17 Aralık 2015 Perşembe

AYSELCE ÖRGÜLER BLOGUNA;KIZ N'ABIYON,NASILSIN'A GÖTÜRDÜĞÜM YAŞ PASTALAR

          Yaş pasta fotolarını yayınlayınca,Ayselce Örgüler tarif istedi.İnternet ve youtubeda yüzlerce tarif olduğu için yazmadıydım ben.Aslında pasta yapmanın bir zorluğu yok.Püf noktaları var.Ben de tek pasta tarif edeceğime,genel geçer özellikleri yazayım dedim.Siz bu tariflerden çeşit çeşit pasta yapın.
           Öncelikle kekimizi tarif edeyim.
            PANDİSPANYA
       4 yumurta
       4 fincan toz şeker
       4 fincan un
       Kabartma tozu
       Vanilya
       Püf noktaları; hamur işi yaparken mutlaka en büyük boy yumurtalardan kullanmak gerekir.Büyük boy yumurta bulamıyorsanız yumurta sayısını arttırın.Bu tarif 28-26 cm'lik kalıpta istediğimiz sonucu verir.Daha küçük kalıpta taşma yapar,daha büyük kalıpta ise az kabarır.Yani,yumurta sayısı kalıbımızın boyutunu belirler.Başarılı bir pandispanya,kek için kalıp genişliği çok önemlidir.Yumurtaların oda sıcaklığında olması kekimizin iyice kabarmasını sağlar.Fincan ölçümüz Türk kahvesi fincanıdır.Bu ölçü de standarttır,yani aynı sayıda un,yumurta ,şeker.Yumurta sayısını arttırarak pandispanyamızı büyütebiliriz.Kek pandispanya türü şeyler düşük ısıda ,uzun sürede pişmek ister.Yüksek ısıda içi çiğ kalır ve kabarmaz.Fırınınıza göre değişmekle birlikte 170-180 derecede 35-45 dakika idealdir.Eğer kekinizin üzeri bir anda kızarır ve kekinizin içinin daha çiğ olduğundan şüphelenirseniz,ısıyı 150 dereceye kadar düşürün,fanı kapatın ve telaş etmeyin.Daha da kötüsü kekin üzeri tamamen kızarıp katılaştıysa,tepsiyi dışarı alın,üstteki tabakayı koparın ve tepsiyi tekrar fırına verin,yeniden kabaracaktır korkmayın.
            TARİF
     Yumurtalar ve şeker iyice çırpılır.Şeker eriyip karışım beyaza yakın bir renk almalı ve kıvamı bozadan biraz daha sert olmalı.Kabartma tozu ,vanilya ve un bir kaba beraberce elenir.Unu ,vanilyayı ve kabartma tozunu asla ayrı ayrı katmayın,hele de elemeyi sakın ihmal etmeyin,yoksa pandispanyanız lastik gibi olur.Kek yaparken elemeseniz de olur ama pandispanyayı kabartabilmek için unun içine hava karıştırmamız lazım.Şeker ve yumurtamızı çırptıktan sonra artık çırpıcıyla işimiz kalmadı,bundan sonrasını silikon ya da plastik spatula ile halledeceğiz.Elenmiş un-kabartma tozu -vanilya karışımımızı yavaş yavaş yumurtalı karışıma ekliyoruz ve spatulayla alttan yukarıya doğru hep aynı yönde karıştırıyoruz,asla karıştırma kabının kenarına tak tak vurmuyoruz,kız vurmaaa,kabarmaz pandispanyan.Karışımın canını çıkarmadan un topakları kalmadığına emin olana kadar alttan üste pilav karıştırır gibi karıştırıyoruz.Bak çırpma,çırparsan kabarmaz,ay bir dur yaa..Bu aşamayı hayırlısıyla atlattıktan sonra önceden ısınmış fırınımıza tepsimizi sürüyoruz.Daha önceki kek pişirme tecrübelerinize göre fırın ısınızı ayarlayın.180 derecede 40 dakika genelde yeterlidir.Pandispanyamızı pişirmeyi başardık mı,tamam o zaman,fırını kapatıyoruz,kapağını açıyoruz ve pandispanyamızı 10-15 dakika bu şekilde beklettikten sonra dışarı alıyoruz.Böylece bir anda soğuyup büzüşmesine engel oluyoruz.Tamam şimdi pandispanya cepte.O fırındayken biz kremaya başladıktı zaten,buyrun;

           KREMA
           Standart pasta kreması tarifi vereceğim.Ama bunun içine,tereyağı,labne,maskarpon ya da krem şanti katarak tadını ve kıvamını değiştirebiliriz.Böylelikle her seferinde aynı kremayı yapmamış oluruz.
           1 yumurta
            7 yemek kaşığı un
           3 yemek kaşığı şeker
           500 ml süt
            Yumurta şeker ve unu bir tencereye koyuyoruz,kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz,sürekli karıştırmamız önemli.Yok yumurta pişmiyor öyle korkmayın.Karışım boza kıvamına gelince yavaş yavaş sütü ekliyoruz.Bu aşamaları çırpma teliyle yaparsanız krema topaklaşmamış olur.Kremamızdan baloncuklar çıkmaya başladığında altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.Ara ara karıştırıyoruz soğurken,yoksa üzeri kaymak tutar.Kremamız tamamen soğuduğunda yukarıda saydığım malzemelerden herhangi birini ekleyerek pürüzsüz bir hale gelene dek çırpıyoruz.Bu tarife bir paket krem şanti,küçük paket labne ya da maskarpon ekleyebilirsiniz.Eğer kakaolu krema istiyorsanız,yumurta şeker ve unu pişirdiğimiz aşamada bir küçük paket kakao ekleyin.
              Bu aşamada sağ salim halloldu,gelelim üst katın ve yanların kaplama malzemesine.İsterseniz bu hazırladığımız kremayla tüm pastayı kaplarsınız,isterseniz de üst kaplama için başka bir krema hazırlarsınız,zevkinize kalmış.Bunun için de bir iki tarif vereyim;
              ÇİKOLATALI GLAZÜR
               Kakaolu krema kullandığınız pastalarınızın üzerini bu glazürle kapladığınızda hazır pasta gibi oluyor.Bu tarif öyle hazır glazürler gibi akıp gitmiyor,şiddetle tavsiye ederim.Ben de misafir olarak gittiğim bir halk eğitim kursunda öğrenmiştim.
               125 gram margarin
                3/4 subardağı pudra şekeri
                30 gram kakao
                1/4 su bardağı su
                 Tarifin orjinali bu olduğu için böyle yazdım.Şimdi standart su bardağı 200 ml olduğuna göre demek ki,150 ml pudra şekeri ve 50 ml su kullanacağız.Bakın gram demiyor ikisi farklı,o yüzden şöyle tarif edeyim.Yeni moda su bardaklarından değil de,bizim çocukluğumuzun su bardaklarından kullanacağız Bardağı gözümüzle dörde bölüp,pudra şekeri için en üstte bir bölümü boş bırakacağız.Su için de en alttaki bölümü dolduracağız.Umarım anlaşılır olmuştur,herkes 1/4 ü,3/4 ü bilmek zorunda değil neticede yaniii :)))
                   Margarini kısık ateşte eritiyoruz.Kesinlikle yağın kızmasına izin vermeyin yoksa glazür kesilir aynı süt gibi.Margarin eriyince suyu ve pudra şekerini ekleyip sürekli karıştırarak pişiriyoruz.Krema kıvamına gelince altını kapatıyoruz.Bunu tam soğumadan kullanmamız gerekiyor yoksa donar o yüzden kaymak tutmasın diye arar ara karıştırarak ılınmaya bırakıyoruz,ılınınca pastamızın üzerini bununla kaplıyoruz.Spatula ya da ekmek bıçağı yardımıyla düzgünce kapladığımız pastamız yaklaşık 15 dakika sonra süslemeye hazır olur.Diyelim ki glazürü unuttunuz ve dondu,telaş yok,tekrar ısıtırsanız kullanıma hazır olacaktır ;)

                KAPLAMA KREMASI 
                1) Bir paket maskarpon peyniri,200 ml pudra şekeri beraberce şeker eriyene dek çırpılır.Kremamız hazırdır.Maskarpon peyniri büyük marketlerde var telaşlanmayın hemen.Türkiye 'de çok bilinmiyor ama özellikle İtalyan pasta ustalarının çok kullandığı bir peynir türü.Aslında peynirden ziyade tereyağına benziyor.Hazırladığımız bu kremaya,gıda boyası,vanilya,kakao gibi malzemeler ekleyerek değişik kremalar hazırlayabiliriz.
                2) 250 gram tuzsuz tereyağı,200 ml pudra şekeri birlikte şeker eriyene dek çırpılır,bu krema da hazır.Bu da standart cupcake kremasıdır.Bence bizim damak tadımıza pek uygun değil.Ama kullanan da çok.Yukarıda saydığım malzemeler buna da katılabilir.
                3) 250 gram labne peyniri,tamamen yukarıdaki kurallarla bundan da kaplama kreması hazırlanabilir.
  
