Translate

8 Kasım 2014 Cumartesi

DİKİŞ SEVDA'SI:                                         AŞUREBu s...

DİKİŞ SEVDA'SI:                                         AŞURE
Bu s...
:                                         AŞURE Bu sene da yapıp dağıtmak kısmet oldu hamdolsun.Yapmışken,tarifi de paylaşayım,bir de benden ...
                                        AŞURE
Bu sene da yapıp dağıtmak kısmet oldu hamdolsun.Yapmışken,tarifi de paylaşayım,bir de benden dinleyin istedim.Öncelikle,bir kg buğdayı güzelce ayıklayıp yıkıyoruz.Sonra bir taşım kaynatıp süzüyoruz ve soğuk sudan geçiriyoruz.Tekrar kaynamaya bırakıp,bir iki taşım kaynayınca altını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.Ben bu işlemi bir gece önceden yapıyorum,buğday sabaha kadar güzelce şişiyor.
Bu arada yarımşar kg kuru fasulye ve nohutu da akşamdan haşlarsanız ertesi güne işiniz kolaylaşır.Ertesi gün,buğdaya suyunu ekleyip yarım saat kadar kaynatıyoruz.1 kg buğdaya 10 lt ye yakın su koydum ben,yani her şeyi göz kararı yaptığım için tam ölçü veremiyorum.Bu arada kuru üzümleri,kayısıları,kuru incirleri ayrı ayrı kaynatıp siyah sularını süzüp,soğuk sudan geçiriyoruz.Eğer bu işlemi yapmazsak aşuremiz mor-kahve bir renk alır.
Buğdayımız yarım saat kadar kaynayınca nohut ve kuru fasulyeyi de ekleyip bir yarım saat daha kaynatıyoruz.Bu aşamada hala şeker katmadık,dikkat edin,şekeri erken katarsak bakliyat sıkışır ve sertleşir.
Yarım saatin sonunda toz şekerimizi ekliyoruz,bir kilo buğdaya 10 bardak şeker tam geliyor.Yalnız bardak standart su bardağı,yani 200 ml.

5 Kasım 2014 Çarşamba

DİKİŞ SEVDA'SI:                                         LAHMACUNA ...

DİKİŞ SEVDA'SI:                                         LAHMACUNA ...:                                         LAHMACUNA GEEELLLL!!!!! Evimizin mutfağında lahmacun yapmak hiç de sanıldığı kadar zor değil.Hamur ...
                                        LAHMACUNA GEEELLLL!!!!!
Evimizin mutfağında lahmacun yapmak hiç de sanıldığı kadar zor değil.Hamur bile hazırlamadan lahmacun yapabilirsiniz.Hemen her markette bulunan lavaş ekmeği (tortilla) bu iş için oldukça uygun.
Yapmak istediğiniz adete göre kıyma miktarını ayarlayın.Yaklaşık 500 g'dan 10-12 tane çıkıyor.Kıymanın içine soğan,sarımsak,tuz,karabiber,pul biber,biber salçası,sıvı yağ ve su ekleyip yoğuruyoruz.Hafif sulu macunumsu bir kıvamı olmalı.Yağını ve baharatlarını damak zevkinize göre ayarlayın.
Ben soğan ve sarımsağı toz olarak kullandım.Katkısız olarak baharat reyonunda bulabilirsiniz.Kıyma hazır olunca,tortillaların üzerine kıymayı sıvıyoruz.

