6 Mayıs 2015 Çarşamba

61 YILLIK KALIPTAN DİKTİĞİM VİNTAGE ELBİSEM

                  1954 yılına ait dergiden çıkardığım kalıpla ilk gerçek vintage kalıplı elbisemi diktim.


Kalıbı çıkarmak için paftanın üzerinden geçmem gerekti.Çünkü pafta oldukça karışık ve tüm kalıplar aynı renkte verilmiş.



Turuncu renkli marker kalemle işaretlememe rağmen yine de kağıda dökerken zorlandım.Olaya iyice eskilik katmak için yirmi yıllık milaj kağıtlarımı kullandım.


Dergi Almanca olduğu için açıklamalardan bir şey anlamadım.Haliyle parçaların birleşimi beni biraz zorladı ,itiraf ediyorum.Allah'tan çok eski kalıplarla çalışmıştım zamanında,yoksa içinden çıkması biraz zor olacaktı.


Mavi elbiseyi diktim,ancak ya kalıp hatalıydı ya da bilmediğim bir teknikle dikilmişti,o yüzden üzerinde biraz oynadım.Kumaşımı biçtikten sonra yan yana getirdiğimde şu şekilde gözüküyordu,


Etek kısmını her zamanki gibi pratik olarak biçtim.Pervaz dikmek yerine kurdeleyle çevirdim,böylece daha şık ve potsuz durdu.


Dantel yerine su taşı kullandım,


Sonuç şöyle oldu,



Elbise 71 yıllık bir kalıptan olunca ben de biraz o zamanları çağrıştırsın diye kendimce bir konsept yaptım :))






İşte böyleeee :)))
















34 yorum:

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Cilginsin sen yaa:)) Seviyorum seni!!!!
Cok guzel olmus yine konusturmussun maharetlerini.
Yalniz seni tek geciyorum o kalibi cikarmak icin gostermis oldugun sabirdan dolayi:)
Hafif yolluda kiskandim bu kadar eski sayiya sahip oldugun icin bilesin:))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hehehe,çılgındaşız ya zaten.Ben de seni seviyorum Mevlüdem,İstanbul'a gelince sana da alırız ki,hiiç kıskanma.Aldığım yerde daha bir sürü vardı.

Unknown dedi ki...

varmıy dı gerçekten coştum şimdi ben:)))Benim gövde İstanbul'a gider.Ellerinize sağlık süper süper.

nurtenbegendi.blogspot.com dedi ki...

Eski Türk filmlerinden fırlamış gibisin :) Birazdan Ayhan Işık rahmetli gelip "Çok güzel olduğunuz kadar çok havalısınız da küçük hanım" diyecek. Bu arada ben bir ara eczaneyi kapattıktan sonra 3 yıl evde oturmuştum ve tvde o kadar çok eski Türk filmi izlemiştim ki anlatamam. Eski İstanbul mu çekiyor insanların nezaketi ve zarafeti mi bilemiyorum. Herhangi bir dizi, bir magazin programı ya da yarışma programı izlemeyen eşim bile eski Türk filmlerini izleyebiliyor (birazını elbette, yoksa birini tamamladığımız vaki değil). Böyle bir elbise diksem kesin beğenirdi :) Güle güle iyi günlerde giymen dileğiyle.

Adsız dedi ki...

yıne cok guzel bı elbıse cıkmıs ortaya..

yıne hayran kaldıım ..ellerınıze saglık

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Aaa,hemen gelin Fatma,ben sizi götürürüm,eski dergi bulma konusunda bayağı becerikliymişim,sahaflar öyle diyor :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ama çok tatlı değil mi,keşke tam bu vaziyette de çıkabilsek sokağa.Böyle çıksam deli derler ama belli olmaz,çılgın bir anımda çıkabilirim de....

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim Mutlu kız.

Terzi Begum dedi ki...

