18 Kasım 2014 Salı

                                               PAZEN ELBİSE
              Dün de söylediğim gibi,biraz zorladı beni bu elbise ama değdi galiba.Bu kumaş için birkaç model belirlemiştim,eşim bu modeli beğenince ben de diktim.Burda kalıpları bana uymuyor demiştim daha önce,o yüzden üzerlerinde bayağı bir oynamam gerekiyor.Bu modelde dört adet roba olduğu ve deseni sıralı olduğu için uğraştırdı biraz.Dün de dediğim gibi ilk denemenizi düz bir kumaşla yapıp,modeli tam vücudunuza uydurduktan sonra desenli kumaşla deneyin.Desenli kumaşla dikecekseniz ön orta ve etek ortasını aynı desen çizgisine denk getirirseniz kayma olmaz.Keza arka taraf için de aynı durum söz konusu.Gelelim modele;



gördüğünüz gibi,bolca parçası olan bir model.Kalıp çıkarırken ve biçerken açıklama üzerinden karalayarak gidiyorum ki bir daha başa dönüp unuttuğum kalıbı çıkarmakla uğraşmayayım.

Kalıp çıkarma aşamasını çoğu kez paylaştığım için bu kez fotoğraflamadım.Keza biçki aşamasını da.Kenarlardan bir cm dikiş payı bırakarak biçtim,sadece gerekli işaretleri çizdim ve benim meşhuur bol teyelle alttaki kumaş katına aktardım.Bu arada dikkatinizi çekmiştir,ben kumaşı her zaman düz yüzünden biçerim.Desen falan ayarlarken daha kolay oluyor.
Biçme ve bol teyel işi bitince,üst bedeni teyellemeye başladım.Üst bedeni tam olarak bitreyim ki,alt bedenin belini üst bedene göre ayarlayabileyim.Öncelikle robaları yerleştirip teyelledim

sonra,pensler,yandikişler,yaka pilesi hepsini teyelledim.Bu arada ön parçayı modeldeki gibi ortadan dikişli yapmadım.Eğer yakayla ilgili bir atraksiyon yoksa ön parçayı her zaman tek parça yapıyorum,öylesi daha şık geliyor bana.
Ve tabi ki bu aşamada bolca prova,yap bozla üst bedeni bedenime oturttum.Biraz yan dikişlerden,biraz peslerden ayarladım.Sonra alt bedenin robalarını yerleştirip,üst bedenin beline ölçerek yanlarını ve arkasını teyelledim.Ancak burada robalar kavisli olarak birleştiriliyor.Bu işleri biraz karıştırdı çünkü potluk yaptı.Bu arada alt ve üst bedenin pens ve roba çizgilerini denk getirmem ve de deseni de kaydırmamam lazımdı,o yüzden uzun sürdü.İşte bu nedenle ilk denemeyi düz kumaşla yapın dedim.

Bu arada bedenimi ayarlayınca üst bedende penslerin ve alt bedende robaların üzerinden iki taraflı süs dikişi geçip sonra parçaları birleştirdim.Parçaları birleştirirken de her birleştirdiğim parçanın kenarlarını makinemin zigzag ayarıyla temizledim.

Kol ağızlarını makineye çektim.Yakaya pervaz geçirdim.Pervaz kalıbı verilmemişti ancak daha önce Pervaz yayınımda anlattığım şekilde hallettim.
Tüm parçalar hazır olunca dikişleri dikişlere denk getirip üs ve alt bedeni birbirine ekledim.

Etekteki küçük yırtmacı dikip eteği makineye çektim.


 En son fermuarını diktim,gizli fermuar kullandım.


ve sonuç;


15 yorum:

Unknown dedi ki...

Üzerinizde çok güzel duruyor çok şık olmuş elbiseniz

Buzlarkralicesi dedi ki...

Desenler tam denk gelmis, uzerinize cok guzel duruyor. Ellerinize saglik...

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Teşekkür ederim arkadaşlar :)

Terzi Begum dedi ki...

Çok yakışmış, çok uğramışsınız gerçekten desenlerin denk gelmesi için ama sonuç mükemmel!

Nuray dedi ki...

Belli ki çok yormuş sizi,ama şurası da bir gerçek ki dikişin yormayanı yok,dikiş aşkı olmasa çekilecek sıkıntı değil,ben de öyle mükemmel sonuca ulaşmak için giy çıkar, giy çıkar ....
Sonuç mükemmel olmuş,çok zarifsiniz maşallah ,sarı ayakkabı ve kırmızı kemerle kombin gözümden kaçmadı ve bayıldım :)) İyi günlerde sağlıkla giyin ...

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

çok teşekkürler :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hehehehee,olmuş değil mi,öğretmenim?

KUMAŞIN DANSI dedi ki...

Baayiildiim

Nuray dedi ki...

Hem de çok güzel olmuş,ellerinize sağlık..Başka pazen procesi var mıı ..

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

son bir elbise ve etekle kasımı tamamlayıp,bir kaban dikme planım var.Gizli Dikiş beni kaban gazına getirdi.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

teşekkürler :)

Unknown dedi ki...

elbise çok güzel siz de çok güzel taşımışsınız..ben de nacizane bişeyler dikiyorum..bakmak isterseniz
http://nevanurkece.blogspot.com.tr/

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

sağolun,baktım blogunuza,ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

çok hoş görünüyorsunuz.elinize sağlık.merak ettiğim bişey var astar yok mu bu elbisede?yürürken bacağınıza yapışmıyor mu?
sevgiler :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

bol etekli modellerde hiç sorun olmuyor,dar etekli modellerde de jüpon giyiyorum,oluyor bitiyor :)))