19 Aralık 2015 Cumartesi

EVİMİZİN PRENSESİ EKSELANSLARI 1. BELİZ'in MAVİŞ KAZAĞI

              Ay bu seferkini de kızıma adayayım dedim.Biliyorsunuz sabah esereklendim biraz,sonra da dedim ki kendime,'sus kız ,otur oturduğun yerde,durduk yere ecnebi ecnebi icatlar çıkarma,aa nedir böyle bir isyanlar,bir felsefelenmeler,çarpcam elimin tersiyle haaa'....Tamam ya dedim,aldım elime kazağı.Ömrümde hayatımda ilk kez tiriko diktim biliyorsunuz.Kızım süveter yaka istediği için,yakayı çevirecek uygun bir şey bulamadım tuhafiyede.Evet ,utanarak söylüyorum,o koca tuhafiyede yakayı döndürecek bir şey bulamadım.Ay söylenmeyin hemen ayol,anlayacaksınız az sonra,aaa....Şimdi beaann,haydi hoppa,ay yok,o başka bir şeydi,halay falandı,baştan alıyorum;şimdi ben,kazak görünümlü bir tiriko istediğim için biye falan beğenmedim.Kazak ördüğümde uyguladığım tekniği kullandım.Bunun için öncelikle kendi biyemizi kendimiz örüyoruz.Ne kadar ilmek atacağımızı hesaplamak için önce yakayı ölçüyoruz


sonra ipliğimizle şişe gelişi güzel ilmek atıp,iki ters iki yüz lastik örüyoruz ve 10 cm'lik uzunlukta kaç ilmek olduğunu sayıyoruz.


 On santime denk gelen ilmek sayısından yola çıkarak,yaka için kaç ilmek atacağımızı hesaplıyoruz.Örneğin yakamız 70 cm gelmiş olsun,şişimizdeki lastik örgüsünde de 10 cm'e 20 ilmek denk gelmiş olsun.Bu durumda yaka için 140 ilmek atmamız yeterli olacaktır.Bir iki ilmek de dikiş için ekleyebilirsiniz,ben eklemiyorum.Ölçüye göre iki düz iki ters lastiğimizi örüyoruz.İstediğimiz genişliğe geldiğinde bir sıra yüz örerek lastiği şişten çıkarıyoruz,kesme yapmıyoruz dikkatinizi çekerim,son ördüğümüz düz sırayı lastiği yakaya dikerken ilmek ilmek sökeceğiz.Şimdi kazağımızı yatırıp lastiği yakaya iğneliyoruz.


V nin en keskin olduğu nokta başlangıç ve bitiş noktamız olacak.



Şimdi sağdan sola doğru tek tek ilmekleri dikeceğiz.Teknik olarak elde makine dikişini kullanıyoruz.İğneyi bir ilmeğin içinden çıkarıp bir önceki ilmeğin içine batırıyoruz.Her ilmeğin iki yanına da dikiş atmış oluyoruz,

Fotodaki üç ilmeğe dikkat edin,ortadaki ilmekten ip çıkmış,iğne sağ taraftaki ilmeğin içine batıyor ve soltaraftaki ilmeğin içinden çıkıyor.

bir başka açıdan,ortadaki ilmekten çıkan iğne alttaki ilmeğin ortasına batmış,ortadaki ilmeğin üstündeki ilmekten çıkacak.Bu şekilde her ilmek iki kez dikilmiş oluyor ve ortaya hazır kazak yakası görünümü çıkıyor.Tüm kazak yakalarımı böyle yapıyorum ben.


Görüntü böyle oluyor.Sabırla dikip bitince de şöyle gözüküyor,




Prensesim saçını başını uygun bulmadı halkla paylaşmaya,ancak bu kadarına ikna oldu,idare edin.Bu fotoyu da Mevlüde ablasının hatrına çektirdi zaten.
                Kalın sağlıcakla.







37 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Allah....amma zahmetli iş, yani sabır, emek, göz nuru istiyor, herkes kolay kolay üstesinden gelemez mesela ben hayatta yapamam, çizmesini severim de dikmesi yok:)))güle güle giysin prensesimiz:))

bücürükveben dedi ki...

Ya unuttum eline, koluna sağlık:)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Efenim,haşmetmeapları çok mutlu olmuşlar,çok teşekkür ettiler :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ya ,evet ya,fazla mı sabırlıyım acaba,bazen kendime zarar veriyor muyum diye düşünüyorum ama böyleyim ya,başkaları da söylüyor da ondan şeettim,sen de deyince.Mutluyum ama ya ,bişi olmaz de mi yaa :))

Nuray dedi ki...

