16 Aralık 2015 Çarşamba

OVERLOK MAKİNESİ AYAĞIMA DA GELSE ALMAM ARTIK,PFAFF SEN BİR HARİKASIN,BİLMEM KAÇINCI BÖLÜM

                       Ne zamandır bir overlok makinesi düşünüyordum.Hevesimi de fuara saklamıştım,katoloğunda yazıyordu çünkü.Bizim fuar işi tırt çıkınca dur makinemde bir deneyeyim dedim.Ha ,denediğim şey tiriko bir kumaş.Bunca yıldır dikiş dikiyorum,otuz altı yıl oldu ,hiç tiriko dikmemişim ya ben.Melined Mevlüdem dike dike beni de gaza getirdi,nihayet ben de bir kazak diktim.Yahu şimdiye kadar niye dikmiyormuşum ki,ne kadar zevkli bir işmiş.Overlok makinası da şart değilmiş.Hele benimki gibi bir makineniz varsa,yani overlok dikişi diken bir makine,durmayın derim.Efendim öncelikle kızımın istediği model kazağı kumaşın üzerine yatırıp kestim,


bu ne rahatlık ayol,kalıp yok,teyel yok,




Sonra omuzları makineye çekip kolları bedene ilikliyoruz,yan dikişleri hem gövdede hem de kollarda henüz kapatmıyoruz.


Gördüğünüz gibi yüzü yüze gelecek şekilde iğneledim,Çapi her zamanki gibi kontrolde,bir de inat ediyor kalkmamak için ki sormayın,


şimdi kolları makineye çekiyoruz.Bu işlem bittikten sonra da kol ucundan başlayıp etek ucuna kadar bir baştan bir başa dikiyoruz.Koltuk altını denk getirmeyi unutmuyoruz.


Benim makinemde kapalı overlok diye geçiyor bu dikiş.Bir arkadaş hangi iğneyle overlok yaptığımı sormuştu,overlok için özel bir iğne gerekmiyor,sadace diktiğiniz kumaşa uygun iğne olmalı.Bu kazağı 80 numara streç iğnesi ile diktim ben.



Arkadan ve önden böyle görünüyor işte.Kol uçları ve etek uçlarını da 80/4 çift iğne ile kıvırdım.Çift iğne hakkında bilgisi olmayanlar için ;80 iğnenin kalınlığı,4 de iki iğne arasındaki mesafe ,milimetre cinsinden.Çift iğne kullanmanın hiç bir zorluğu yok inanın,ben de youtubedaki videolardan öğrenmiştim.
                Gelelim tüyolara;kolları gövdeye eklerken ,kolun ortasını omuz dikişine denk getirip iğneliyoruzya,bence makineye çekerken de iki yana doğru ortadan başlayıp dikmek daha düzgün sonuç veriyor.Çünkü bir uçtan bir uca dikerken üstteki kumaş esneyip bir tarafa doğru daha çok kayıyor.Etek ucu ve kol ucu dikerken kumaşı kendi akışına bırakmak lazım,azıcık bile çektirseniz marullanma yapabilir.Son olarak omuzların aşağıya doğru esnemesini ve kaymasını önlemek için omuzun normal haldeki genişliği kadar kurdele yada saten biye kesip,omuz dikişine eklemek lazım.
                   Kazak bitti ama yaka kısmını süveter şeklinde istiyor kızım.O yüzden yaka için biye öreceğim,



Eneeemmm,yakalandım.İp almaya gidince tuhafiyeye de uğrandı tebii.Solda gördüğünüz duck 
kumaş masa örtüsü olacak,öyle dantelle falan süslenecek.O ponponlar falan da divitin etkinliği için dikeceğim eteği süsleyecek.Bi dolu da penye ve tiriko kumaş aldım,bu sefer yan sokağa daldım iyi ki de dalmışım.Geçen yazımda demiştim size,bu tuhafiyeci Eminönü'ne meydan okuyor diye,buyrun Çıtaklar tuhafiyeden izlenimler,







Burada bir tek yün yok.Onun için gittiğim tuhafiyedeki fiyatlara da şaştım kaldım.Yünler ne kadar pahalı yahu.Ben sepetten ala ala reyon fiyatlarından habersiz kalmışım.Bu durumda ,bir bloger ablamızın sayfasında gördüğüm yüncüyü sizinle paylaşmak istiyorum.Fiyatlar inanılmaz ucuz ve yolluyorlarmış her yere.Sitenin adı Spotine.Mutlaka bakın.
             Efendim,eve döndüm attım kendimi mutfağa,yarın oğlum okula pasta götürecekmiş,yaş pasta yapmam lazım.Bir de benim kuzular ha bire okula pasta taşıdıkları için okulun kapısındaki bekçi abilerimiz de habire gelen geçen pastaları görüyorlar.E,can bu,çeker,göz hakkı da var,bu sefer bir tane de onlara yaptım,







Ayyy,yoruldum yahu,şimdi oğlum kucağımda yazıyorum size,kucağımda derken küçük oğlumu diyorum,Çapim'i,


Hadi kalın sağlıcakla....

















