4 Nisan 2015 Cumartesi

Begüm'e cevap

         Nedense sayfana yanıt veremiyorum,şehirdışındayım,döner dönmez Burdalar'ımı tarayıp hemen hangisi olduğunu yazacağım.Ama Shelby haklı senin kalıp daha güzel.Ancak internet üzerinden kalıp alma işini kıvıramayanlar varsa benim gibi Burda kalıbı da oldukça hoş.Sevgiler.

2 Nisan 2015 Perşembe

DİKİŞ SEVDA'SI: DİKİŞ İPLİĞİ

DİKİŞ SEVDA'SI: DİKİŞ İPLİĞİ:                        Sevgili Mutlu Kız'dan gelen bir soru üzerine biraz bilgi paylaşımı yapalım istedim bugün.Dikiş iplikleri,mukaveme...

DİKİŞ İPLİĞİ

                       Sevgili Mutlu Kız'dan gelen bir soru üzerine biraz bilgi paylaşımı yapalım istedim bugün.Dikiş iplikleri,mukavemetlerine,esneme kabiliyetlerine,dikiş esnasında kopma sayılarına,kayganlıklarına göre kalite alıyorlar.İplik kalınlığını ifade eden çeşitli terminolojiler var ancak oldukça karışıklar.Tekstil konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmadan bu rakamları okuyup anlamak pek olası değil.Dikiş iplikleri malzemelerine göre ikiye ayrılıyor,doğal ve sentetik malzemeler.En çok tercih edilen ise polyester iplikler.Pamuk ipliğin mukavemeti 4 iken,polyesterinki 12. Elbetteki her kumaş her iplikle dikilemez ancak genel dikiş için her tuhafiyede bulunan dikiş ipliklerini kullanabiliriz.Genel dikiş bir tekstil terimi.Kabaca,ev tipi dikiş makinesinde dikebildiğiniz tüm dikişleri ifade ediyor.
                        Piyasada dikiş ipliği diye satılan makaralar,genel dikişte kullanabilmemiz için standardize edilmiş ipliklerdir.Yani evde yapacağınız her türlü dikişte kullanılabilirler.Bize düşen sadece doğru kumaşı doğru iğne ile dikmek.En sık kullanılan iğne 90 numaradır.İğne konusunda kararsızsanız,kumaşı alırken kumaşçıya kaç numara ile dikeceğinizi sorabilirsiniz.Ya da bir parça kumaş üzerinde değişik iğnelerle deneme dikişi yapabilirsiniz.Pratik olarak,şifon ve benzerlerini 70 numara,kot ve benzerlerini 100 numara ve geri kalanını 90 numara ile dikebilirsiniz.
                        Hepinize kolay gelsin.








31 Mart 2015 Salı

DİKİŞ SEVDA'SI: GOBLEN

DİKİŞ SEVDA'SI: GOBLEN:                     Ülkemizde kanaviçe ya da etamin işine karşılık gelen bir Fransız işlemesidir.Fransa'da 17. yy da halı,koltuk,perde,d...

30 Mart 2015 Pazartesi

GOBLEN

                    Ülkemizde kanaviçe ya da etamin işine karşılık gelen bir Fransız işlemesidir.Fransa'da 17. yy da halı,koltuk,perde,duvar süslemelerinde kullanılmış ve Avrupa'ya yayılmıştır. Ülkemize 19. yy da gelmiştir.Orjinal adı Gobelin'dir.Kanaviçe çarpı şeklinde işlenirken,Goblen yarım çarpı olarak ve hep aynı yöne işlenir.Yani sağdan sola ya da soldan sağa işlenir.Kanaviçe gibi yukarı aşağı işlenmez.Hep aynı yöne işlenmesi işlemeye üç boyutlu bir görünüm verir.
                     Goblen şemalı ya da baskılı olarak satılır.Şemalı Goblen'de kanaviçe gibi örnek sayılarak kumaşa aktarılırken,baskılı Goblen'de resim kumaşın üzerine basılı olduğundan uygun renklerle resim üzerinden işlenir.Günümüzde hala çok değerli bir el sanatıdır.1 e 1 ya da 1 e 4 boyutlarında işlenebilir.Baskılı Goblenler genelde bire bir hazırlanmıştır.Şemalı Goblenler ise her iki şekilde de işlenebilir.1 e 1 işlemede bir kareye bir yarım çarpı işlenirken 1 e 4 işlemede bir kareye dört yarım çarpı işlenir.



İşleme yönü.

 Bire bir ve bire dört işleme.

 Şemalı Goblen.

 Baskılı Goblen





Bu da benim işlediğim Goblen,





İşlenmiş bölümleri daha parlak olarak görebilirsiniz.


Merserize ipliği altı kat olarak kullanıyorum.Merserize dışında çeşitli iplikler de kullanılabilir.Son derece keyifli ve kolay bir el sanatı,kasnakla ya da kasnaksız işlenebiliyor.Hepinize kolay gelsin.