                Geldik birleştirmeye,soğuyan pandispanyamızı ekmek bıçağıyla ikiye ayırıyoruz.Pastaya yaş denmesinin nedeni olan ıslatma aşamasına geçiyoruz.Allah ne verdiyse onunla ıslatabiliriz kekimizi,şekerli su,şekerli süt,meyve suyu,gazoz,kola,sarı gazoz fark etmez,zevkinize ve hayalinize kalmış.Dikkat edeceğiniz şey aşırı ıslatmamak.Çok ıslatırsanız kekten sızar ve kremanız akar,pastanız yamulur falan.Kaşık kaşık her yerine dökün,bir kez döktüğünüz yere tekrar dökmeyin.Sonra kremadan bolca sürün,zevkinize göre;meyveler,çikolata parçaları,kuruyemişler ekleyin ve üst kapağı kapatın.Üst kapağı ya kapattıktan sonra ya da kapatmadan önce ıslatabilirsiniz size kalmış hangisi kolayınıza gelirse.Yalnızca çok ıslatmamaya dikkat yine.Şimdi süsleme zamanı,istediğiniz kremayla pastamızı kaplıyoruz.Kaplama işi buradan tarifle olacak şey değil o yüzden sizden ricam,youtubedan bir kaç video izleyin.Kaplama işi de birince dilediğinizce süsleyin pastanızı.
                 Hadi afiyet olsun,kalın sağlıcakla.














32 yorum:

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Kahvemi aldim pasta yemeye geldim. Ayselllll bir dilim yiyebilirmiyim pastalarindan? :))
Sevda'm cosmussun sabah sabah masallah. Ama tam bogazi kismisken yapilmaz boyle seyler degilmi anacim? Neyseki beceriksizim de yapmaya kalkismayacagim.
Ama pandispanya ve kremasi alman pastasinda kullanilan la ayni. Yani ben yillardir alman pastasi diye bilir ve yaparim bunu. Hem hafif hem lezeetli olur. Ellerine saglik canim.

bücürükveben dedi ki...

Oooo!!!! Eline sğlık, harika görünüyor ama çok zahmetliymiş valla:)ben yapamamam herhalde korktum:)))e tabii güzel sonuç için zahmet, emek istiyor.Afiyet bal olsun. :) tarif için de çok teşekkürler..

bücürükveben dedi ki...

Unuttum Aysel de sevdiğim arkadaşlarımdan, ona da kolay gelsin, afiyet bal olsun...:)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Aaa,koca pasta ayol,hepimize yeter.Tarifler standart pandispanya ve krema tarifi zaten Mevlüdem,tüm tarifler bu iki tarifin eğilip bükülmesinden ibaret .

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

O zaman sen de hazır malzemeyle yap gitsin,tadı aynı oluyor zaten :)) Aysel evde yapım istediği için yazdım uzun uzun.Bak sana kısa tarif;hazır pandispanya ve hazır pasta kreması alınır,kafaya göre birleştirilip süslenir.Toplam yarım saat.Bilitorum çünkü çok acelem olunca öyle de yapıyorum,valla bak çok kolay

Ayselce örgüler dedi ki...

Offf isteğim yerine gelmişte benim haberim yok :(( ne körüm ben :( nasıl teşekkür edeceğimi bilemedim zahmet etmişin en ince ayrıntısına kadar anlatmışın hele glazür tarifin nasıl işime yarayacak anlatamam her anlamda sonsuz teşekkürler doktorcuğum Allah güzell , iyi kalbinin mükafatını fazlasıyla versin yaa inan sözün bittiği yerdeydim içimden çokk şeyler yazmak geldi ama abartılı düşünülmesin diye bu kadar yazıyorum sizler gerçekten can insanlarsınız karşıma çıktığınızı için Allaha binlerce kez şükürler olsun .Sağoll yüreği kendi güzell hanım sonsuz sevgi ve selamlar gönderiyorum tarifi denediğimde resimlerim :)
Müjde'ciğim sevgimiz karşılıklı arkadaşım ..teşekkür ediyorum.

Ayselce örgüler dedi ki...

Sana pastalar köle olur şekerciğim , kankan Sevda hanım eminim hepsini önüne serer :) ben yemek yapmayı hiç sevmem ama günaşırı en az 3çeşit yemeğim hazır olur da :)pasta börek çörek kek çeşitleri benim severek uğraşlarım ,bayılırım yapmaya sunmaya veee tamda ustasından tarif istemişim sağolsun ciddi bir zahmet vermiş ikinizde öpüyorum..