Uuu! Çok güzel olmuş! Tam yazlık bir elbise, çiçekli miçekli :) Pafta da ne karışıkmış gerçekten, insanın gözü yorulur, dikişe hali kalmaz ;)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Gerçekten kalıbı çıkarmak dikmekten daha zordu.Zaten sana da o yüzden tek kalıp çıkarıp yollayabildim :)) Senin elbise nasıl gidiyor?Bir projem daha var sonrasında ben de sana yolladığım kalıbı tekrar çıkarıp dikeceğim.Öptüm seni atom karınca :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Bu arada,kabarık etek için bir çözüm buldum,daha yapamadım çünkü kumaşlar yüklükte.Patiska kumaştan iç etek dikeceğiz,beli büzgülü ve etekleri katlı,tüm elbiselerin altına giyeceğiz.Bir nevi jüpon olacak.Kumaş tarlatan gibi.

Unknown dedi ki...

Elbise harika olmuş çok yakışmış ellerine sağlık. Elbise ve kalıplar konusunda verdiğin fikirler çok güzel. Dün Taksime yolum düştü bende hemen Teknik sahafa uğradım. İnanılmaz güzel kalıplar vardı. 1954 yılına ait 3 dergide ben aldım ama kalıplarından hiç anlamadım. Kalıplar ile ilgili sizden ayrıntılı bilgi isteyeceğim. Umarım bende bu elbiselerden bir tane dikebilirim. Verdiğin ilham ve bilgiler için çok teşekkürler

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Evet gerçekten anlaşılması zor ama seve seve yardımcı olurum Hacer hanım,alışınca zor gelmiyor.Önder beye selamımı söyleseydiniz :))

Unknown dedi ki...

Genç bir bey vardı sizin yayınınızdaki bey yoktu. Kalıpların kaç bedene ait olduğunu anlamadım onu anlatırmısınız? Her kalıp sadece bir bedene ait değil mi? Yan taraftan da oğluma zagor kitapları aldım çok eğlenceliydi kızım orada okuyor bol bol dergi aldıracağım artık.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hacer hanımcığım,R modelin kod numarası,OW beden ölçüsü,Schnitt anahtardaki sıra numarası,Bogen ise paftadaki yerini belirtiyor.Beden açıklamalarında 84 beden 38 bedene denk geliyor ama,şimdiki Burda besenleriyle kıyaslayınca da 88-38 bedene denk geliyor.Ben 88 i 38 beden kabul ettim ve hiç düzeltme yapmama gerek kalmadan şıp diye üzerime oturdu.Yani;88-38,92-40,96-42 diye kabul edin.Bir de modelin altındaki OW 'de altı çizili rakam neyse,o bedende kalıp verilmiş.Kolay gelsin.

Terzi Begum dedi ki...

Elbiseme başlayamadım daha :( Dikişten uzak kaldım azıcık ama yakında çoook yakında :)

Nuray dedi ki...

Sevdaaaaa konseptine bayıldım ,bayıldım ve yayını daha şimdi gördüm,miskin miskin otururken yayını gördüm ,fotoğrafları gördükçe şöyle bir toparlandım yüzüme yayılan bir gülümseme ile doyamadım bakmalara :)) Eski zaman filmleri geldi gözümün önüne,şahane olmuşsun arkadaşım,ellerine sağlık,öyle güzel bir enerji var ki fotoğraflarda taaa burdan aldım o enerjiyi,güzel günlerde giy canım :)) sevgiler

Nuray dedi ki...

Nurten ,duygularıma tercüman olmuşsun,Belgin Doruk ya da Brigitte Bardot gibi.. Maşallah canım,her giydiğin yakışır sana ...Bir gün gelin Bodrum sokaklarında dolaşalım böyle şa-ha-ne olur,ayyy gözümde canlandırdım,eğlendim kendi kendime :)))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Kız vallaha yapalım,20 yıldır Bodrum beni görmedi.Kabarıkları giyip barlar sokağında şöööyle bir salınırız.Hem orada kimseye de tuhaf gelmeyiz.Ay vallahi yapalım.Bir pansiyondan yer ayırtalım,kocasız çocuksuz,iki gün olsa yeter,Mevlüde gelince yapalım.Hem senin de bir hayalin vardı,dikiş buluşması.Dikmesek bile kaynatırız.Bana bak Mevlüde,o tarhana içilecek kızııımmm....

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Cansın sen can,güzel saçlı,Kızılderili ruhlu kadın...

Nuray dedi ki...

Bodrum görsün bakalım bu vintage sever çılgın kadınları,burda yadırgamazlar,kabarık elbiseler,güneş gözlükleri,uçuşan eşarplar....Tarhana içilecek,erişte kesilecek hahahahah

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Sevdaaaaaaa ben daha yeni gordum bu yorumlari, neler planlamissiniz benden habersiz, benli planlar falan:)) Ozaman hemen birer kabarik elbise dikelim, ben puantiyeli dikeyim. Ev makarnasida varsa icilir o tarhana doktorcugummmmmm

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Kız ben de puantiyeli istiyorum,sarı olacak benimki,sana da sanki mor ya da yeşil

Buzlarkralicesi dedi ki...

Gittim geldim yine bakiyorum fotograflariniza. Her yonuyle çok guzel cok, sanirim ben de dikecegim pazenden elbise. Film sahnesinden bir kesit gibi, bayildim!!!

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim Meri,sana da çok yakışır,dik hemen.Belki de buzlar ülkesindeki kadınlara ilham olursun.Ben amacıma ulaşıyorum yavaş yavaş,geleneksel kumaşlarla çok ucuza ve çok şık olunabileceğini göstermeye çalışıyorum.Metresi dükkanda 5 lira,bu kadar ucuz bir kumaşı herkes alabilir.Ayrıca çok da rahat.Dik bacım sen de.Ben bu gün ikinci vintage kalıbımı keseceğim inşallah,onunda çok beğeneceğini umuyorum.Ben ikinciyi bitirene kadar sen de bir tane dikersin.Hadi kolay gele :)

Yelek dedi ki...

Bayılmak şöyle bir yana dursun ayyyy öldüm bu elbiseye ben. İnanılmaz yakışmış. Eee fizikte süper olunca iki kat güzel olmuş. Süpersiniz valla süper.

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim öncelikle,valla öyle süper müper bir fiziğim yok da fotolar fena çıkmamış,fiziği güzel gösteren şey doğru elbise.Bu tarz elbiselerle güzel gözükmeyecek kadın yok bence.O dönemin modacılarının bir bildiği varmış yani.Kalın kemer kabarık etek hepimizi kum saati yapar.....Sevda

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Deli iped beni adsız yaptı,bu yorum bana ait

bahar yorgun dedi ki...

bloğunuza, size ve diktiklerinize bayıldım :) dikişsever bir mühendis olarak dikişsever bir doktor görmek harika oldu doğrusu :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Çok teşekkür ederim,hoş geldiniz

Unknown dedi ki...

Sevda Hanım İnanın tek kelimeyle harika olmuş. Keşke banafa diken olsa elimden gelmiyor maalesef. Çok adil bir hanımefendisiniz. Resimlerden belli. Bana yardımcı olurdanız sevinirim elbise için.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Fadime hanım,hoş geldiniz,öncelikle tabi ki hakkımı helal ediyorum.Zaten faydalanın,paylaşın,kullanın diye paylaşıyorum her yaptığımı.Dikiş meselesine gelince;ben sadece kendime dikiyorum,asıl mesleğim hekimlik,dikiş benim hobim.Ne yazıkki isteğinize cevap veremem.Zaten provasız dikiş mümkün değil.Cildiniz için M Asam marka krem tavsiye edeceğim,bulunduğunuz yerde kolaylıkla bulacağınıza inanıyorum çünkü Alman markası.Doğal olarak yapabileceğiniz en pratik şey akşamları herhangi bir meyveyi ezip yüzünüze maske yapmak.İçine biraz bal ve zeytinyağı karıştırırsanız harika sonuçlar alırsınız.Yalnız göz altlarına gelmesin.Yaklaşık yarım saat sonra makyaj temizleyicinizle silip kraminizi uygulayın.Umarım yardımcı olabilmişimdir.Sağlıcakla kalın.

Özge Başağaç dedi ki...

Ben şimdi o bahsettiğiniz pazen elbiseyi arıyorum.Blogunuzda gerilere gittikçe neler neler keşfettim :) Bu elbise harika olmuş.Bayıldım :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim,mimar gözüyle sizin bakışınız çok farklı tabi,elbisenin oluşum aşamalarını da görüyorsunuzdur siz.O yüzden yorumlarınız sınavdan geçmek gibi olacak ,tekrar hoşgeldiniz.