şimdi doğruca fırına,200 derecede 10-15 dakikada pişiyor.
                                 TEYEL İPİ
Geçenlerde sevgili Diktim Diktim Giydim'le yazışırken ;yahu eskiden çile halinde teyel ipleri olurdu,şimdilerde yok mu acaba diye konuşmuştuk.Benim elimde çok çok azıcık kalmıştı,gidip alayım dedim.O da ne;tuhafiyeci melül melül yüzüme bakıp'abla şu bobinlerden alıp kullanıyoo herkesler,teyel ipi diye bişiii yok kii' deyiverdi.Aaaa,hadi canım bilmiyordur bu deyip bir iki yere daha sordum,yok.Bu gün Eminönü'ndeki yerlere de sordum,malesef üretilmiyormuş artık.Ama ben onlarsız yapamam ki!!!!Adamcağızın biri,'evet abla benim annem de onları kullanıyordu ama yok artık' deyiverince,amma da eskimişim ben yahu diye düşündüm.Ama yılmayacağım,illaki bir yerlerden bulacağım,kullanan veya satın alabileceğimiz bir yer bilen varsa haber etsin (vallahi teyel ipim olmadan asla durumundayım).....
                                  KADINLAR VE ÇİÇEKLER
Bu gün sevgili Gizli Dikiş'e yanıt verirken geldi bu fikir aklıma.Artık biliyorsunuz;ben bir divitin-pazen tutkunuyum.E,bu kumaşlar da çiçek desenleriyle dolu.Hem de ne desenler!!!!Bir kadını çiçek deseni kadar zarif gösteren başka bir desen var mı?Kadınlar ve çiçekler.....Yüzlerce yıllık hikaye.Hadi gelin,biz de hikayelerimizi,geleneksel kumaşlarımız divitinler ve pazenlerle anlatalım.Her kadının dolabına en az bir divitin elbise girsin.Hem geleneksel kumaşlarımızı yaşatalım,hem de çiçek desenleriyle hikayelerimizi anlatalım.Kim bilir,belki de modaya yön verip çığır açarız.Kasım ayı sonuna kadar,herkes bir divitin ya da pazen elbise diksin ve paylaşsın,bakalım neler olacak???Ne dersiniz????

3 Kasım 2014 Pazartesi

DİKİŞ SEVDA'SI:                                  DİVİTİN ELBİSE 2...

DİKİŞ SEVDA'SI:                                  DİVİTİN ELBİSE 2
...
:                                  DİVİTİN ELBİSE 2                Eveeeet,bir projenin daha sonuna geldim. İşe tabi ki kalıp çıkarmakla b...
                                 DİVİTİN ELBİSE 2
               Eveeeet,bir projenin daha sonuna geldim.
İşe tabi ki kalıp çıkarmakla başladım,Çapi Şençalar Beyefendi'nin kontrolünde kalıbı çıkardıktan sonra,yine hiç çizmeden bir santim dikiş payıyla biçtim.Sadece pensleri işaretleyip bol teyel yaptım.




bol teyel fotolarını zaten yayınlamıştım Bol Teyel başlıklı yazımda.Sonra üst parçayı teyelleyip prova yaptım,gerekli düzeltmelerden sonra kol takmaya geçtim.Omuzlardaki büzgüyü verebilmek için makinemin dikiş genişliği ayarını en genişe aldım,daha sonra ipliklerden birini çekerek büzgüyü ayarladım


büzgünün ne kadar yapılacağına karar vermenin en kolay yolu kolu yerleştirip büzgü noktalarına kadar iğnelemek bence.Gerçi ben artık kaba taslak bakıp teyellerken ayarlıyorum ama yeni başlayanlar için baştan iğnelemek en kolayı.Büzgüyü ayarladıktan sonra üst bedeni ters çevirip kolu (düz yüzündeyken) yerine sokup iğneliyoruz.
kolu yerleştirmenin en kolay yolu kol dikişiyle bedenin yan dikişini denk getirmek.
Üst bedeni tamamladıktan sonra eteğin belini büzüyoruz.Üst bedenin beline ölçerek büzgüsünü ayarlıyoruz.


Sonra üst beden ve eteği teyelliyoruz ve makineye çekiyoruz.Makineye çekerken büzgülü yüz üstte olmalı ki dikiş düzgün olsun,dikerken büzgüleri düzelte düzelte dikin.
Tüm parçaları birleştirdikten sonra pervazları (pervazları da diğer bir yazımda anlattım,bakınız Pervaz) ve fermuarı tamamlıyoruz.Ben bu elbisemi kollara ve yakaya örme dantel geçirip tamamladım.Bu arada kalıplarımı da tekrar kullanabilmek için arşivliyorum.Daha önce yazdığım gibi Aydınger kağıdı kolay kolay eskimiyor,aynı kalıbı defalarca kullanabiliyorum.