Sevdaaa eski işleri ortaya çıkarmışsin sen,n eçok örerdik ve yakasını böyle yapardık,bazen de dikmek yerine ilmekleri yakadan çıkarırdık...Sabır,emek her şey var... Trikoya böyle örgü katman çok güzel olmuş...Senin prenses şanslı,annesi hamarat hatun...Hele de bugün coştu,cumartesime renk kattın....Off akşam oldu hava soğudu,evde düzenli bir ısınma sistemi olmayınca çok üşüyorum yaaa,şimdi topum açılmaz benim,battaniye altına girince iş miş hak getire..

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Olmuş değil mi Nurayım,ya ben de nefret ederim üşümekten,kuzine kursana bir tane ya

Handan dedi ki...

Rengi de ne güzelmiş.Ellerine sağlık.

kumasca dedi ki...

Ben hiç triko dikmedim , bir kaç kez kumaş alayım dedim içime sinmedi. Sizin kumaşınız çok güzelmiş.Bu şekilde yapmanız çok hoş olmuş, çok beğendim. Güzel günlerde giysin kızınız.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

De mi Handan,gerçekte daha güzel de fotoda gri çıkıyor,mavi karışık deniz gibi,bizim içimiz gibi yani

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ben de ilk kez diktim,şimdiye kadar dikmediğime de pişman oldum,çok zevkli.Çok sevindim beğenmenize,pazardan almıştık Melined'le,çok var pazarlarda,alıp deneyin siz de :))

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Beliz'im askimmm, once sana kocaman bir tesekkur ve opucuk gonderiyorum poz icin.:))
Sevda'm hakikaten ne sabirli kadinsin sen. Kesmeden sisten cikariyoruz deyince ayyy Nursen abla gibi dikecek bu simdi dedim, aynende oyle oldu:))
(Bir akrabamiz vardi kazak yakalarini herkes ona diktirirdi. Birgun banada gosterdi, yarisina kadar diktim, ay yeter bu ne? delinin posteki saymasi gibi dedim attim:)) Halbuki cok begenmislerdi dikisimi:))) Ama yemezler... Deli cikarim kiz ben bitene kadar:))
Cok guzel olmus ama yaka, bayildim.
Eeeemmm seyyy, ayni kumastan bende o ykada yapsam sen yakayi orup diksen diyorum.:))
Tamam yaa saka yaptim, hemende gosterirsin, 45 numara terligi.:))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hahahahaha,yorumu kaldırmak zorunda kaldım çünkü yakını göremediğim için klavyenin azizliğine uğradım,pornografik kelimeler içeren bir yorum oldu.Baştan alıyorum efenim,Beliz de seni kocaman öpüyor ablası.Ne terliği be,sen dik hazırla,biriktir,ben hepsinin yakasını dikerim.Yakalar kurban olsun sana.Bakarsın geliveririm,neme lazım,hazır tut sen kazakları.Hem belki Ayşe'yi de çağırırız,deliririz birlikte.Cansın canımsın,bacımsın

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Yilbasinda cikip gelseni diyorum meselaaa, Dilek ablamida isterim ben, 3 delibozuk, cildirirdik sabahlara kadar:)) Yanimizda yoremizde evde yok nasilsa, cikar avazimizin ciktigi kadarda sarkilar turkuler soylerdik yollarda:))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Giii,süper olurdu valla,ama misafirimiz var yaaa,seneye artık ;))

serenity. dedi ki...

Ayy bir de ben doktor derken doktor bir hanıma rastlamışım amma tesadüf oldu :)
Blogunuza daha önce uğramıştım arkadaşınızın şatosunu anlatan masal gibi yazılarınızda ama fark etmemişim işte bloguda takibe almayı unutmuşum.
Ayrıca kazak ne güzel olmuş rengi el emeği olması ayrı güzel oluyor kızınız iyi günlerde güle güle giysin elinize sağlık :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Yaşasın yaşasın,hoş geldin,hoşgeldin...Kazak bahane,dostlar şahane...

Bi Poşet Kitap dedi ki...

ay ne güzel olmuş güle güle giysin <3

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Sağol ablası,o da kuzucuk işte senin gibi :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Bundan önceki kayıta baksana,Çapi var orada :)

Bi Poşet Kitap dedi ki...

hihih baktım bilee :)

EQ dedi ki...