27 yorum:

Unknown dedi ki...

çok eğlencelisin,onca işin varken güzellikleri de ihmal etmemen ilham verici,
ben dikişle yeni haşır neşir oluyorum,sanırım danışmak için bi arkadaşım var artık,yaşasın.
sevgiler

Bi Poşet Kitap dedi ki...

abla bu kadar enerjiyi nerden buluyorsun maşallah yaa :) kazağın rengine bayıldımm, pastalara da tabi mmm :) ama en çok kediyi sevdim resmin içinden çıkarıp sevesim geldi :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Seve seve,başımın üstünde yerin var hemşirem

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Kuzucuk,belki virgün gelirsin,sana pasta yaparım,çay olurken sen Çapi'yi seversin.Te allaaam yaaa,şuraya şöyle atraksiyonlu bir şey yazayım,harf hatası yapmayayım diyorum,daha en başında yapmışım gene.Hayır,düzeltimiyor da mandebur şey.Aman neyse yani,ben pasta yaparım sen yersin,biraz da parmağından Çapi'ye yalatırsın :)))

Bi Poşet Kitap dedi ki...

yaşamış kadar oldum valla :) inşallah bir gün yollarımız kesişir :) Çapi'nin tırnaklarını kesiyorsanız neden olmasın :D

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Kestiriyor ki benim paşam ablası,hem asla tırmalamaz benim oğlum.Hele misafine son derece naziktir valla bak.

Bi Poşet Kitap dedi ki...

yerim onu o zaman :)

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Ohhhh masallah yine dokturmussun ortaya karisik. Sen zaten o makina varken niye tirmaladin overlok diye ki???:)) Aaaa o kumasida tanidim bennn:)) Dur bende yapayim bir kazak ondan:) ( Kiskandim caktirma:)
Pastalar nefis gorunuyor, bende bir bekci sayilirim, bak oturmus burda blogcanlarin yayinlarini bekliyorum, hano bu bekcinin pastasi???:))
Ellerine saglik Sevdamm, yalniz o tuhafiye ye hasta oldum, geldigimde gidilecek yerlere eklensin hemen:)

Nuray dedi ki...

Çıtaklar tuhafiye de tuhafiyeymiş hani Sevdacım...Orda kaybolmak istiyorummm,aman tanrım ne kadan çok çeşit var öyleee,iyi ki tanıtıyorsun kıss,bir daha bura için geleyim İstanbula :))) Kapıdakileri de düşünürmüş güzel gönüllü kadınn,ellerine sağlık...Ben de aynı zamanda overlok yapan makine istiyorum,markası ne Sevdacım ??

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hihihiii,salı pazarı hatırası.Kız bir de çokmuş ki,bir tane de boğazlı kazak dikeceğim kendime.Haftasonuna senin tiramisundan yapıp paylaşacağım inşallah.Bir daha geldiğinde önce pasta yeriz sonra da oraya gider eritiriz

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Daha önce de yayınlamıştım makinemi ya,o yüzden bilmem kaçıncı bölüm diye yazdım.Pfaff Ambition 1.0 benim makinem.Bir çok yeni makinede var galiba ama ben Pfaff'ıntek geçiyorum.Geldiğinde gezdiririm sana Ümraniye'deki madenleri Nurayım.Ama Kumaş ve tuhafiyede de Bursa'yı tek geçerim söyleyeyim.Hele kumaşçılar,daha doğrusu parçacılar bir ömre değer orada,kız Hindistan'a fideceğimize Bursa'ya mı gitsek acaba:)))

Nuray dedi ki...

Bursa'ya gidelim o zaman :) Sev da bizi Bur sa ya götür...Sev da bizi Bur sa ya götür :))çılgın ve deli kadınlarız nasıl olsaaa

Nuray dedi ki...