DİKİŞ SEVDA'SI: PERVAZE peki bu pervaz ne ola ki?Pencere pervaz...

DİKİŞ SEVDA'SI:

PERVAZ
E peki bu pervaz ne ola ki?Pencere pervaz...
: PERVAZ E peki bu pervaz ne ola ki?Pencere pervazı değil tabi ki...Pervaz,dikişimizin son noktası,ütüden sonraki elbiseyi gösteren şey.Y...


PERVAZ
E peki bu pervaz ne ola ki?Pencere pervazı değil tabi ki...Pervaz,dikişimizin son noktası,ütüden sonraki elbiseyi gösteren şey.Yakamızı,kolumuzu toplayan şey.Ama ama,bu Burda da pervaz kalıplarını vermiyor,nasıl yapacağız bu pervazı?E kolayı var,kalıbı kumaşın üstüne koyup sadece yaka ya da kol oyuğunu kılavuz alarak,dikeceğimiz modelin ihtiyacına göre bir genişlikte kesiyoruz,tabi dikiş payını unutmadan.
sonra kestiğimiz parçayı ters yüz edip bir tane daha kesiyoruz

ön pervazı çift kattan tek parça biçebilirdim ancak kumaşım yetmediği için o da iki parça oldu.
sonra pervazları kumaşın yüzü yüze gelecek şekilde yakaya yerleştirip teyelliyoruz,
sonra iki hamlede döndürüyoruz


ilk başta biraz marullanabilir telaş etmeden iğneleyin,teyellerken düzeltip teyelleyin.Pekii omuz birleşimleri nasıl olacak???Ben ön ve arka pervazları teyelledikten sonra omuzları birleştiriyorum,şöyle ki


2 Kasım 2014 Pazar

                                                    PİZZAAAAA
Bizim mutfakta sıklıkla pişen,ağzımıza düşen,on dakikada biten,daha yok mu denen,aslen İtalyan ama biz Türklerin evlat gibi midemize ay pardon bağrımıza bastığımız zengiiin içerikli harika yiyecek.....Başka bir gün yapım aşamalarını ve tarifini paylaşacağım ancak,dün akşam kimsenin sabrı fotoğraf falan çekmeye yetmediği için bu günlük yemeye hazır halini paylaşabiliyorum :))))

DİKİŞ SEVDA'SI:                                                   ...

DİKİŞ SEVDA'SI:                                                   ...:                                                    BOL TEYEL         Bol teyel,bol teyel,nedir yahu bu bol teyel?Bu gün biraz bunu anlatayı...
                                                   BOL TEYEL
        Bol teyel,bol teyel,nedir yahu bu bol teyel?Bu gün biraz bunu anlatayım dedim,belki içimizde acemi dikiş severler vardır ve biz bol teyel dedikçe bize gıcık oluyorlardır diye :) E haliyle her şey baka baka,yapa yapa öğreniliyor.Büyük düşünür boşa dememiş;yaparsam öğrenirim diye!!Biz de birilerinden öğrendik zamanında....Şimdi,bol teyel;çift kat biçilmiş kumaşın üst yüzündeki işaret ve çizgilerin,alt yüzüne aktarılmasını sağlayan bir dikiş türü.Çizgilerin üzerinden bir dar, bir geniş dikilerek ve iplik tam çekilmeyerek yapılıyor.


ilk resimde kısa ikinci resimde geniş batıp çıkmayı ve üçüncü resimde de tam çekilmemiş ipi görüyorsunuz.Tüm çizgi ve işaretlerin üzerinden bu şekilde geçiyoruz.Bittiğinde önden ve arkadan görünüş şöyle oluyor

sonra kumaşın her iki tarafını dikkatlice birbirinden ayırıyoruz,o zaman da şöyle görünüyor
sonra da makasla dikkatlice ipleri kesip kumaş katlarını birbirinden ayırıyoruz.
Peki nasıl birleştiriyoruz;kumaşların ön yüzlerini üst üste getirip bol teyelli yerlerden iğneliyoruz,şöyle

sonra da bol teyellerin hizasından karşılıklı dikmeye başlıyoruz

iğnenin kumaştan çıktığı yerin tam karşısından tekrar batırıyoruz