3 Kasım 2014 Pazartesi

                                 DİVİTİN ELBİSE 2
               Eveeeet,bir projenin daha sonuna geldim.
İşe tabi ki kalıp çıkarmakla başladım,Çapi Şençalar Beyefendi'nin kontrolünde kalıbı çıkardıktan sonra,yine hiç çizmeden bir santim dikiş payıyla biçtim.Sadece pensleri işaretleyip bol teyel yaptım.




bol teyel fotolarını zaten yayınlamıştım Bol Teyel başlıklı yazımda.Sonra üst parçayı teyelleyip prova yaptım,gerekli düzeltmelerden sonra kol takmaya geçtim.Omuzlardaki büzgüyü verebilmek için makinemin dikiş genişliği ayarını en genişe aldım,daha sonra ipliklerden birini çekerek büzgüyü ayarladım


büzgünün ne kadar yapılacağına karar vermenin en kolay yolu kolu yerleştirip büzgü noktalarına kadar iğnelemek bence.Gerçi ben artık kaba taslak bakıp teyellerken ayarlıyorum ama yeni başlayanlar için baştan iğnelemek en kolayı.Büzgüyü ayarladıktan sonra üst bedeni ters çevirip kolu (düz yüzündeyken) yerine sokup iğneliyoruz.
kolu yerleştirmenin en kolay yolu kol dikişiyle bedenin yan dikişini denk getirmek.
Üst bedeni tamamladıktan sonra eteğin belini büzüyoruz.Üst bedenin beline ölçerek büzgüsünü ayarlıyoruz.


Sonra üst beden ve eteği teyelliyoruz ve makineye çekiyoruz.Makineye çekerken büzgülü yüz üstte olmalı ki dikiş düzgün olsun,dikerken büzgüleri düzelte düzelte dikin.
Tüm parçaları birleştirdikten sonra pervazları (pervazları da diğer bir yazımda anlattım,bakınız Pervaz) ve fermuarı tamamlıyoruz.Ben bu elbisemi kollara ve yakaya örme dantel geçirip tamamladım.Bu arada kalıplarımı da tekrar kullanabilmek için arşivliyorum.Daha önce yazdığım gibi Aydınger kağıdı kolay kolay eskimiyor,aynı kalıbı defalarca kullanabiliyorum.

Ve işte sonuuuçç





15 yorum:

Nuray dedi ki...

Çok çalışkansınız,maşallah :) İyi günlerde giyinin...

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

teşekkür ederim,hadi şimdi sıra sizde,sizin pazenleri de görelim artık..

Unknown dedi ki...

Sevda Hanım elinize sağlık. Pazen doku olarak çok sevdiğim bir kumaş, ama henüz birşey dikemedim. Sizinkinin desenine de, dantelinize de bayıldım.
Ama ne yalan söyleyeyim, en çok da kalıpların üzerindeki o yeşil gözlüye bayıldım :))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Sevgili Gizli Dikiş;o yeşil gözlüye evdeki herkes ve dahi tüm arkadaşlarım da bayılıyor.Kedisiz hayat düşünemiyorum,herkese de tavsiye ederim,yirmi dört saat bir terapistle yaşamak gibi.Pazenlere gelince,bir kez dikseniz vazgeçemezsiniz,yıllarca ilk günkü gibi kalıyor.Ben bu gün yenisine başlıyorum örneğin,divitin ve pazen konusunda gözüm doymuyor.Zaten modelleri de, herkese bu geleneksel kumaşımızın ne kadar şık ve elegan durduğunu göstermek ve yaygınlaştırmak için yayınlıyorum.Bir çok kadın cesaret edemediği için giymiyor,çünkü çok desenliler.Ama bir kadını çiçek deseni kadar zarif gösteren başka bir desen var mı?Tam da şu anda aklıma bir fikir geldi,durun ana sayfamdan paylaşayım,bol dikişli günler diliyorum size .

Adsız dedi ki...

Elbiseniz harika olmuş size çok yakışmış divitin kumaşın bu kadar güzel durduğunu doğrusu hiç düşünmemiştim. Hangi kalıbı kullandınız acaba?

Hacer

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Öncelikle teşekkür ederim Hacer Hanım.Amacıma ulaştım demek ki,divitinin ne kadar şık ve farklı durduğunu,ne kadar kullanışlı bir kumaş olduğunu ve ne kadar bize özgü olduğunu göstermeye çalışıyorum.Divitin Elbise 2 başlıklı ilk yayınıma bakabilirseniz,orada hangi kalıpları kullandığımı fotoğraflamıştım.Üst bedende kalıp kullandım ama alt bedeni pratik olarak diktim.Yayınımda alt beden için kullanabileceğiniz kalıbı da göstermiştim.Ancak Burda kalıpları bana tam uymadığı için prova yaparak bel ve sır bölgesini daraltıyorum.Zor bir yanı yok kolayca üstesinden gelebilirsiniz.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Cevabınız için teşekkürler. Bir elbiselik kumaş almak için işten yarım saat çıktım doğru kumaşçıya gittim 3 elbiselik kumaş aldım geldim. Beni çok heveslendirdiniz bende dikmeye çalışacağım inşallah. Bu kumaşı ilk defa kullanacağım dikmeden kumaşı yıkıyor musunuz?

Hacer

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Çok iyi bir noktaya değindiniz,kaç zamandır aklımda,paylaşım yaparken unutuyorum hep.Divitin ve pazen kumaşlar %100 pamuklu olduğu için çekme yapar.Ben dikmeden önce makinenin durulama programında çalkalıyorum.Sıkmaktan ve kurutma makinesine atmaktan da korkmayın,neredeyse hiç kırışmıyor ve asla bozulmuyor.Dikimi çok rahat,hiç korkmadan dikin,kolay gelsin.

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

merhabalar,yakın çekimde dikkat ederseniz örme dantel olduğunu anlayacaksınız.Ben de kendi kendime öğrendim dikmeyi,ama annem başta olmak üzere izleyebileceğim kişiler vardı etrafımda.Başka çocuklar oyun oynarken ben dikiş dikenlerin yanına sığışır,neyi nasıl yaptıklarını izlerdim.Bugüne kadar da dikiş diken kim varsa,yakınlarında oldum.Öğrenmenin sonu yok.Hevesiniz var,mutlaka dikersiniz.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

dikişsever olarak sizi bulduğuma çok sevindim. Bende bir dikiş aşığıyım. benim de bir dikiş blogum var. sizi takibe aldım sizi de bekliyorum bloguma katılmanız için. hangi şehirdensiniz?
http://ciziyorumdikiyorum.blogspot.com.tr

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Derhal takibe alındınız,hoş geldiniz.

Adsız dedi ki...

merhabalar ..dikiş iplikleri hakkında bırsey sormak ıstedım de her kumasa farklı kalınlıkta kullanıyoruz anladıgım kadarı ıle.. pazen ıcın kac numara dıks ıpı kullanmam lazım ve sıfon kumas ıcın kac numara kullanmam lazım..bunu merak edıyorum ..

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Merhaba,genel dikiş diye adlandırdığımız tüm kumaşlarda standart dikiş iplikleri kullanıyoruz.Yani bizim evde diktiğimiz tüm dikişler aşağı yukarı genel dikiş oluyor.Dikiş ipliği numaralandırma sistemi oldukça karışık.Tekstil okusak ancak vakıf oluruz.Giyimlik kumaşlarda,hatta evde diktiğimiz nevresim,masa örtüsü,perde gibi kumaşlarda her tuhafiyede bulabileceğimiz değişik marka dikiş ipliklerini kullanabiliriz.Genel olarak polyester içerikli ipliklerdir ve her kumaşı dikerler,mukavemetleri de yüksektir.Dikiş iplikleri genel dikişte her tür kumaşa cevep verecek şekilde tasarlanmıştır.İpten ziyade kullanacağın iğne önemli.Şifon dikerken 70 numara,pazen divitin dikerken 90 numara tercih edersen standart dikiş ipliği kullanarak gayet usta bir dikiş elde edersin.Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Adsız dedi ki...

cok tesekkur ederım fazlasıyla yardımcı oldunuz ..