22 Haziran 2015 Pazartesi

MAXİ ETEĞE DOĞRU YAVAŞ YAVAŞ

                       http://fundaninpenceresinden.blogspot.com.tr/2015/06/maksi-etek-dikme-etkinligi-yapmaya-ne.html    Funda hanımcığım o kadar tatlı davet etti ki,elimdeki işi bırakıp etek dikme işine giriştim.Elimdeki iş de zaten beni bayağı bir zorluyordu oruç kafayla.Ne mi yapıyorum,ayol,mayo tamirine giriştim.Hiç bilmediğiniz bir konuda çalışmak epey zor tabiki.Dike söke nasıl yapmam gerektiğini çözüyorum ama dedim ya,oruç kafayla bayağı bir ter attırıyor.Neyseki Fundanımcığım ilaç gibi yetişti.Amaaan,dedim,mayon mu yok,yaparsın sonra,bildiğin işi yap.Nihayetinde bu akşam kumaşımı parçaladım.Aynen kesmedim,parçaladım.Çünkü beğendiğim modeli pratik olarak dikeceğim,bunun için de kumaşımı ikiye ayırmam yeterliydi;bir makas darbesi ve ardından cıırrtt diye iki parçaya ayırdım gitti.
                         Aslında aklımda başka bir model vardı ve hatta Begümcüğüm (terzi Begüm) tam da düşündüğüm modeli paylaşmıştı.Ama benim kumaşımın deseni iki uçtan su yolu dediğimiz türde olduğu için bir tarafını ziyan etmem gerekecekti.Ben de o modeli sonraya erteledim ve şu modelde karar kıldım,

            

Bu dergi hepinizin ulaşabileceği bir dergi,çünküüüü


gördüğünüz gibi daha taptazeee:))Oldukça hoş ve rahat bir model ancak dergideki kalıp bayağı bir uzun iş çıkarmış ortaya.Halbuki dikdörtgen kumaşa pile koyup bel ve baseni oturtmak yeterli.Bu yüzden ben pratik olarak dikmeye karar verdim.Kafam uçuşmazsa yarın dikeceğim.Anacığım,kocişkom da bir alem,elimde makası görmesin,hemen başlıyor;benim de pantolonumu kes şort yap,eşofmanımı kes şort yap.Allahım yarebbim ya,işimin arasında habire şort üretiyorum,evde uzun paçalı bir şey kalmadı yahu :))
                Kumaşımın parçalanmış hali şöyle,


Aynı desen simetrik olarak üst kenarda da var,o kenardan da bir gömlek falan yaparım sonra herhalde.Kumaşımın türü vual.Haliyle çok ince ve iç gösteriyor ama bir okadar da havadar ve rahat bir kumaş.Bu rahatlığı bozmamak için daha önceden kumaş pazarından,' ben bundan bir şey yaparım ki' diyerek 2 TL ye aldığım pamuklu parçayı da astar olarak kullanmaya karar verdim.Bu parça da oldukça büyük olduğu için onu da cartdadanak ikiye ayırdım,


böylelikle dikime hazır hale gelmiş olduuuk.Yarınki mesele pileleri belime oturtmakta,o da bir iki denemede oturacaktır,yarın gazım yeterli gelirse eteğim biter.Yani gaza gelerek çalıştığım için,açlık başıma vurur da gazım giderse affola.Ay hadi öptüm hepinizi,sağlıklı günler diliyorum.




15 yorum:

nurtenbegendi.blogspot.com dedi ki...

Sevda Hanımcığım aslında bloğunuza geldim, o sırada kendi bloğumdaki sizin mesajınızı da fark ettim. İade-i ziyaret gibi oldu ama değil, ben özellikle gelmiştim :) Neyse, maksi etekle ilgili bir yazı da ben yazıp planlamıştım akşamüzeri, yarın yayınlanacak. Hafta sonu biraz yoğunluğum var, onu atlatır atlatmaz dikişe girişiyorum Allah nasip ederse. Aslında dikişi de tam özlemiştim, iyi gelecek diye düşünüyorum. Ama ben öyle sizin gibi cırt cırtlatamıyorum bir türlü :) HEle kumaşınız o kadar güzel görünüyor ki valla ccırtla yırtarken bir aksilik olur diye korkuyorum. Annem çok yırtardı küçüklüğümde, korkmaya gerek olmadığını da biliyorum, ip yönüne doğru çok güzel yırtıldığını da ama huy işte. Neyse size kolay gelsin. Şimdiden meraktayım, ortaya neler çıkacak acaba?

Buzlarkralicesi dedi ki...

Hiiiii, hergun bir başkasi yarami deşiyor. Dun Nuray Hanim Bodrum bodrum diyerek aklimi aldi, bugun de Sevda hanim. O kumasin mavisini almistim ben daha yeni dikis dikmeyi ogrenirken. Normal acemiler ucuz kumasla aliştirma yapar degil mi? Benim oyle sansim olmadigindan sizin kumasin aynisina dunyanin parasini bayildim. Kumasa da bayilmistim gerci. Sonucta o kumas heba oldu gibi, arayayim bir gozumun onunden sinir bozdugu icin kaldirmistim. Gidip bulayim bari. İtalyan kumaşi demislerdi, oylemi acaba gercekten? Koca modeli ayni, tahminim ayni yillarda uretilmisler.:)) Daral geldi bana da gomlek kolu kisaltmaktan..

