29 Kasım 2014 Cumartesi

                                             EMEKLİLİĞE ADIM ADIM
                        İlk merhaba yazımı okuyanlar bilirler,emeklilik hazırlıkları içindeyim ben.Son altı aydır,ücretsiz izin yapıp kafamı toplamaya çalıştım.Haftaya işime geri dönüyorum.Yaklaşık bir buçuk yıl önce aktif hekimliği bırakıp,yönetici kadroya geçmiştim zaten.Geçen bu altı ay içinde aslında aktif hekimliği ne kadar özlediğimi ama artık günümüz şartlarında yapmak istemediğimi daha iyi anladım.Ben,hasta mıncıklamadan (özür dilerim ama en iyi bu şekilde tarif edebiliyorum,hastaya dokunmadan tedavi edemem ben) duramayan hekimlerdenim.Hasta istemese de zorla muayene ederim.Benim uzmanlık yapmaya vaktim ve imkanım olamadı.Eşim kariyer yapıyordu ve prematüre doğmuş astımlı ikizlerimiz vardı.Ben de olabileceğimin en iyisi olmaya karar verdim,araştırmaktan,öğrenmekten hiç vazgeçmedim.Kadın-Doğumdan Dahiliyeye,Yeni Doğandan Göğüs Hastalıklarına,Acilden Cerrahiye tüm branşlarda çalıştım,bizim mesleğimiz usta çırak ilişkisiyle döner,ben de çok şey öğrendim ustalarımdan.Elbette cilt cilt kitaplar,tıbbi yayınlar okudum takip ettim.Hiç tevazu göstermeden diyorum ki,ben çok iyi bir doktorum.Bunları övünmek için yazmıyorum,neden artık klinisyen olarak çalışmak istemediğimi anlayabilmeniz için girizgah oluşturuyorum.
                        Benim şahsi kanaatimce,bir hekimin hekim olması yaklaşık on yılını alıyor.Onuncu yıldan itibaren gerçek bir şifacı olabiliyorsunuz tabi eğer istiyorsanız.Yoksa hastanın da sizden pek bir beklentisi yok,ilacını yazıp yollayan doktor en iyi doktor.Benim gibi; hastayı takibe almak,tahlil ve muayenelerini izlemek,gerektiğinde ileri tahlil ve tetkiklerle tanı koymak,bunların sonucuna göre tedavi ya da sevk etmek,yani aslında yapılması gerekenleri yapmak hususunda takıntılı bir hekimseniz bu ülkede işiniz çok zorlaşıyor.
                         Ben yirmi iki yıldır hekimim.Mesleğimin en verimli ve en bilgili olduğum çağındayım ancak artık hastalarımdan uzaktayım.Çok özlüyorum;şifa vermenin,hayata geri döndürmenin,hayata getirmeye yardım etmenin,acıları dindirmenin,endişeleri gidermenin hazzını anlatabilmem olası değil.Beni hastalarımdan,hastalarımı da benden mahrum eden şartlar düzelmedikçe de özlemeye devam edeceğim.Ha,bu işin iyi yanı da var elbet;yıllardır özlediğim hobilerim,blogum ve sizler......
Aktif hekimlik günlerinden kalma bir fotoğraf,yirmi iki yıldır bu tebessümle karşıladım hastalarımı,poliklinikte,serviste ve acilde ......

17 yorum:

Buzlarkralicesi dedi ki...

Sevinsem mi, uzulsem mi sizin icin bilemedim. Umarim hersey gonlunuzce olur. Cok uzun yillardir turk doktorlarina emanet etmemistim kendimi. Saglik sisteminin icinden cikilmaz sorunlarini da gormemistim. Taa ki gecen aylarda oldugum anevrizma ameliyatina kadar. Birkac iyi yurekli doktor, nasil ozveriyle calisiyor gozlerimle gordum.Burdaki sartlarla kiyaslayinca tipta bir 50 yil ondeyiz ama dedigim gibi, ozverili isini seven doktorlar sayesinde. Hakkinizda hayirlisi olsun. sevgiler..

Terzi Begum dedi ki...

Çok güzel belirtmişsiniz bir doktorun nasıl olması gerektiğini. Kendini yetiştirebilmek çok önemli. Umarım yakında emekli olsanız dahi ileride bir gün doktorluk yapabileceğiniz ortamlar tekrar oluşur ve geri dönersiniz. Emekli olduğunuzda da dikiş ve bizler hep burada olacağız :)

hobimanik dedi ki...

Gülümsemeniz bile iyileştirirdi beni...her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle...

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Öncelikle çok geçmiş olsun,Allah başka sıkıntı vermesin.Ve evet hem üzgün hem mutluyum.

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Bizim meslek bir şekilde devamlılık arz ediyor zaten,sadece resmi olmayacak.Ama bir hastanede olmak ve sizin hoşlanmadığınız ama bizi evimizde hissettiren o kokuyu duymak isterim.Belki ileride olur.Ve iyi ki sizler varsınız..

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Çok teşekkür ederim,ne tatlısınız :))

Unknown dedi ki...

Bence bir insanın işinde ne kadar başarılı olduğu, o işi ne kadar sevdiğiyle doğru orantılı. Sizin de çok başarılı bir hekim olduğunuza eminim. Keşke bütün hekimler sizin gibi sadece meslek aşkı ile hareket edip insanlara faydalı olmak arzusunda olsa:))

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Bugünkü yazımda,meslek aşkının neden öldüğünü biraz anlattım Işıl Hanım,kimseyi kınamıyorum artık....

Nuray dedi ki...

Nerdesinizzz özledim sizi ben :)

Swotpisces dedi ki...

Mesleğini sevmekk çok güzel bir şey. Tebrikler.

Nuray dedi ki...

Nerdesiniz güzel arkadaşım,umarım iyisinizdir,dikişte benzeşen bir arkadaş buldum derken kayboldunuz :(((

Nuray dedi ki...

Güzel gözlü arkadaşım nerdesinizzz. Tam kendime göre,bir dikişsever buldum derken görünmüyorsunuz,inanın arıyorum sizi.Umarım geçici bir şeydir ve sizi enerjinizle tekrar görürüz.Sevgiler

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

geldim öğretmenim,canım benim,canım benim :))

siyah kuğu dedi ki...

Kalbinizin güzelliği yüzünüze vurmuş:)

Yurdagül Çelik dedi ki...

Sizi o kadar iyi anlıyorum ki.Bu sistemde idealist olarak çalışanların kıymeti bilinmiyor.Ben de bunun gibi sorunlardan blog açtım.Ücretsiz izin alacağım zamanda da darbe oldu.Emekli yılım 2020 :( 25 yıldır çalışmama rağmen yaştan dolayı emekli olamıyorum bu sistemde de çenemi tutamıyorum ve psikolojik şiddete maruz kalıyorum.Hayırlı olsun deyim :)

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Yeşekkür ederim kuğu kadın ☺️

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Diğer yorumunuza yazdığım cevapta da belirttiğim gibi,istediğiniz an işten ayrılabilirsiniz ancak maaş yaşınızı doldurduğunuzda bağlanır.Sizi çok iyi anlıyorum,sürekli kendinizle savaş hali yaşıyorsunuz,hayırlısı olsun.