3 Ağustos 2015 Pazartesi

HAYDİ BUYRUN MİSS GİBİ TARHANAYA!!!! Mevlüdem buyur sen baş köşeye :))

                     Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.Bulunduğum yerde internetim kısıtlı olduğu için pek sesim çıkmasa da boş durmuyorum tabiki.Dekupaj,boya- badana,dikiş ,nakış devam ediyor.Şimdiden sonra yavaş yavaş yaptıklarımı yayınlamaya başlıyorum.Bugün tarhanamı serdim ve kuruttum,böylelikle yayına hazır hale geldi.Buyrun tarife; 
                      MALZEMELER
                      Eskiden domatesi,biberi,soğanı ve sarımsağı çiğden doğrayıp pişirirdim soğuyunca da hamurumu karardım.Ancak zamanla keşfettim ki;saydığım malzemeleri kurudan yapınca hem daha lezzetli hem de daha dayanıklı oluyor.Tavsiye ederim.
                      1,5 kg köy tipi domates salçası
                      1,5 kg köy tipi tatlı biber salçası
                      200 gr toz soğan ( aktarlarda bulunuyor,büyük marketlerde de baharat reyonunda bulabilirsiniz.Herhangi bir koruyucu ya da lezzet artırıcı içermiyor)
                      200 gr toz sarımsak
                      1 demet maydanoz
                      2 kg süzme yoğurt
                      Köri,karabiber,pul biber,tuz
                      100 gr kuru nane
                      3 kg un
                      2 yemek kaşığı toz maya
                      2-3 dilim kuru ekmek
                      2-3 yemek kaşığı toz şeker (toz şeker ekleyince hem daha kolay mayalanıyor,hem de tarhananın acımtırak tadı kırılıyor.Benim püf noktam bu.)
                      Tüm malzemeyi yoğuruyoruz.Ekmek hamurundan biraz daha cıvık bir hamur karıyoruz.Eğer malzemeleri kararken hamurunuz katı olursa süt ekleyerek yumşatabilirsiniz.Baharatını ve tuzunu ağız tadınıza göre ayarlayın.Hamurumuzu kardıktan sonra ekşimeye bırakıyoruz.6-7 gün boyunca günde iki kez yoğurarak ekşitiyoruz.
        
  
Ekşime tamamlanınca temiz bir örtünün üzerine parça parça yayıyoruz.Hamuru yayarken çok ince ve çok küçük parçalar halinde yayarsak hızla kurur ve ufalanması zorlaşır bu yüzden biraz büyücek ve yaklaşık yarım santim kalınlığında seriyoruz.


Bu haliyle kurumaya bırakıyoruz.2-3 saat sonra kontrol ediyoruz.Eğer beze yapışmadan kalkıyorsa parçaları ters çevirip alt yüzlerini de kurumaya bırakıyoruz.


Yine 2-3 saat sonra parçaları hafif hafif parçalamaya başlıyoruz.Bu aşamada parçaları çok kurutursanız ufalanması zor olur bu yüzden kontrol süresini bulunduğunuz iklime göre ayarlamanızı tavsiye ederim.Parçalar hafif nemli olduğunda kolayca ufalanır.


Parçalar yapışmadan ufalanmaya başladığında tüm parçaları ufalıyoruz.




Tüm parçaları bu şekilde ufalayıp 1-2 saat daha kurutuyoruz.Ara ara karıştırarak tüm tarhanayı kurutuyoruz.Son olarak da robottan geçirip tarhanayı iyice inceltiyoruz.


Artık tarhanamız hazııırr.Bu aşamada 1-2 gün daha tahanamızı güneşlendiriyoruz.Ara ara karıştırarak tüm nemini kaybetmesini sağlıyoruz.Ancak bu işlem sırasında kabımızın üzerini temiz bir tülbentle örtüyoruz ki hem vitmini hem de rengi kaçmasın.Hadi afiyet olsuuuun.







                 


7 yorum:

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Aman da amannn hamarat arkadasim benimm, 10 parmaginda 10 marifeti mi varmisss? Benim icin tarhanami yaparmisss?
Kocaman gulumsettin beni konu basliginla,ellerine saglik, ne lezzetli olmustur o simdi. Goruyorum ki el el lezzetini hem sevgini katmissin, icilmezmi o tarhana simdi? :)
Seni tebrik ve taktir ediyorum, bayagi mesakaatli bir ismis bu tarhana olayi. Sanirim ogrenmemekle en iyisini yapmisim:) Kiz ben onu serdigim yerde unuturumda kargalara yem ederim hepsini :)))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Heheheee,teşekkür ederim bacım,ben sana da yaparım ki....

Terzi Begum dedi ki...

Ooo ne güzel görünüyor tarhana, maşallah elinizden gelmeyen iş yok! Hoş geldiniz, çok ayrı kaldınız, haydi başlayın anlatmaya :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hoşbuldum canım Begümcüğüm,internet sorunu olmasa ayrı kalamam aslında sizlerden.

oytunla hayat dedi ki...

İskele yada Ören tarafları galiba :)))
Çok yakınızzz çooookkkkk :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Pelitköy bebişim

oytunla hayat dedi ki...

Süpering :)