Yelek dedi ki...

Ben bundan sonra bol bol etkinlik düzenleyip sizi davet etmek istiyorum. Arada seve seve ilaç gibi yetişirim. Ama sayfadaki esprili anlatımınız kopardı beni zaten. Özellikle kumaş yırtma efektinizi okuduktan sonra serildim gülmekten. Hele beyefendinin şort merakı ayy öldüm. Asıl tatlı olan sizsiniz ve beni kırmadığınız içinde çok teşekkür ederim. Sevgilerimle.

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Bak sen Sevda'mdaki hamaratliga, bu hizla sen bayram sonrasina 8-10 etek dikersin gibi geliyor bana:))
Ben hala elimdeki yarim isi bitirmeye ugrasiyorum, anacim ne zormus cocuk kiyafeti dikmek!!!!!!
Kiz kocisin icin burda satilan pantalonlar var fermuarli, bir fermuari cikariyorsun bermuda oluyor, ikinci fermuari cikariyorsun sort oluyor. Ben alayim iki tane senin icin ugrasip durma isinin arasinda:)))Sort isterse fermuari cikarir, pantalon isterse takarsin:)) Bu arada kendine iki etek bir pantalon dikersin:)))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Nurten hanımcığım,ince pamukluları hiç korkmadan cırtlatın gitsin,hiç bir şey olmaz.Ancak dokuma hatası varsa yamuk gider,e zaten yamuk fidiyorsa dikince de ilk yıkamada yamulur.O yüzden korkmayın cırtlatın kuzum.Aman ha diğer kumaşları da gaza gelip cırtlatmaya kalkmayın,işte o zaman felaket olabilir :P

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Mericiğim valla İtalyan mitalyan değil,halis mulis yerli malı vual kumaş,ince pamuklu işte.Koca parçayı 3,5 TL ye almıştım.Demekki öyle pahalı bir şey değil.Topunun metresi de 7-8 lira zaten.Kocalar ise tek tornadan çıkıyorlar zaten,ay ama çok tatlılar yahu.Hadi o kumaşı bulup yayınla da ne yapabileceğine hep beraber bakalım.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Funda hanımcığım,valla sizin gazınız olmayaydı,ben elimde mayo kanepede pineklemeye devam edecektim.Ayyy,kendime geldim ayol :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Kız bacım,var onlardan burada da,amaç bermuda şort giymek değil ki,zaten şehirde giymez beyefendi,anca tatilde giyer,salon adamı ya.Sırf ona da bir şeyler yapayım diye istiyor.Geçen tutturdu,bana gömlek dik diye,e tamam dikeyim dedim.Daha kumaş seçme aşamasında pes etti.Kocişkolarımız bizim ilgimizi istiyorlar vesselam.Ayy,severiz biz kocişkolarımızı ki :))

Buzlarkralicesi dedi ki...

Funda Hanimcim, daha yeni bir etek diktim. Yaşima uygun hanim hanimcik olsun, diz altinda bitsin diye buyurdu kayinvalidem. Sonrasinda az daha uzun olaymis diyince dantel ekledim ucuna. Az daha uzadi. Bitirip son halini gordugunde ise bune boyle tam babuşka olmuşsun dedi. Verhasil sogudum etek dikmekten de giymektende. Bir dahaki ne soz, ben de takilirim peşinize. Simdi etegin uzerine guyecek bluzum olmadigini fark ettim.(cidden yok!) kaliplar cikti, ilk firsatta onlari dikecegim. Sevgiler..

Buzlarkralicesi dedi ki...

İyi oldu ogrendigim, dayanamayip daha alacaktim kumaş. Koyacak yer yokken hemde.:))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ayy,illuminati kaynanalar :)))) Mericiğim ya ben de farkettim ,benim de uygun bluzum yokmuş eteğimin üstüne.Sen etek dikmekten vazgeçme,modeline de kimseyi karıştırma canım.

renklidesign dedi ki...

Sizin kocişkolar paça kısaltmakla tatmin oluyorlarsa şanslısınız kızlar. Bizimki geçen gün takım elbise istedi benden. "Bak canım, ben dışarıda 50-60 liraya satılan şeyleri 3-5 liraya mal ediyorum ya, işte arada kazandığımızı al, istediğin yerden takım elbise al kendine" dedim. Bir defa gaza gelip pantolon diktim, yok arka cebi yok ön cebi fenalık geldi. Bir daha asla.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Valla süper cevap olmuş sizinki,kolay zannediyorlar,o yüzden de sonrasında kusur buluyorlar.Bulaşmamak en iyisi.

Ayselce örgüler dedi ki...

sanırım eteğin modelini cırtlatma operasyonu geçmiş :) inşallah sizin gibi bende bir gün bu kadar cesaretle kumaşlarımı bölme işlemine geçeceğim sevgiler

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Korkmayın Aysel hanım,altı üstü bir kumaş,ziyan olursa başka bir şeye dönüştürürsünüz.Hata yapmadan dikiş öğrenilmiyor.