Hııı zaten benim bordür aldığım bayan Bursadanmış,üretim yerleri ordaymış..ama çok güzel desenler Sevdaa,nakış işlemeye gerek yok ,al dik

Ayselce örgüler dedi ki...

Benim makinam 2senelik ve en ucuz olanından ki ben bile triko diktim sizin makina ağa paşa valla niye dikmesin görüntülü açıklama çokk işime yarayacak canım çok sağolasın kızın güzell günlerde kullansın ..
Pastalar mmmmm nefisss görünüyor müsait zamanında tarifini alrırz değilmi? :))
Çapi çokk tatlı çok güzell annesi maşallah ona nede güzell kurulmuş kumaşın üstüne offf tam mıncıklamalık onu öpüyorum .Şahane bir yayın olmuş hem öğretici hem renkli emeğine sağlık .

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Aaa susu bakiiim,bak götürmem haaa,şubat tatilinde gel förüretim valla.Beyce sultan(annem ) bizi Mudanya 'da misadir eser.Onu da alır kapalı çarşıya gideriz o heryerini bilir kumaşçıların.Sen iste,gideriz ki

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim Firuze'nin annesi,yaş pastayı hazır malzemeden mi yapmak istersin,yok sa her şeyini ben pişireceğim ona före tarif et mi dersin?İki rürlüsünü de anlatabilirim.Öyle göründüğü fibi zoooor bir iş değil aslında.Biraz oyalayıcı sadece.

Ayselce örgüler dedi ki...

Hazır olanlara biraz karşıyım ama zorda kalınca kullanıp yapmıyormuyum malesef yapıyorum ;) zahmet olmazssa herşeyini kendimin hazırlayabileceği tarif olsun doktorcuğum :)

sevdicann dedi ki...

Ay bayıldım o dükkana rengarenk kurdeleler ipler. .Ben de dikiş makinesi aldım. Yastık perde diktim. .

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Tamamdır,tüm ip uçlarıyla ayrıntılı bir yaş pasta yayını hazırlayacağım en kısa sürede,yayın size ithaf olunacaktır efeniiimm

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Amerikanca sevineyim,oradasın ya,hurreeeyyyy,ne kadar zevkli değil mi?yaptıkça,başardıkça daha çok yapmak isteyeceksin.Şimdi başlayanlar çok şanslı,internette her şeyin yolu yordamı var.Biz eskiler yapa söke öğrendik,bazılarımız bıkıp bıraktı.Hadi bakalım kolay gelsin,nırınırınım eşliğinde tebrik ediyorum seni,ne güzelsin,yayılıp oturmayıp üretiyorsun,seramik hamurunu da förmedim sanma haaa.

deeptone dedi ki...

overlokçu da oldun yani :) çapi de eliyın mııı :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Bak sen deyince şüpelendim haaa,zaten bazen kesi olduğundan şüpeleniyoz ailecek.Hatta bazen bizim evi o yönetiyomuş gibi de geliyo bize ama çok da konduramıyoz bu durumu üstümüze.Ama bi seferinde tırnağı yaralandıysı,kanı yeşil değildi,kırmızıydı yaaa.Yoksa şaşırtmaca mıydı.Aaa,bak şimdi yaaa,ama biz Çapi'yi çok seviyoz yaaa.Hem belki de eliyınsa da iyi eliyın olamaz mı yaa????

Yelek dedi ki...

Cici kızının kazağı süper olmuş. Pastalar, Allahım ekrana saldırasım geldi. Ellerine sağlık arkadaşım. O nasıl bir tuhafiyedir ki yok yok gibi. Büyük şans valla yakınında böyle bir hazine olması.Patlat bakalım yeni dikişleri bacım, gözümüz gönlümüz şenlensin.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Kız yakası bitince daha güzel olacak,yarın bitiririm herhalde,araya ekoseyi de sokuşturuyoruz ya,anam şişko olunca insan bir şey de dikmek istemiyor yaa.Valla istemeye istemeye dikiyorum,emekli olmak iyi olmadı bu açıdan,kız bir de kendimi füzel buluyorum ki sorma,öyle tombik tombik ;))

Yelek dedi ki...

Kız Allah iyiliğini versin tabikide güzel hatunsun. Benimde bazen şişkoyum diyip canım birşey dikmek istemiyor sonra amann 3 gün sonra ölecem delimiyim neyim diyorum. Gelgitler yaşıyorum. Bilemedim. :((

siyah kuğu dedi ki...

Süpersin ne diyebilirim ki 😊

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Yok estafurullah,yapmaya çalışıyorum,meraklıyım o kadar kız.