Prenses ne sansli böyle becerikli bir anneye sahip. Bende dikis sifir. Hic bilmem, beceremem. Bir dügmeyi anca dikerim. Bana yemek , pasta yaptir, resim cizdir, sarki söyle... bunlar yani. Ama her kadin biraz olsun dikis dikebilmeli yaa.. cok faydali bir hobi.
Dikis dikmeyi bilmeyen kadinin yuvasi dagilmaya...yok, bak yine karistirdim, o baska birsedi sahi:))

Eline saglik Sevda, ne güzel olmus. Güle güle giysin prenses.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Dikiş olmasa da olur,pasta yapıp şarkı söyleriz beraber,müzik aşkım ki benim,tüm okul hayatımda ,üniversite de dahil,korodaydım ben,sen bana söyleyelim de,ben hiç susmam,hihihihi

deeptone dedi ki...

hani var ya yutupta tutorial vidyolar. onlar gibi olmuş bak. yapabilirsin. video. yakayı nasıl çevirdim? :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hahahahaaa,allah seni ne yapmasın,şööle de yazayım mı;"doktordan ,vol kullanılmış,giç garajda durmamış,içinde bol sigara içilmiş yaka tutoriyaliii" puhahahaha,yani çok naziksin,teşekkür ederim

*mehtap dedi ki...

kızlar böyle işte saçı yüzü haletiruhiyesi uygun değilse asla resim çektirmezler,bende ki de böyle.Kazağını iyi günlerde giysin, emeğinize sağlık.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Yaa,hep kapris hep kapris:)) teşekkür ederiz teyzesi,hoşgeldiniz ayrıca

Ayselce örgüler dedi ki...

Şahanesin Sevda'cığım çok beceriklisin yaka tamda hazır görüntüsünde çok beğendim .Pazardan içi tüylü dışı kapitoneli kumaş almıştım kapşonlu yelek dikmek için ama kollarına ve eteğine ribana bulamadım senin yaptığın gibi örülse olur diye düşündüm çok güzel akıl verdin eline emeğine bizlerle paylaştığın için güzel yüreğine sağlık, kızçen sağlıcakla severek giysin .Yakışıklı Çapiyide kocamann öpüyorum :)

dr.coffee dedi ki...

Ay cok guzel olmuş ☆☆
Bu arada gizli hayraninizim, arada bloga gelip yorum birakmadan kaciyorum :D
Rol model adayimsiniz :) -rol modeli secmek icin aday topluyorum :D-

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hiii,Ayseell,senin gibi bir örgü gurusundan bunu duymak çok mutlu etti beniiii.Kızçem de Çapi de öptü ellerinden

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hoooşgeldiiiinnn,sen diyeceğim çünkü anladım ki kızçem olacak yaşlardasın.Az sonra bloguna misafirliğe geleceğim.Utandırdın beni valla,hafiften yanaklarım kızardı,hala kızarıyorum ben yaa.Nasıl mutlu oldum yazdıklarına,hep gel,ister yorum bırak ister bırakma,rahat ol ama hep gel olur mu!!!!

Fatma Basaran dedi ki...

Gerçekten emekli ve hoş bir çalışma olmuş. Kazağın havası değişmiş. Sıradan bir dikiş olmaktan çıkmış. Elinize emeğinize sağlık. Kuzunuz güzel günlerde giysin:)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim Fatma hanımcığım,kuzucuk da ellerinizden öper :))

Yelek dedi ki...

Ayyy şimdi teeeee çocukluğuma gittim. Bir komşu teyzemiz vardı. Kazaklara bu şekilde yaka takardı ve çok muntazam yapardı. Para kazanırdı.Hayat hikayesini anlatırkende ben çok çalıştım, çok kazak taktım derdi. Bende düzeltip kazaklara yaka dikiyorsun derdim. Her seferinde bana kızardı. Şu anda haykırarak ağlamak istiycem. Eskiler neden insana hep hüzün verir. Geri dönüş mümkün olmadığı içinmi? Allahım ya nerden nereye getirdim konuyu. Şekerim çok güzel olmuş,elciklerine sağlık.Prensesin iyi günlerde giysin.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Eskiler iyidir iyiii,zariftir,özenlidir,bak hiç makinede çekilmişe benzemedi,ne güzel oldu.Yaş ileri ama gençler beğendiker işte,hihihiii

siyah kuğu dedi ki...

Çok güzel olmuş güle güle giyiyordur eminim.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Sağol ablası,giyiyor severek.