Ayselce örgüler dedi ki...

Bu arada başlığa cvp. yazmayı unuttun bu da B12 den Sevda'cığım vee bu yayın karşısında iyi olmamak mümkün değil bu kadar pasta kime nasip olmuş :)) hepsi pastaneden alınmış güzellikte ,çeşit çeşit ohh misss miss :) ben eminmki tadlarıda süperdir ev halkı çokk şanslı.

Bi Poşet Kitap dedi ki...

annneeeee!!! :) yapmayın böyle şeyler canım hepsini yemek istiyor :D

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Aynen,Mevlüdem'e pastalardan yol yaparım ki ben

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Bak utandım şimdi,çok da mutlu oldum.Sadece yazdım ama sen ne kadar çok değer verdin,böyle insana can kurban.Güle güle yap inşallah,afiyetle se ye.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

:)),yazacak bir şey bırakmadın Aysel,ya sen iste gene yazayım ben

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Oo kuzucuk,artık şart oldu ikeride sana bir pasta yapmam yazım.Buldum,nişan pastanı ben yaparım,nasılsa daha sekiz on yıl var,hehehehee

Bi Poşet Kitap dedi ki...

Ahahah 8-10 yıl demeyeydin iyiydi be abla :D

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Şştt sus bakem,iydir o süre,önce hayatını yaşa,doy evlenirsin sonra.Hem de o zaman bekar olmayı özlemezsin.Bak tecrübe konuşuyor dinle yanii

Bi Poşet Kitap dedi ki...

Sustumm -_-

deeptone dedi ki...

overlokçu pastacı :) glazürü de senden öğrenmiş oldum :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Şştt beni baakk,kız acıba ben de eliyın olabilir mitim ki???Belkim de beni bi gece uzaylılar kaçırıp kanıma eliyın kanı kattılar,mutant gibi bişi oldum belki,nereden bilicez bakalım.Hii,eliyın mıyım ki ben,olsun bundan da bili yaparım ki ben.Burası benim uzayımmış mesela.Fırat'a selam edeeim,biliyon mu ki sen Fırat kim?? :))

pelinpembesi dedi ki...

pastalar harika , ellerinize sağlık..

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim :))

Yelek dedi ki...

Şurda bir rejim yapmaya çalışıyorum. Burnumdan geldi. Giriyorum sayfaya pasta, ertesi gün giriyorum yine pasta. Ama benimkide can dimi. Şimdi pasta yemek zorundayım. Yoksa evdekileri yiycem. Bu ne zulümdür Sevdaaaa offfff. Ama çok güzel yaaaa. Başlarım rejimine...

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ya Funda boşver rejimi,kışın zayıflanmıyor işte,böyle de iyiyiz,yaza doğru allah kerim yav

Yelek dedi ki...

Amannn ewet benden bi köfte olmaz zaten. Yiyelim güzelleşelim. :))))

EQ dedi ki...

Aha..Dakka bir gol bir.

Ben tatlidan kacarken sen gel gözüme böyle pastalari sok. Hos mu simdi bu Sevda'cim ha? Hos mu yani! Bir de nöbette, can sikintisindan tatli krizinin birinden cikip birine girerken... tamam, dolaptaki bal kavanozunun anasini belledim simdi. Yapacak birsey yok. Hepiniz sahitsiniz, Cagla Sikel gibi olamiyosam hep bu bloglarin yüzünden ahanda!

(Bu seferlik de bi günah kecisi buldum, oh be..... "sensin keci" diyomus simdi.....ay bi bogazima dizilmese olmaz su bal dimi!)


Ellerine saglik valla harika görünüyor pastalar. Insanin Aysel olasi geliyo:)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Senin bu balla bir meselen var ya dur bakalım ne çıkacak bundan.Ahh ah,kelin ilavı olsa başına sürerdi Ayşeeee,emekli olalı on kilo almış,kıvrımlı kadınların ne de güzel olduğu hakkında yazılar yazmış ikizin olarak sana diyorum ki adalet mi buuu??Niye biz de ,"ay yiyorum yiyorum kilo almıyorum" diyen o azınlık lanet kadınlardan değiliz?Ben hayatımı aç gezerek geçirdim anca o zaman ince bir kadın olabiliyom,pasta yemeden ömür mü geçer?Nöbette pasta ne de iyi gider,ayol bir de güzel anlatıyon ki nöbet tutasım geldi,halbuki senelerce acil nöbeti tuttum,yetmeliydi gari.Sözün özü,o bal kavanozu köpeeen olur,Melined'e bir daha gidişimde sana da uğrarım,bal,pasta neyin getiririm,ye sen,bir ara aç gezer zayıf kadın oluruz gene....

