Translate

22 Ekim 2014 Çarşamba

BASİT VE HIZLI KISIR
Yapılışı çok basit ve çabuk olan,tadı zahmetli kısırları aratmayan tarifimi paylaşıyorum bugün sizlerle.
MALZEMELER

  1. BİR PAKET İNCE BULGUR
  2. İKİ YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
  3. İKİ TATLI KAŞIĞI ACI BİBER SALÇASI
  4. TUZ,KARABİBER,ZENCEFİL,YENİ BAHAR,KİMYON,ZERDEÇAL,TATLI KIRMIZI TOZ BİBER,SOĞAN TOZU,SARIMSAK TOZU
  5. BİR LİMON
  6. NAR EKŞİSİ
  7. ZEYTİN YAĞI,FINDIK YAĞI
  8. YEŞİL SOĞAN VE KIVIRCIK(ARZU ETTİĞİNİZ MİKTARDA)(EĞER SEVİYORSANIZ DOMATES VE SALATALIK)                                                                                                       YAPILIŞI                                                                                                                                         Öncelikle bulgurumuzu derin bir tencereye boşaltıyoruz ve kaynar suyla ıslatıyoruz.Bu aşamada suyu yavaş yavaş ekleyin ki sonradan bulgurunuz çok ıslak olmasın.Yaklaşık olarak bulguru kaplayacak ancak geçmeyecek kadar su ekliyoruz.   Su ekledikçe de karıştırıp tüm bulgurların ıslanıp ıslanmadığını kontrol ediyoruz.


           bulgurun bu aşamada şu şekilde görünmesi gerekiyor.
    artık bulgurumuzu demlenmeye bırakabiliriz.Yaklaşık yarım saat sonra kontrol edelim,eğer çiğnediğimizde istediğimiz yumuşaklıkta değilse,biraz daha kaynar su ekleyip tekrar demlendirelim.Bulgur demlendikten sonra,ortasında bir çukur açıp taze soğan ve marul dışındaki tüm malzemeyi ekleyelim.Ben baharatları birer tatlı kaşığı koyuyorum.Yalnız toz kırmızı biberi 3-4 tatlı kaşığı koyuyorum ki kısırın  rengi güzel olsun.Toz soğan ve toz sarımsak tercih etmemin sebebi hem pratik olması,hem de mide rahatsızlığı yaratmamaları.Her ikisinden de 3-4 tatlı kaşığı koyuyorum.Baharat miktarı tamamen damak zevkinize kalmış.Ben tüm baharatı ekleyip karıştırdıktan sonra kokusuna bakarım yaptığım yemeğin,eksik bir koku alırsam ona göre ekleme yaparım.Dediğim gibi evdeki şef siz olduğunuz için baharatı zevkinize göre ayarlayın.


    tüm malzemeyi ekledikten sonra kısırımızı iyice karıştıralım.Ben bu aşamada hafifçe yoğuruyorum.Bence yemek yapan kişinin eli yemeğe değmeli ki elinin lezzeti yemeğe geçsin.Yeri gelmişken lütfen pudralı eldivenlerle yemek yapmayın,o eldivenlerin dışı da pudralı ve o pudra olduğu gibi yemeğe bulaşıyor.
    ve sonunda şöyle bir görüntü elde ediyoruz.
    bu aşamada tenceremizin kapağını kapatıp kısırı soğumaya bırakıyoruz.Kısır soğurken yeşil soğan ve kıvırcıkları ince ince doğruyoruz.Kısır soğuduğunda yeşillikleri de katıp iyice harmanlıyoruz.Bu noktada biraz daha yağ takviyesi gerekebilir.Unutmayın kısırınız parlak olmadıysa yağı az gelmiştir.Hepinize afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder