7 Nisan 2015 Salı

GRİPTE NEDEN ANTİBİYOTİK KULLANILMAZ

                     Öncelikle belirtmeliyim ki,grip oldukça ağır bir tabloyla seyreden viral bir hastalıktır.Sıklıkla ,viral etkenlere bağlı olarak gelişen nezle,soğuk algınlığı,üst solunum yolu rahatsızlıklarının hepsi halk arasında grip diye adlandırılır.Bu yanlış bir kullanımdır çünkü saydığım hastalıkların ve  gribin semptomları oldukça farklıdır.Üst solunum yollarıyla ilgili rahatsızlıklar burun akması,boğaz yanması,hafif ateş,baş ağrısı gibi semptomların bir ya da birkaçıyla seyrederken grip oldukça gürültülü bir seyir gösterir.Yeri gelmişken söz edeyim,grip griptir,atı, eşeği,domuzu,kuşu fark etmez.Her türü aynı bulguları verir,aynı şekilde tedavi edilir,aynı derecede ölümcül olabilir.Son yıllarda moda haline gelen hayvanat bahçesi griplerinin hepsi aynı şeydir,sadece etkenleri farklıdır.
                      Grip,40 dereceye varabilen yüksek ateş,şiddetli boğaz ağrısı,yutma güçlüğü,şiddetli öksürük,genel durum bozukluğu gibi semptomların biri ya da bir kaçıyla seyreden,bir hafta on gün kadar sürebilen,seyri sırasında hastaya bulaşan ikincil bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle ölüme yol açabilen şiddetli bir enfeksiyondur.Gripten ölüm,genel olarak yaşlı ve düşkün bireyler,bebek ve çocuklar ve başka bir hastalık nedeniyle genel durumları hassas olan ( kanser hastaları,şeker hastaları gibi) kişilerde görülür.Saydığım popülasyonun direnç sistemi zayıf olduğu için ikincil enfeksiyonlara yatkındırlar.Yapılacak en doğru şey kesin istirahat,bol sıvı tüketimi,protein ağırlıklı diyet ve hekiminizin tavsiyelerine uymaktır.
                       Peki gripte neden antibiyotik kullanılmaz? Vücudumuzda hastalık yapan bir çok mikroorganizma vardır.Bunlardan virüsler,bakteriler ve mantarlar halk arasında en çok bilinene türlerdir.Mantarları bir yana bırakırsak,günlük hayatta bizi en çok hasta eden iki tür virüsler ve bakterilerdir.Antibiyotikler bakteriler için geliştirilmiş ajanlardır.Virüsler için de antiviral ajanlar geliştirilmiştir ( ajan derken tedavide kullanılan ilaçları kasdediyoruz). Bunun ne demek olduğunu size şöyle açıklayayım,bakterilerin hücre duvarları vardır ve verdiğimiz antibiyotikler bu hücre duvarının üzerinde çeşitli etkiler göstererek bakterinin ölümüne yol açarlar.Virüslerde ise hücre duvarı yoktur yani ne kadar antibiyotik içerseniz için virüsleri öldüremezsiniz.Antiviral ajanlar virüsün RNA veya DNA sına etki ederek virüsü öldürmeye çalışırlar.Şimdi bunu basitçe şöyle anlatacağım,virüsler lastik top gibidir,lastik toplar iğne batırılarak patlatılamazlar değil mi?


Bu toplara iğne batırdığınızda ne olur,hiçbir şey değil mi?


Veya bunlara


Veya bunlara,virüsler de tıpkı bu lastik toplar gibi çeşit çeşittir ama hepsinde gördüğünüz gibi iğne batırarak ,yani hücre duvarına saldırarak, yani antibiyotik kullanarak öldürülmeleri mümkün değildir çünkü hücre duvarları yoktur.Şimdi ne demek istediğimi daha da iyi anlayacaksınız,bakteriler ise şişirilmiş balon gibidirler,iğne batırırsanız patlatlar,yani hücre duvarları vardır ve bu duvar parçalanırsa ölürler,tıpkı şöyle



Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.
                           Grip sırasında ya da viral üst solunum yolları hastalıkları sırasında antibiyotik kullansak ne olur diye düşünenler hala varsa,boşuna karaciğer veya böbreklerinizi yorduğunuz yetmezmiş gibi enfeksiyonun iyileşme sürecini de uzatırsınız derim.Vücudumuzda mikroorganizmalar bir denge içinde bulunur,bu denge bozulduğu anda bir taraf üremeye başlar ve hasta oluruz.Gereksiz yere antibiyotik içtiğimiz zaman o sırada bizi hasta etmeyen bakterileri öldürüp virüslerin aşırı çoğalmasına yol açarız,meydanı boş bulan virüsler de üredikçe ürerler,yani enfeksiyon uzar.
                            Hepinize sağlıklı günler dilerim.Dr.Sevda Coşkun Şahin.




16 yorum:

Terzi Begum dedi ki...

Doktor Hanım, çok güzel anlatmışsınız :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Faydalı olduysa çok sevinirim,merak ettiğiniz konuları da yazmak isterim Begümcüğüm

Mevlude Turk Topal dedi ki...

