elbiselerin uzerine ceket lazim, yada icine uygun birseyler. Hadi yaptin bir hayir, tut bacagini..... derler bizde:))
Ellerine saglik, guzel gunlerde giysin Veda'cik...

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Heheheh,seni çılgın şeker deli,tabi kardeşine dikiş diken abla olarak tecrübeli olduğundan hemen tasarladın bir sonraki parçayı.Aynen bunların peşine bir ceket geliyor zati,hihihihii.Gömleği çoktur onun,ama ceket lazım.Daha dün yazdım Veda'ya üstlerine bir ceket dikeceğim diye.Hani sen yazmıştın ya yeleği tulum astarladım diye,işte elbiseyle astarı birbirine dikip çeviriyorsun ya,anam ağladı valla,şimdi bile ne yaptığımı hatırlamıyorum.Ama bu yöntem çok pratik.Sen yeleği nasıl astarladındı anlatsana.

Nuray dedi ki...

Yaa Mevlüde ceket manto kolay ne demek yaa,dalga mı geçiyon sen,gece gece beni deli etme ,kolay da ben niye yapamıyorum,o zaman gelip bana öğreteceksin bilmem ben :))

bücürükveben dedi ki...

Benim de böyle ablam olsaydı dedim:)))eline sağlık valla, Burda'lar eskiden annem hayattayken bizim eve de alınırdı, annemin elinden senin kadar olmasa da - az buçuk diyeyim - gelirdi, bir şeyler dikerdi kendine:(((o günleri hatırladım:(((kardeşin güle güle giysin Sevda'cığım, eline sağlık, ay ben böyle her şeyde eskileri, annemi hatırlayacak bir şey buluyorum ne oldu bana ihtiyarlık bu herhalde:)))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ya Nurayım,ceket manto harbiden kolay valla.Kolsuzları çevirmesi yakadan dolayı zor oluyor.Ceket manto gibi kollularda iki parçayı da ters çevirip birbirine dikiyorsun dikiş paylarından ama her şey dışa bakacak şekilde.Küçük bir aralık bırakıyorsun dikmeden.O aradan çeviriveeiyorsun bitiyor.Bak youtube a,veket astarlama diye yaz,bir sürü çıkıyor.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Sağol Müjdeciğim ya.Ben de sana kızkardeş oluveririm o zaman.Anneciğin nurlarda yatsın.Ne güzel haturlaman,ya hatırlamasan ,esas o kötü.Rahmet istedi demek ki.Ben de bu eski Burdalar'dan bir şeyler dikerken,kim bilir kimindi bu dergi,kim bilir neler dikti bundan diye içlene içlene dikiyorum inan.Az evvel kalıp çıkarırken de düşünüyordum,benden sonra bu dergiler ne olacak diye.Yaşlılıkdan değil de,çok düşünmekten,hayatı sorgulamaktan oluyor bunlar hep :)) Anneciğinin eski Burdaları duruyorsa ben talip oldum şu anda.Hepsini,eğer varsa tabi,ödemeli kargoyla yolla bana.Onlardan bir şey dikip yollayayım sana,nostalji olsun....

Ersin DOĞAN dedi ki...

Bu işlerde ne kadar zor ve uğraştırıcı geliyor bana. Masa yap desen bir hafta uğraşırım, üşenmem. Fakat şu kıyafet çok çok zor geliyor. Eline-koluna sağlık. Doktorum, ustam. :)

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Yelegi astarlarken face de bir video izledim amaaaannnn dedim ne kolaymis. Linkini veririm istersen.
Nuray askolsun yaa, valla dalga gecmedim ortmenimmm, bana kolay geliyor, gosteririm tabi hayatim ne demek, istedigin o olsun. Ama Sevda'nin dedigi gibi o kadar cok video varki, illa sana kolay gelen birsey buluyorsun.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ay estafurullah ustalık bana kalmaz da,haklısın valla zor iş ama zevkli.Masa yapmak da bana zor gelir mesela.Bilmem çünkü nasıl yapılır.Dikişin zorluğu iğneyle kuyu kazmakta....

oytunla hayat dedi ki...

O divitinler elbisenin havasını nasıl da değiştirmiş...
Ellerine sağlık yine..
Offf ben sizi niye okuyorum ki hem... Fesatlık kuduracağım :)))

Unknown dedi ki...

süper olmuş nasıl özendim anlatamam ellerinize sağlık

Yelek dedi ki...

Abovvv kardeşe gidilene kadar bi dolap dolusu kıyafet dikilecek sanırsam. Yahu çok güzel olmuş. Bu arada kardaş incecik tini mini bir hanım galiba jilenin bedenine haset haset baktımda. Pek bi kücücük geldi. Ayrıca bu elbiseye 1. lik ödülü verilir cicim, mansiyon alır herhalde diyip niye eziyon kendini.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hehehe,belki özenir sen de yapmaya başlarsın belli mi olur??Bu işler böyle böyle başlar :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim,hoş geldiniz.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Miniciktir benim kardeşim.Hep bahsediyorum ya,boy 155 falan,beden 36 ,ööyle kompakt bir kadın.Kız pazen değil ya ,hani çinko minko yapıyom ya,eh bunda da azıcık divitin var ya o yüzden mansiyon istedim hihihihi.

Unknown dedi ki...

Kardeş olma istekleri bayağı çoğalmış ama kontenjan dolmadıysa ben de kardeşiniz olabilir miyim?
Hem yine diyeceğim astarı yüzünden güzel.Ben olsam, arada yüzünü arada tersini giyerim :) Çift taraflı montlar gibi, çift taraflı elbise. Emeğinize sağlık.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

aaa,ne demek,oldunuz bile,benim kalbimde hepinize yer var.Seviyorum böyle içi desenli olunca,eşim de çok beğendi içini.Aslında gömleklik hafif satenimsi bir kumaş,belki dikerim bir gömlek :))

Unknown dedi ki...

Süper olur bence de. Merakla bekliyorum dikeceğiniz şeyi.
Sevgiler.

ANTİGONE dedi ki...

çok güzel bir elbise olmuş, ellerinize sağlık. astarlamayı da çok sade ve güzel anlatmışsınız :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

sağol çakıl taşı,yaptım bir şeyler işte :)

deeptone dedi ki...

ay ben madalya vereyim yaaa :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

oy oy oyyy,madalya veren ellerin dert görmesin derinim :))

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

Hasta iyi olacaksa doktor gelirmis ayagına :))
Durucuguma doogum gunu cicisi dikiyorum boyle jilegibi az ozeneyim dedim ee nasil ceviricegim derken googledan nakayim dedim aman dokrum yetisti geldi nasil isime yaradi anlatamam ellerine kkkollarina saglik Sevdam optum kocaman:)
(tlf dan yazdim noktalar da fazlalik olabilir:)))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

İşine yaramasına ne çok sevindim ablacığım,güle güle gşysin minnoş 😍

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

Ayy sağol yaramaz mı senin verdiğin minik püflerle harika oldu hayatım da kendim için bile bu kadar özentili çalışmamıştım:))))) bu çalışma hep zor geliyordu ama yapabilince de çok mutlu oldum tekrar teşekkürler ne zaman yayınlarım bilmiyorum sırasını bekleyecek:) inş bedenini de denk getirebilmişimdir:))öptüm.