EQ dedi ki...

O bal hep nöbette oldugumdan, yanima yemeyeyim diye tatli birsey almadigimdan ve buradaki dolapta da tatli olaraktan sadece recel ve bal oldugundan oluyo (hastalar icin). Tatli krizi geldikce bala recele sariyorum naapiim:)

Ahhhh desme yarami Sevdaaa....bu kilo derdi beni yiyip bitirdi yillardir, biktim usandimmm. Sen fistik gibi hatunsun ya, keske senin gibi olsaydim...ben iyice aldim basimi gidiyorum, Allah sonumu hayir etsin. Sonunda o evden kepceyle cikardiklari insanlara benzemesin de sonum, tööbe yarabbimsupanallah.

O yiyorum yiyorum kilo almiyorum diyen kadinlar gözüme görünmesinler. Sezen Aksu'nun bizamanlar "nefte ediyorum uzun kadinlardan" demesi gibi, ay nefret ediyorum öyle yiyorum kilo almiyorum diyen kadinlardan ben de:)

Neyse, yine tüm umudu yeni yila bagladik bakalim yine. Böyle süreeeer gider bu hikaye. Napalim, saglik olsun yine de. Daha ciddi bir derdimiz olmasin di mi.

Ay ben senle saatlerce yazisabilirim gibi geliyo. Kiz biz ikizmiyiz yoksa hakkat!? Bir kanim kaynadi ki sorma:)

Ne süper olurdu var ya tekrar gelseydin, ücümüz bulussaydik. Hayali bile eglenceli yahu:)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ay biliyoz o yiyip kilo almayanları,tıp insanıyız neticede,ya yalan söylerler ya da metabolik bir hastalıkları vardır.Biz kibarlığımızdan şeetmiyoz,safa yatıyoz.Yiyince şişiliyo kardeşim,aç gezince incecik oluyoz biz de de mi ama.Demek ki istediğimizde incecik olabiliyosss.Boş ver yaaa,valla bak yazıa doğru zafıy olucaz,söz veriyom sana,çok fena gaz veriririm ben insana.Yanlız sakın emekli olma çalıştığın yeri seviyorsan,fena şişiliyo sööliimm :))

EQ dedi ki...

Bence ben emekli olsam daha iyi olacak. Bu gece nöbetlerinde oturup duruyorum, hic iste yok..ye babam ye sikintidan. Ayy noolur gaz ver bana lütfenn Sevda, kurtar beni bu durumdan. Hadi insallah, birlikte yaza incecik girelim:) Simdi yine nöbetim bitti hemen cikmam lazim, cok öpüyorum seni, Moral verdin bana cok sagol:)

deeptone dedi ki...

le grand bleu. luc besson. bayılırım o filme. hayatımın filmlerinden yaaa. bak iki tane daha var ama. les amants du pont neuf (köprü üstü aşıkları), trois couleurs:bleu (üç renk:mavi). grand blue kitabı var bende, filmin çekim hikayesi. :) biblo derler evet. naif, çocuksu filan. sessiz kendinle barışık mutlu :) mutfak seviyom ama genelde sebze. egeliyim çünkü. bende enfes balık tarifleri var. blogdan sildim. yazarım sana burdan. sütlü tatlıcıyım. çikolata ve muzla beslenirim. bir mütercim tercümanım ben işte. bakcam senin tariflerine. izmirliyim amerikada okudum ankarada işe başlayıp istanbula geldim. galata aşığıyım. serbest çalışıyom. ingilizce ekonomi dersleri veriyom bir de. yalnızlık kendi seçimim evet. yoksa yalnız bırakmak istemiyolar. ama insanlarla problemim yok. istesem çıkar konuşurum hayata karışırım ama bak mesela bu haftasonu evden hiç çıkmadım. ev işi yemek kitap film dizi müzik filan. hayaller bir de yazmak yani :)

deeptone dedi ki...

alien e.t. olmayasın sen yoksaaam :) fırat biliyom doğuda bi nehir :) eurphrates :) fıratlar ikiye ayrılır fır ve at :)

siyah kuğu dedi ki...

Şu bana önerdiğin yazıyı arıyorum pastaları gördüm sabahın köründe canım pasta istedi iyimi ... ellerine sağlık canım benim.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

İnşallah birgün yaparım da yersin kuğu