Ilac icmekten nefret eden ben icin sahane siginilacak bir liman oldu bu:)) Esim en ufak seyde ilaci burnuma burnuma dayarken, ben ottan copten yaptiklarimla iyilesmeyi tercih ediyorum. (Gercekten gerektiginde tabiki kullaniyorum) ama gel bendeki izdirabi gor birde:)
Aciklama sahane olmus. Seviyorum bu blog alemini:))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

:))

Adsız dedi ki...

Ne güzel anlatmışsınız. Tebrikler. Okumak çok zevkliydi. Eğlenceli.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim örtmenim :)

oytunla hayat dedi ki...

Missss gibi anlatım... Grip olmuşum diyordum bugün, vazgeçtim :)
Üst solunum yolları enfeksiyonum var hocam :)))

Ayselce örgüler dedi ki...

Tamda günün anlam ve önemini belirten bir yayın doktorcuğum emeğine sağlık yıllardır antibiyotiği dayadılar bize ancak farkına varıldı açıklama örneklerle müthiş anlaşılır olmuş .... sağolasın doktorcuğum :)şu soğuk günden herkese sağlıklı günler.

bücürükveben dedi ki...

İşte budur, işin ehlinden, işin uzmanından dinlemek başka oluyor. Normal vatandaş olarak valla şu yaşımdayım grip nedir, soğukalgınlığı nedir, aynı şey mi, farklı mı bilmiyorum:))) şimdi şöyle burnum akıp, çay koyacak halim kalmayınca, tirtir titreyince işte o grip mi, soğukalgınlığı mı bana iyi gelen tek şey var, taylhot kaynar suya koyup içiyorum, bir o geçiriyor, ayrıca kazaklarla yatağın içine giriyorum..sıcak çorba da iyi geliyor, sanki bir pilmişim de pilim bitmişim gibi oluyorum:( o yüzden çok korkarım evde hep taylhot bulundururum..umarım zararı yoktur almazsam iyileşmiyorum çünkü...
Kalemine sağlık :)

deeptone dedi ki...

yanii ama theraflu veya aferin içemeyecek miyiz yaaaa :) iyi ilaç ki bunlaar :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Derinciğim onlar antibiyotik değil ki,içebilirsin tabi ki.Bu ilaçlara semptomatik tedavi edici ajanlar diyoruz.Baş ağrısı,burun tıkanıklığı gibi şikayetlerinizi geçirirler ama tedavi edici özellikleri yoktur.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Müjde,yüksek tansiyonun,kalp yetmezliğin,çarpıntı hastalığın yoksa içebilirsin.Tedavi edici bir özelliği yoktur ancak şikayetlerini geçici olarak baskıladığı için kendini iyi hissedersin.Sıcak çorba,terlemek,bol sıvı tüketmek ve bol protein tüketmek seni tedavi edecektir.Tylol hot yalancıktan iyi hissetmeni sağlayacaktır.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

sağol Ayselciğim,yararlı olduysa çok sevinirim

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

hehehehe,geçmiş olsun Şebnemciğim :))

EQ dedi ki...

Tom Hanks'in "Philadelphia" filmini izleyenler hatirlar belki. Denzel Washington oradaki bir sahnede doktora der ki: "Bana bunu lütfen 6 yasindaki bir cocuga anlatir gibi anlatin"

Iste halktan insanlara anlatim, aciklama budur! Yok efendim " Bununla birlikte akut otitis media ve akut rinosinüzitte mikrobiyolojik tani icin invaziv girisimlerin gerekmesi ...hödö hödö" diye anlatmiyorlar mi bazen televiyonlarda falan, bi mok anlamiyoz kardesim! Tibbi terimleri bilmeyen insalarin anlayacagi cok kolay bir dille anlatin yahu (tamam ben meslegim icabi bircok seye kulak asinaligim var ve biliyor olabilirim ama bilmeyenler icin diyorum)

Cok tesekkürler bu degerli aciklama icin doktorcum.

Bir de benim aile doktorum, nezaman bogaz yanmasindan/acisindan, öksürükten ona gitsem dayar antibiyotigi hemen. Yani stetoskopla cigerlerimi dinlemek ve bogazima bakmakla hastaligimin viral mi bakteriyel mi oldugunu nasil anliyor hemen de dayiyor antibiyotigi girtlagima? Ha hocam?
Simdi sen bana "Bunu bana soracagina, herseferinde bunu sana yapan doktoruna sormak aklina gelmiyor mu?" desen beeeeyle kalirim karsinda tabii simdi mal mal.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

öncelikle teşekkür ederim meslektaşım olarak beğendiğin için.Hastaya antibiyotik içmeyin deyip kestirip atmak çözüm değil ki.Ben tek tek her hastama bu açıklamayı yapardım çalışırken.Doktoruna gelince,şimdi o rahatsızlığın sırasında ben de seni muayene etmiş olmalıyım ki fikir beyan edebileyim.Ama, iyi bir hekim,iyi bir muayeneyle viral-bakteriyel ayırımı yapabilir kolayca.Fakat her seferinde antibiyotik yazması biraz fazla gibi duruyor.Yine de günahını almayayım,muayene etmeden bir şey diyemem :))