27 Kasım 2015 Cuma

AYAĞINDAAAAAA KUUUNDRAAAAA !!!!!

                        Masal tadındaki gezimizi dün sonlandırmıştım biliyorsunuz.Peki masal burada bitti mi,tabi ki hayır.O evde her doğan güneşle ya da her batan güneşle yeni bir masal başlıyor.O ev canlı,sizi sarıp sarmalıyor ve dönerken sizden bir şeyler orada kalıyor.Mevlüdem de bu hissiyatı yaşamanızdaki en büyük etken.Hal böyle olunca ben de onu mutlu edebilmek için bir şeyler yapmak istiyorum.Birlikte atölyede alıyoruz soluğu.





Gelmeden önce konuşmuştuk,güllü bir ayakkabı istiyordu.Benim için büyük zevk,geçtim tezgahın başına.Kahkaha kıyamet başladık çalışmaya.


Ben prenses mirenses dinlemem çalıştırırım.Önce peçeteleri kestirdim,sonra hafiften fırça tutturdum derken,topuk kısımları yıpranmış botunu akrilik boyayla bir boyadı,yeni gibi oldu.Size de tavsiye ederim,derisi yıpranmış yer yer kalkmış ayakkabılarınızı akrilik boya ile boyayıp ayakkabı cilası ile cilalayın,yeni gibi oluyor.

  Masanın üzerinde gördüğünüz stilettolar siyah rugandı,beyaz akrilik boya ile üç kat boyadık.Her kat arasında en az bir saat bekledik.Dokununca elinize boya bulaşmıyorsa yeni katı atabilirsiniz demektir.  


Bu botlara da gül konduracağız.Boyamadan peçeteyi yapıştırdığımda desenler kayboldu o yüzden desen koyacağım yerleri beyaz akrilik boyayla boyadım 



Bu aşamada Mevlüdem ayakkabılarına bakıp kara kara düşünmeye başladı,bunlar nasıl adam olacak diye

Ben bu bakışlara alışkınım,ne de olsa eşim güneşim de her elime aldığım ayakkabıya aynen böyle bakıyor.
                    Mevlüdem yayın yaptığında, bu ayakkabılardan yapmak isteyenler oldu.Blogumun ana sayfasındaki Tasarım Ayakkabılar bölümünde ,tüm ayakkabıların yapılışları var.Yine de burada kısa bir özet geçeceğim.

MALZEMELER
Herhangi bir ayakkabı,deri ya da suni deri farketmez
Akrilik boya
Su bazlı vernik,ben yarı mat seviyorum ama parlak da olabilir,zevkinize kalmış
Peçete
Peçete tutkalı
Fırça; düzgün bir sonuç elde edebilmek için fırçanızın yapısı çok önemli.İpek uçlu fırçalar en iyi sonucu veriyor.Tecrübeyle sabittir.

              Öncelikle ,peçete dekupaj yöntemi kullanacaksanız eğer,ayakkabılarınızı beyaza boyamalısınız.Peçetenizin zemin rengine göre açık krem tonları da olabilir.Her kat arasında bir saat beklemelisiniz.Ancak hava şartları kuruma sürelerini değiştirdiği için,ben pratikte dokunarak karar veriyorum.Boya elinize bulaşmadığında yeni katı atabilirsiniz.İki ya da üç kat yeterli oluyor.Bazı ayakkabılar iki katta, bazısı dört katta istediğimiz sonucu veriyor.O yüzden bu oldu diyene kadar boyayın derim.Akrilik boya ,tutunma ve esneme kabiliyeti çok yüksek bir boya.Bu yüzden ayakkabılarınızda çatlama falan olmuyor merak etmeyin.Keza,su bazlı vernik de oldukça esnek bir malzeme böyle olunca da ayakkabılar orjinal gibi oluyor.Bir dost yağmurda giydiniz mi hiç diye sormuştu,Mevlüdem giydi ve hiçbir şey olmadı.Eşim güneşim de her yaptığım ayakkabıda aynı şeyi sorar bana.Vernik uyguladığımız için bir şey olmuyor merak etmeyin.
                Boyama işlemi tamamlandığında peçete dekupaja geçebiliriz demektir.İsterseniz tüm ayakkabıyı peçeteyle kaplayabilirsiniz,isterseniz de sadece bir iki yerine desen koyabilirsiniz.Bunun için öncelikle peçetenin üç katını ayırmak ve en üstteki desenli kısmı almak lazım.Bu noktada artık hassas çalışmaya başlamalıyız çünkü peçete kolayca yırtılıp elimizde kalabilir.Yapıştıracağımız desenin ortasından yanlarına doğru tutkalımızı nazikçe sürmemiz lazım ki peçete kırışmasın.Bu iş için yassı ipek kıllı küçük bir fırça kullanırsak sonuç mükemmele yakın oluyor.Peçete kaplama işi birince ayakkabılarımızı kurumaya bırakıyoruz.Bu aşamada fazlalık peçeteleri kesmiyoruz çünkü ıslak peçete kolayca yırtılıyor.


