30 Mart 2015 Pazartesi

GOBLEN

                    Ülkemizde kanaviçe ya da etamin işine karşılık gelen bir Fransız işlemesidir.Fransa'da 17. yy da halı,koltuk,perde,duvar süslemelerinde kullanılmış ve Avrupa'ya yayılmıştır. Ülkemize 19. yy da gelmiştir.Orjinal adı Gobelin'dir.Kanaviçe çarpı şeklinde işlenirken,Goblen yarım çarpı olarak ve hep aynı yöne işlenir.Yani sağdan sola ya da soldan sağa işlenir.Kanaviçe gibi yukarı aşağı işlenmez.Hep aynı yöne işlenmesi işlemeye üç boyutlu bir görünüm verir.
                     Goblen şemalı ya da baskılı olarak satılır.Şemalı Goblen'de kanaviçe gibi örnek sayılarak kumaşa aktarılırken,baskılı Goblen'de resim kumaşın üzerine basılı olduğundan uygun renklerle resim üzerinden işlenir.Günümüzde hala çok değerli bir el sanatıdır.1 e 1 ya da 1 e 4 boyutlarında işlenebilir.Baskılı Goblenler genelde bire bir hazırlanmıştır.Şemalı Goblenler ise her iki şekilde de işlenebilir.1 e 1 işlemede bir kareye bir yarım çarpı işlenirken 1 e 4 işlemede bir kareye dört yarım çarpı işlenir.



İşleme yönü.

 Bire bir ve bire dört işleme.

 Şemalı Goblen.

 Baskılı Goblen





Bu da benim işlediğim Goblen,





İşlenmiş bölümleri daha parlak olarak görebilirsiniz.


Merserize ipliği altı kat olarak kullanıyorum.Merserize dışında çeşitli iplikler de kullanılabilir.Son derece keyifli ve kolay bir el sanatı,kasnakla ya da kasnaksız işlenebiliyor.Hepinize kolay gelsin.









Hiç yorum yok: