21 Kasım 2014 Cuma





                                                              DİVİTİN ETEK
                    Söz verdiğim gibi eteği diktim.Yine söz verdiğim gibi yapılışı çok kolay ama çok da şık.Divitinlerin eni 90 cm,biz enin tamamını büzgü olarak kullanacağız.Ben uzun etek yapacağım için 150 cm aldım,kısa yapacak olanlar belden itibaren boy alsınlar.Şimdi,kumaşımızı tam ortadan ikiye böleceğiz ve her iki yanını makineye çekeceğiz.Kumaşın yan kenarları zaten temiz olduğu için ayrıca temiz dikişe gerek yok.


unutmadan söyleyeyim,divitin ve pazenlerinizi biçmeden önce mutlaka yıkayın.%100 pamuklu olduğu için çekiyor.Eteğin her iki yanını makineye çektikten sonra,bel kısmına geçiyoruz.Kalın siyah lastikten belimizin ölçüsüne göre kesiyoruz,gerdirmenize gerek yok,tam bel ölçünüzü alın,yarım santim dikiş payı bırakın.Sonra lastiğin iki ucunu üst üste getirip,önden ve arkadan zigzag dikişiyle sabitliyoruz.
Sonra lastiği dört noktadan eteğin beline kumaş altta kalacak şekilde iğneliyoruz.Yani 




Tabi bunu yaparken lastiği ve kumaşı gösterdiğim şekilde ikiye katlayıp uçlardan iğneliyoruz,sonra da iğnesiz kısımları ikiye katlayıp aynı şeyi tekrar ediyoruz.Sonra dikmeye başlıyoruz,bir iki santim dikince,resimdeki gibi lastiği gerdirerek,iğnelediğimiz kısıma kadarki lastiği kumaşa yediriyoruz.

Eğer bu kısım zor gelirse,sadece iki kat kıvırıp,içinden bebe lastiği de geçirebilirsiniz,ama bu şekilde daha şık oluyor.

iç kısımdaki kumaşımızın kenarlarını zigzagla temizliyoruz.ütüden sonra şöyle oluyor.
Bu işlem de bittikten sonra,etek ucunun düzgün olmayan kısımlarını düzeltip iki kat kıvırıp makineye çekiyoruz.

İşte eteğimiz bitti,toplam yarım saatimizi aldı almadı.Ve geldik en zevkli kısıma,şimdi içinizden geldiği gibi süsleyin.

Sonra da ütüleyip,istediğiniz gibi kombinleyin.


E hadi bahaneniz kalmadı,kolay gelsin.

19 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerınıze saglık suslemeler nasıl da hava katmıs..

Nuray dedi ki...

Etek de bitmiş :)) Sutaşı da çok yakışıyor ...

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

:))

serife dedi ki...

bugün bende dikicem insallah

Unknown dedi ki...

Sevda Hanım bu divitin kumaş da çok güzelmiş, çok beğendim, size de çok yakışmış. Detaylı paylaşım için de teşekkürler.

Terzi Begum dedi ki...

Elinize sağlık Sevda Hanım, hızınıza yetişilmiyor. Bir gün hasta yattım, siz eteği yapıp bitirip anlatmışsınız. Çok da güzel olmuş. Şeritler çok yakışmış.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

öncelikle geçmiş olsun ,ben de hastayım o yüzden elbise biraz gecikecek.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

kolay gelsin,eminim harika olacak.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

hadi artık,bir tane de siz beğenin,hepsi size de çok yakışır,minyonsunuz,ne giyseniz cici durur.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

değil mi,yakıştırıp güzelleştirmek önemli,hadi bakalım sıra sizde.

Terzi Begum dedi ki...

Size de geçmiş olsun.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

:))

Adsız dedi ki...

en kısa zamanda pazen kumaslar alacagım :) pazen ve dıvıtın

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

hadi bakalım,ne ciciler dikeceksiniz ?? :))

Adsız dedi ki...

yorum yapıyorum ama yayınlarken sorun oluyor sankı normalde kutucuk cıkar rakamları gırerım ama burda bııkackez cıkmadı galıba yorumlarım sıze gorunmedı ..
aklımda cok cok cıcıler var elbıse ve yelek tutkunuyum..sevda hanım etegı kılos elbıse dıkmek ıstesem kac m kumas gıder 40 beden ıcın ortalama ?
ya da klos etek ve kısa yelek ıcın kac m kumas almam lazım?

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

tüm yorumlarınızı okudum,yayınladım ve cevapladım sanıyordum,belki internet kaynaklı iletim problemi oluyordur.Kloş etekli elbise için metre kloşun genişliğine göre değişir.Divitinden dikecekseniz,eni 90 cm olduğu için 4,5-5 m gidebilir.En sağlıklısı hazır bir kalıpla dikmek.Burda kalıplarında ne kadar kumaş gideceği yazıyor zaten.Ancak hep çift enden hesaplıyorlar.Ben divitin için gereken kumaşı onların verdiği ölçünün iki katından biraz az alıyorum.Örneğin;3 m kumaş demişlerse,4,5 m genel olarak yetiyor.Eğer pratik dikiyorsanız,bir an önce kalıba geçin derim.Hiçbir profesyonel terzi ya da modacı kalıpsız,teyelsiz çalışmaz.Sanki pratik dikmek ustalıkmış gibi algılanıyor ama akademik anlamda dikişte pratik dikiş başlığı altında bir ders yoktur.Emek olmadan yemek olmaz.Kalıpla diktiğinizde de alacağınız kumaş zaten bellidir ve sonuç mükemmele yakın olur.Hemen bir kaç tane dikiş dergisi alın.Hadi kolay gelsin,yorum yapmaktan vazgeçmeyin.Sevgilerimle

ÖZLEM TURAN dedi ki...

Tüm dikişlerinizi çok beğendim. Ellerinize sağlık. Ben de pazen bir elbise dikmek istiyordum. Bana ilham verdiniz. Teşekkürler.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Ben teşekkür ederim,pazen dünyasına hoş geldiniz.

acemigül dedi ki...

Ah ne kadar guzell, eskiler geri dondu.pazenler pamuklularin kiymetini bilen birilerine rastlamak ne kadar hos.