Puanlı ayakkabının orasından burasından peçeteler sarkıyor bu aşamada.Kuruduğu zaman kolayca kesilecek.Botların da desen aralarındaki beyazlıklar peçete kuruduğunda siyah akrilik boya ile boyanacak.Mevlüdem'de siyah akrilik yoktu o yüzden ayakkabı boyası ile boyadım ben.Ancak size tavsiye etmem çünkü hem desen aralıklarını ayakkabı boyası ile boyamak zor oluyor hem de vernik atarken siyah boya dağılıyor.Ben düzgün olsun diye bir hayli uğraştım ,ilk kez yapan biri için riskli olacaktır.
                 Dokunma testimize göre ayakkabılarımız kuruduysa eğer,fazlalıkları kesme zamanı gelmiştir.İnce bir makas yardımıyla ayakkabımızı temizleyelim.Bu aşamada kenar kısımlarını tırnak ütüsü ile belirginleştirirsek oldukça temiz bir sonuç alıyoruz.Eliniz alıştığında fazlalıkları tırnak törpüsü ile dıştan içe hareketlerle de temizleyebilirsiniz.Temizlik bittiğinde su bazlı vernikle güzelce vernikliyoruz.Islakken üzerine süt dökülmüş gibi görünecek korkmayın.Yine kurumasını bekliyoruz ve bir kat daha vernik atıp bir gün kurumaya bırakıyoruz.Ayakkabılarımız artık hazır,güle güle giyin.
                  Dip not,ayakkabınızı boyarken tabanlarına bulaşan boyaları,ayakkabı boyası,akrilik boya ya da oje ile kapatabilirsiniz.













Eveeettt,Mevlüdem de güle güle giysin,giydikçe geçirdiğimiz güzel tatili düşünsün.Kalın sağlıcakla.











15 yorum:

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Valla botlarimla butunlestim, gunluk ayakkabi dolabimda sadece o var su anda:))
Ben cosar gerisini yaparim gibi geliyor bana. Eee malum bu kis sert gececekmis. Onumuzdeki hafta kar bekliyoruz. Birde kar botu yapmak lazim:)) Tekrar tesekkurler canim arkadasim:)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hahahaaa,daha kurumadan giyecem ben bunları diye tutturmandan belliydi.Oy canım benim,güle güle giy,peçeten çok nasılsa yap yap giy.Yapamadığın bir şey olursa ( ki hiç sanmıyorum) biz çıkar geliriz oraya.Yaparız bilirsin !!

Nuray dedi ki...

Sevdaaa,Sevdaaaa sen var yaaa sen yine güzellll güzeell anlatmışsın...Ünlü ayakkabı tasarımcısı SEVDA ŞAHİN ....Puanlı ayakkabılar,güllü ayakkabılar,Sevda Şahin'e kulak verin,ayakkabılarınız evrim geçirsin,ayakkabılarınızı tanıyamayacaksınız,muhteşem değişime inanamayacaksınız...Ellerine sağlık....Ayy o ilk makinaya bayıldım,ne kadar güzel,tabii Mevlüdenin evinin doğal bir müze olduğunu öğrenmiştik... Aaaa ayrıca o kaloriferin üstündeki teyp de gözümden kaçmadı.Mevlüdemmm gençliğimizin müzikçaları,heyecanlandım onu da görünce...Kızlarr ikinizi de öpüyorum,keyifle giy Mevlüdeciğim ayakkabılarını ...

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür eserim efenim,teveccühünüz,bir dahaki sefere birlikte gideriz inşallah.Mevlüdem sever misafiri,hem çalıştayı büyütürüz,çantalar ,ayakkabılar,elbiseler.....

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Nuraycigim o ilk makina ayakkabi dikis makinasi, calismiyor ama olsun:)) Okaloriferin ustunde modern kiz, burda cok var onlardan, radyo ve teyp birarada:)) Arada muzikte dinliyorum calisirken:) Sevday'la bana supriz yapin cikin gelin haberim yokmus gibi:)))

sevdicann dedi ki...

Çok güzel bir yöntem bu.Puantiyeli olanlar çok hoş..Ellerinize sağlık..

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim sevdican,bence Tasarım Ayakkabılar bölümüme bir göz atın,orada daha çok beğeneceğiniz bir şeyler olabilir.:))

Nuray dedi ki...

Yaa böyle söyleyip beni heyecanlandırmayın...Biz çılgın kadınlardan her şey beklenir,Belçikaya da geliriz,Hindistana da gideriz ,Bodruma da ...

Nuray dedi ki...

Ayy unuttum ,bugün okulda bir arkadaşım soruyor ayakkabı boyama duydunuz mu hiç diye...Dedim sen ne diyorsun,ayakkabıya evrim geçireni biliyorum :)) adresini vereyim de oku dedim arkadaşıma ,gözleri parladı garibanın :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hihihiiii,teşekkür ederim Nurayım

serenity. dedi ki...

Arkadaşınızı ziyaret gezinizini okudum son bir kaç yazınızda görseller çok hoş sayılı günlere sığdırdığınız güzel anılar daha hoş :)
Benim bütün söylecebileceklerimi zaten siz diğer yazılarınızdada belirtmişsiniz adını şanıyla hakediyor gerçektende şato bir de taştan olan yapılara hayranım müze gibi resmen masal ve tam film çekilesi.Bir de bir daktilo fotosu vardı ona bayıldım :)
Özellikle bu yazıya ayakkabılar hakkında çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız ellerinize sağlık bu arada harikalar yaratmışsınız. :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Vakit ayırıp okumanıza çok sevindim,tıpkı masal evi fibiydi.O daktilodan bir iki tane daha var.Ve teşekkür ederim ,yazımdan faydalanabildiyseniz emeğim işe yaradı demektir :))

Yelek dedi ki...

Kunduralara bayıldım, özellikle puanlı olana 8 kere bayıldım. Ellerine sağlık Sevdacım. Lütfen bir ayakkabı dönüşüm dükkanı aç bacım yaaa. Millet ayakkabı giydiğini anlasın.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Oy oy oy,ne biçim havalandım şimdi heee

Unknown dedi ki...

Ayakkabılar da çok hoş ama o makinelere bayıldım, ne güzel makine onlar, tüm gün severim onları :) makineleri benim yerime sevin, okşayın lütfen :)